Nový přírůstek v dividendovém portfóliu Barrick Gold ($GOLD)

Americká centrální banka ve středu (16.06.2021) nezvedla úrokové sazby. To vedlo ve čtvrtek k pádu akcií společností těžících zlato. Samozřejmě se o tom hodně psalo a jeden takový článek jsem si přečetl. Zkusil jsem na ty akcie kouknout a celkem mě to zaujalo. Navíc některé společnosti platí i zajímavé dividendy. Vzhledem k tomu, že už dříve jsem přemýšlel investovat do společností těžících zlato z důvodu diverzifikace, tak jsem dnes hledal o tomto odvětví více informací. No a nakonec i jeden titul přidal to mého dividendového portfólia.

Investice do zlata

Pokud budete hledat informace o investování, tak na zlato narážíte pořád. Občas jej někdo používá jako ukazatel, jindy se velcí investoři zmiňují jak je dobré mít jej v portfóliu. Asi nejlepší je vlastnit zlato ve formě ETF. Nicméně to není tak úplně pro mě. Mě se více líbí myšlenka vlastnit akcie společností, které zlato produkují. Jejich cena vesměs kopíruje cenu zlata a navíc je zde prostor i pro růst samotné společnosti.

Zlato aktuálně stojí 1.764 USD za unci. V roce 2018 to bylo 1,2K. Nicméně minulé léto byl vrchol kolem 2,08K. Není to tedy zas tak stabilní a růstová komodita, jak občas můžete nabýt dojmu z různých článků a videí. Samozřejmě v dlouhodobém horizontu a velkou inflací na obzoru se zajímavého růstu zřejmě ještě dočkáme.

Barrick Gold Corporation ($GOLD)

Barrick Gold je jeden z největších těžařů zlata na světě. 5 z 10 největších dolů na zlato patří právě jim. Mimo zlato těží i měď, což je další zajímavá surovina. Na takto velkou společnost, s aktuální valuací 37,11 miliardy USD, je zajímavé že je bez dluhů. S dluhy, které dosahovaly 13 miliard USD se potýkala dříve. Zvolila si cestu zbavit se jich, být méně agresivní a generovat peníze. Ořezali náklady a to včetně managementu, zbavili se všeho, co nemá nic společného s jejich hlavním byznysem. V roce 2018 dokonce udělali akvizici konkurenční společnosti Randgold Resources.

Barrick Gold působí téměř po celém světě. Otvírá nové doly v USA a Jižní Americe. Co se týká výhledu, tak v roce 2022 očekává menší pokles těžby a v roce 2023 nárůst. V prospektu z konce roku 2020 však je zmíněno, že vliv na to bude mít dohoda s vládou Papua Nová Guinea.

Co se týká dlouhodobé perspektivy, tak společnost uvádí, že má v nevytěžených rezervách 68 milionů uncí a 13 miliard liber mědi. V roce 2020 vytěžila 4,8 miliony uncí, takže zlata má na 14 let těžby. Samozřejmě část společnosti se zabývá hledáním nových nalezišť, zvláště v stávajících dolech, což se jim daří.

Společnost co se týká růstu nevypadá vůbec špatně. Žádný dluh a rostoucí příjmy. S navýšením těžby zlata nespěchají, spíše mi to přijde že očekávají růst cen jak zlata tak i mědi.

Ohledně dividend, tak ta poslední byla 0,36 USD plus ještě společnost vyplácela mimořádně 0,42 USD (return of capital). Nicméně přiznám se, že nevím jak se tyto mimořádné výplaty daní. Zdali se uplatňuje smlouva o dvojím zdanění za 15 % anebo to bude standardně více. Aktuálně vychází dividendový výnos 4,38 %, což není špatné vzhledem k potenciálu růstu.

Já jsem koupil, co teď

Dneska jsem koupil jednu moji standardní pozici, protože akcie padá dolů. Včetně poplatků jsem nakoupil za 21,38 USD/akcie. S tím že tato společnost se mi opravdu líbí a pokud by její cena padla ještě níže (cca pod 18 USD) tak přikoupím další pozici. A případně ještě třetí pokud by cena spadla pod 15 USD/akcie, což však už nepředpokládám.

Padají akcie i dalších těžařských společností, ovšem nikde to nespadlo tolik jako u $GOLD. Uvidíme jestli bude trend pokračovat dále. Pokud ano tak rozhodně mi přijde zajímavé akumulovat. Umím si představit, že by tyto společnosti dělaly třeba 10 % mého dividendového portfólia. Jen je musím postupně všechny detailně projít. Jasně ETF by bylo jednodušší, ale když mě baví právě ten stock picking :)

PS: Pozor tyto akcie rozhodně nejsou nic pro začátečníky. Když se trhu daří, což je většina období, tak se plácají dole. Připravte se, že je budete dlouho vidět v červených číslech. Navíc jsou náchylné na politická rozhodnutí. Často se řeší otázky ekologie, bezpečnosti a další tlaky na cenu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Nový přírůstek v dividendovém portfóliu Barrick Gold ($GOLD)”

  1. Kde vidíš divi 4,38% ?

    Koukal jsem na aktuální a historii a většinou to je kolem 1 %.

  2. Týjo Drago podle toho co nakupuješ vidim jasnej “pattern”, že čteš taková ta “šil” zahraniční média kde zaručení odborníci tvrdí, že teď teda ten Intel pojede nahoru, teď teda je čas na zlato protože si za 0.0001% svého majetku Buffet koupil tu hle akcii (ve skutečnosti ji koupil jeho fond a rozhodnutí o koupi učinil nějaký jeho méně zkušený podřízený).
    No prostě, tyhle všechny akcie sou “šil” na obyčejné investory co “tomu” nerozumí, s cílem je o jejich peníze připravit, až to pude dolu a oni zpanikaří prodají tak teprve ti chytří nakoupí. Investice do zlata se zdá superjistá jenže pak jim v nějakém Kongu chunta zavře největší důl a je po srandě….
    To je jen taková má úvaha pokud svým rozhodnutím věříš a budou ti vycházet tak jen go on :-) rád si o tom počtu za pár let jak to dopadlo.

    1. Zdravím, samozřejmě na mě mají vliv, protože čtu různé zdroje včetně těchto. Ale pokud je čas, tak investuji čas i do studia, zvláště pokud se jedná o nějaké odvětví. Rychlý růst nehledám, spíše dlouhodobé investice. S pádem samozřejmě počítám, pokud jsem něco kupoval když to šlo dolů, tak dno jsem nikdy netrefil :) Nedělá mi problém držet červené tituly měsíce, ale zvyknout si na to mi chvilku trvalo :)

      Co se týká těžařů zlata, tak poprvé jsem se s tímto setkal před pár lety u fondu Amundi, který jsem koupil přes KB. Velmi se mi ta myšlenka líbila. Místo zlata koupit firmy, co zlato těží. V té době jsem kupoval jen české akcie a na USA si netroufal. Minulý rok se situace změnila a já mám postupně více a více portfólia v USA. Myšlenka poskládat část na těžařích zlata tam pořád byla, ale spíše jsem chtěl jen teď technologické akcie (zvláště datacentra, cloud atd. protože v tomto oboru dělám), případně se mi líbí hříšné akcie (tabák, hazard). Teď jsem začal těžaře řešit protože jsem si přečetl na Yahoo Finance jak se jejich akcie propadli a popravdě $GOLD vypadá fakt dobře. Věnoval jsem tomu cca 2 hodiny, pročetl investorské letáky, prezentace nějaké ty analýzy a koupil. Článek jsem napsal abych si utřídil myšlenky a případné zpětné vazbě, za kterou děkuji. Třeba to bezpečnostní riziko jsem tam moc neřešil. V investorské prezentaci měli jen sekci že poslední rok jedou bez incidentů.

      Čipy mi vrtají hlavou už delší dobu a průběžně sbírám už vytříděné informace. Tam mám vybráno 6 firem (TSM, SMSN.L, AVGO, TXN, NVDA a INTC) protože každá z nich ve svém specifickém odvětví dominuje, případně má technologie, know-how, patenty co jim zajišťují roky náskok. Z těchto by se mělo dát postavit super čipové portfólio. Je to ale hodně komplexní a počítám tak na 30 hodin studia :/ Něco už nastudováno mám, ale opravdu je to o tom projít detailně a ověřit si to. Navíc tyto akcie neplatí moc dividend a jsou celkem drahé. Mám je tedy na eToro v speciálním seznamu a až poletí nahoru krypto a já budu postupně uprodávat, tak bych část “odléval” právě do nich. Tam cena akcií nehraje roli. Intel jsem koupil protože vycházel s cenou dobře a platil přijatelné dividendy.

      Věřím že tyto články o investování budu psát i za pár let. Tak určitě to nějak zpětně zhodnotíme :)

  3. Děkuji za reakci, pokud tomu chceš věnovat čas tak určitě nastuduj technologické akcie společností co už mají nějaké patenty, trackrecord, ale nejsou ještě mega obří. Příklad za všechny
    Lattice Semiconductor Corporation (LSCC). Kdo je znal a koupil pár let zpět může být dnes řádně vysmátý, podobných společností je více, ale samozřejmě o nich se z magazínů nedočteme.

Comments are closed.