MicroStrategy a BitCoin, co nám prozradila kvartální zpráva Q1/2022

Procházel jsem kvartální zprávu společnosti MicroStrategy a také přepis konferenčního hovoru k ní. Našel jsem tam pár zajímavostí.

MicroStrategy ($MSTR) je společnost, která se věnuje business intelligence, vývoji mobilního software a cloudovým službám. V podstatě pomáhá firmám a státní správě s digitalizací. Společnost si získala pozornost, když začala volné prostředky ukládat do BitCoin. Jejich akcie narostly a řada lidí je má jako BitCoinové ETF. Ředitelem je Michael Saylor, který je ve světě kryptoměn velmi známou osobností.

MicroStrategy a BitCoin

MicroStrategy drží celkem 129.218 $BTC. Zaplatila za ně 3,97 miliardy USD a průměrnou nákupní cenu mají 30,7K USD za BTC. Jsou ze společností největším držitelem. BitCoiny poctivě hodlují, ale neznamená to, že by s nimi nijak nepracovali.

BitCoin jako ručení při dluhopisech a půjčkách

14,1K BTC slouží jako záruka pro zajištěné dluhopisy, které musí splatit do roku 2028. MicroStrategy totiž hledá cesty jak demonstrovat použití BitCoin firmám. Za získané peníze nakoupili další $BTC.

Tento kvartál se jim navíc podařil další důležitý krok. 19,5K BTC použili jako záruku pro Silvergate Bank, která jim pak půjčila 205M USD. Půjčku mají do 23. března 2025 a úrok je pohyblivý podle 30 denního průměru SOFR (aktuálně 0,28 %) plus 3,7 % (minimálně 3,75 %).

Aby se vyhnuli margin call tak cena $BTC nesmí spadnout pod 50 % ceny při uzavření (42K), tedy 21K USD/BTC. Pokud by se blížila, tak mohou ručit větším množstvím $BTC.

MicroStrategy chce $BTC půjčovat

Pokud budou výhodné podmínky, tak chtějí ze svých zásob $BTC půjčovat, aby generovali zisk. Případně pokud to na trhu bude zajímavé, tak $BTC použijí k dalším půjčkám. Za získané peníze pak nakoupí další $BTC.

Jak MicroStrategy nakupuje BitCoin

Za Q1/2022 nakoupili přes 4815 $BTC, celkem za 215M USD s průměrnou cenou 44,645 USD/BTC. 205M USD z toho bylo za půjčené peníze, zbytek z vydělaných volných peněz.

Z nákupem jsou opatrní. $BTC nakupují pomalu, po částech, tak aby neovlivnili trh. Někdy rychleji jindy to opravdu rozloží na delší časové období. Záleží jak na tom trh je a také na volatilitě.

Zajímavé postřehy k BitCoin

Michael Saylor při odpovídání na otázky v rámci konferenčního hovoru zmínil pár zajímavostí.

Celý trh s $BTC se vyvíjí. Je postupně ovládán obchodníky, technokraty a bitcoinovými maximalisty. Podle Saylora je aktuální volatilita trhu právě teď poháněna obchodníky, kteří s Bitcoin obchodují jako s aktivem korelovaným s NASDAQ. Investoři obchodující technologie, kteří jsou na NASDAQ silní, prodávají anebo shortují technologická aktiva jako obchody s nízkým rizikem, protože FED zvyšuje úrokové sazby.

V aktuálním světě je těžké předvídat co se bude dít (makronomické prostředí). Ovšem když si porovnáte BitCoin teď a před dvěma roky, tak jsou tu velmi zásadní rozdíly.

  • BitCoin jako aktivum dospívá.
  • Povědomí o něm je silné.
  • Snižuje se i rizikovost investování do BitCoin.

Skeptici BitCoin za posledních 24 měsíců téměř vymizeli. Investoři do BitCoin jsou buď obchodníci, technokrati anebo bitcoinoví maximalisti. Je to znát i z poslední konference v miami, kde byl významný nárůst zájmu o bitcoin ze strany politiků, médií i investorů.

V médiích se píše mnohem více o BitCoin a změnil se i tón médií jak o něm píšou. Podle Saylora před 2 roky žádný tón nebyl, prostě o BitCoin jen informovali.

Ve skutečnosti si lidé stěžovali, že se o bitcoinu v mainstreamových médiích vůbec nepsalo. Zlom nastal až v únoru 2021, poté co Tesla koupila Bitcoin. Tehdy se Bitcoin dostal do hledáčku mainstreamových médií.
Podle Saylora se v posledních několika měsících tón médii změnil ze skeptického nebo pobaveného na uctivý. Všiml si také, že novináři napříč velkých novin a hlavních kabelových zpravodajských sítí jsou všichni mnohem, mnohem více informováni o celé kryptoekonomice, mnohem, mnohem více si uvědomují hodnotu BitCoin a jsou i mnohem méně skeptičtí.

Podle něj bude velmi zajímavé sledovat vývoj v následujících 12 měsících.

Co se týká vývoje BitCoin, tak nejdůležitější byl v posledním roce rozvoj Lighting Network, což je další vrstva nad BitCoin umožňující více transakcí a větší rychlost. Teoreticky může škálovat až na stovky milionů anebo i miliard transakcí za hodinu. Tohle je podle Saylora ten “Internet of money”. Před dvěma roky byl Lighting Network ještě ve vývoji. Za poslední rok ožil.

Závěr

Ohledně MicroStrategy, tak se nechce stát spotovým ETF. Chce zůstat funkční společností, která bude dělat software. Na druhou stranou je příležitostí pro investoři, kteří chtějí expozici na BitCoin, ale například jim zákony neumožňují investovat do kryptoměn.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.