Riot Platforms, Inc. ($RIOT) – Q1/2023, co se děje jak to vypadá

Společnost Riot Platforms, Inc. mám v mém velmi spekulativním portfóliu. Je to moje sázka na Bitcoin trochu jinak. Nečekal jsem však propad $BTC pod 30K USD, takže jsem aktuálně na této pozici cca – 30 %. Jelikož už je to celkem dlouho co jsem je nakoupil, rozhodl jsem se na ně detailněji podívat.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Kdo je Riot Platforms, Inc. ($RIOT)

Společnost Riot Blockchain se zaměřuje na těžbu kryptoměny bitcoin. Společnost rozšiřuje a vylepšuje své těžební operace tím, že zajišťuje energeticky nejúčinnější ASIC minery, které jsou v současné době k dispozici. Jedno z jejich datacenter používá pro chlazení ASIC minerů olej. Díky tomu za Q1/2023 měli náklady na 1 vytěžený $BTC 10.354 USD, což je velmi slušné. Pro srovnání konkurenční Marathon Digital ($MARA) uvádí náklady na 1 BTC 17.022 USD.

Riot také drží určité nekontrolující investice do společností s technologií blockchain. Riot má sídlo v Castle Rock, Colorado, a hlavní těžební zařízení společnosti funguje z upstate New Yorku, na základě dohody o společném umístění s Coinmint.

$RIOT také pronajímá prostory ve svých datacentrech dalším společnostem.

Jak si společnost vede

Společnost celkem držela na konci kvartálu 7.094 BTC v přibližné ceně 202M USD. Vzhledem k nepřízniví situaci. Část (1.9785) natěžených BTC prodala za 44,4M USD (22.481 za BTC průměrná cena). Celkový obrat společnosti byl 73,236M USD (79,787M USD před rokem) a ztráta byla 55,668M USD.

Když si projme náklady, tak vidíme, že největší položkou je Odpisy a amortizace (59,34M USD), takže na tom rozhodně nejsou zas tak špatně.

Společnost má k dispozici hotovost 158,27M USD.

Společnost má 3 divize Mining, Data centers a Engineering.

Minining

Divize mining měla obrat 48,023 milionu USD (vs 57,945 milionu USD přes rokem). I přesto že natěžila více bitcoin 2115 vs 1405, tak propad je způsoben prostě tím, že cena je nižší. Před rokem byla cena BTC 41.241 USD poslední kvartál 22.704 USD.

Společnost vzrostl náklady na výnos (Cost of revenues) na 21,899 milionu USD vs 19,094 milionu USD před rokem. Což vzhledem k natěženým BTC vypadá velmi dobře. V přepočtu na BTC je to 10.354 USD vs 13.590 USD.

Společnost těží v průměru cca 23,5 BTC za den. Má k dispozici 94.176 ASIC minerů s celkovým výpočetním výkonem 10,5 EH/s. Dalších 800 připravuje k zapojení.

Těžba nejde podle plánu a to z důvodu silných bouří v Texasu na konci prosince, které poškodili budovy F a G na Rockdale Facility. V plánu bylo dosáhnout 12,5 EH/s na konci Q1/2023. Nicméně stále probíhají opravy a 17.040 ASIC minerů nejede.

Společnost připravuje další obří komplex datacenter pro rozšíření těžby Corsicana Facility za 333M USD, s plánovaným odběrem 1 GW.

Data centers

Tato divize má na starosti hosting (housing).

Společnost si nechává platit za služby v BTC, takže jejich obrat v USD klesal. 9,042M USD vs 9,694M USD.

Engineering

Tato divize má na starosti elektrotechniku a inženýrské práce.

Celkový obrat divize byl 16,147M USD (vs 12,124M USD minulý rok).

Vypadá to dobře ale..

Společnost hezky roste. Daří se jí těžit více BTC a dokonce klesají náklady na těžbu, takže se jeví jako odolnější pro případ propadu cen bitcoin. Navíc nový velký projekt na obzoru. Pokud k tomu přidáme, že věříme že BTC se jednou vrátí na all time high, tak to vlastně vypadá jako hezká spekulace. Jenomže to má jeden háček.

Společnosti jako $RIOT získávají peníze na růst pomocí vydávání nových akcií a není jich zrovna málo. Aktuálně jich je 167M, ale dalších 168M je připraveno na rozdělení/prodej. Teoreticky tak váš podíl může klesnout na polovinu.

Jasně pokud je zhodnotí, tak je to dobře. Když koupí další ASIC minery anebo postaví další datacentra tak se to vyplatí. Přeci jen většinou se za společnost platí násobek jejich zisků, majetku atd. Důležité je aby peníze nepálila.

Tohle je obrovské riziko. Na tomto už jsem se párkrát spálil.

Závěr

$RIOT nedělali konferenční hovor, takže jsem toho moc dalšího nezjistil. Zatím to nevypadá špatně. Nicméně budoucnost bude o ceně bitcoin. Pokud se dokáže dostat na ATH a Riot mezitím nenaředí moc akcií tak to bude super jízda. Ale stát se může cokoliv. Bitcoin je rizikový sám o sobě.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.