Další zajímavý SPAC $TBA se spojí s ironSource

Dnes jsem opět měl chvilku a probíral se seznamem více jak 140 SPAC, které už mají definitive agreement. Mají tedy dohodu se společností, kterou přivedou na burzu. Našel jsem zase pár, kde by bylo zajímavé investovat menší částku, ale pak mi padl do oka jeden, který se bude slučovat s  fungující firmou s dobrý postavením na trhu, bez dluhů a která není ztrátová. Jeden zdroj dokonce tvrdil že 10 let jsou v plusu. Jedná se o SPAC $TBA a společnost ironSource.

Kdo je ironSource

ironSource je známá hlavně poskytováním reklam pro mobilní aplikace, zejména mobilní hry. 18 z 20 nejstahovanějších mobilních her v prosinci 2020 využívalo právě ironSource. Založená v roce 2010, v roce 2020 s obratem 332M USD (104M USD AEBITDA), 83% meziročním růstem a více jak 750 zaměstnanci.

Co se týká konkurence v poskytování reklam pro mobilní hry, tak vede Google Ads, druhý je Facebook, třetí ironSource a čtvrtý Unity Ads.

Mimo reklamy nabízí ještě platformu pro stahování obsahu. Využívá je napříkald Orange, Vodafone, Samsung a další.

Všechno tohle je sloučeno pod jednou platformou ironSource, která má 2,3 miliardy uživatelů. Nicméně dá se to rozdělit na ironSource Sonic (pro vývojáře aplikací – reklama, monetizace, analytika, creative management, publikování a distribuce), ironSource Aura pro mobilní operátory (vyhodnocování aktivity uživatelů, správa přístroje, analytika).

Nejde tedy jen o reklamy. ironSource poskytuje také komplexní řešení pro růst a dosah.

Naplno toho využívají například hry Call of Duty: Mobile game anebo Candy Crush Saga. Přiznám se, že až do tohoto bodu jsem měl obavu, že nemají z dlouhodobého hlediska šanci porazit Google, který má určitě větší síť inzerentů a díky Android i lepší přístup k uživatelům. Nicméně nevím nic o tom, že by nabízel právě tyto služby. Co se týká reklamy, tak z prezentace ironSource jsem pochopil, že část her pro mobilní telefony, která je “zdarma” tak dělá reklamu na hry s nějakou formou monetizace. Takže vlastně inzerenti jsou velké značky, které potřebují neustálý příliv uživatelů pro své hry třeba s mikrotransakcemi.

Co se týká ironSource Aura, tak tam jsou cílem mobilní operátoři, kteří tím že svým zákazníkům začnou “tlačit” ironSource Sonic (inventář her, aplikací atd. ) tak proniknout do byznysu s mobilními aplikacemi. Resp. většina mobilních operátorů vydělává na poskytování telekomunikačních služeb, něco na prodeji mobilů, ale co se děje na jejich mobilech už neřeší. Přitom to je obří trh.

ironSource přitom nabízí opravdu komplexní řešení pro uživatele, kteří si koupí nový telefon a hned po spuštění už se objeví řešení ironSource. Vše navíc krásně obrandované podle mobilního operátora.

 

Toto řešení navíc není univerzální, ale personalizované podle uživatele. Bere v potaz věk uživatele, znalosti anebo zdali používá dražší telefon. Navíc motivuje uživatele i třeba k výměně telefonu, pokud už ten jeho je zastaralý.

Podle grafů v prezentaci pro investory to navíc vypadá že i dobře funguje pro mobilní operátory.

Co se týká financí vypadá to hodně dobře. Jen se mi tam nelíbí ta AEBITDA. Radši bych viděl zisky. Do budoucna mají v plánu velký růst, čemuž bych věřil. Na mobilu dnes hraje každý něco. Valuace společnosti bude po sloučení 10,8 miliardy USD. Aktuálně se tento $TBA obchoduje poblíž 10 USD, což je “upisovací cena”.

Závěr

Moc nevím co k tomu dodat. Dole najdete odkaz na investorskou prezentaci. Na mě udělalo dojem, že jedou na dvouznakové .com doméně is.com. Už v ní samotné je pořádná hodnota :)

Dále když jsem se snažil ke společnosti získat nějaké další informace (recenze, ukázky, videa), tak na mě všude skákala jejich reklama, případně organické výsledky. Je vidět že hodně silně cílí na vývojáře a mají pro ně spoustu materiálu. Pokud si udrží cíl, tak by se jim mohlo dobře dařit.

Našel jsem spoustu zajímavých SPAC, které bych i rád podpořil jen kvůli tomu co ty firmy dělají, ale zcela upřimně nejsou z nich cítit peníze, tak jako z ironSource. Společně s $AGC, který přivede na burzu obří Grab mi tohle přijde jako jedna z nejlepších investičních příležitostí tohoto roku. Minulý rok jsem takovýto pocit měl po investování do IPO České Zbrojovky a Pilulky. CZG hezky poskočila a další růst má ještě díky akvizici Colt před sebou a Pilulka byla zatím moje nejlepší investice.

Vzal jsem proto větší pozici $TBA do Rostoucího portfólia než běžně. Hezky to vyšlo i díky kurzu CZK k USD. Tak uvidíme.

Nicméně je třeba připomenout i rizika. SPAC a definitive agreement není 100% zárukou že ke sloučení dojde. Vše může vyšumět a vám pak vrátí 10 USD/akcii. Na trh může vstoupit Google/Apple, aby posílil své postavení. ironSource má spoustu konkurence, která na tom není tak dobře s penězi, ale když je Google/Apple koupí a napumpuje tam pár miliard USD, tak může začít přetahovat velké klienty ironSource, na kterých společnost dosti stojí. V roce 2020 měla 294 klientů z kterých byl obrat 100K+ USD a tito klienti tvořili 94 % všeho obratu.

Takže pokud přemýšlíte o $TBA, tak zvažte rizika a za domácí úkol pořádně projděte všechny dostupné zdroje. Já investuji jen pro zábavu, spoustu jsem toho jistě přehlédl :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Další zajímavý SPAC $TBA se spojí s ironSource”

  1. Doporučuji se podívat na SPAC $IPOE (→ bude $SOFI).

Comments are closed.