Jak v roce 2019 Wikipedia přišla o 3 miliardy návštěv z Google

Na hackernoon.com vyšel zajímavý článek, který se věnuje propadu návštěvnosti Wikipedie v důsledku nasazení Knowledge Graphs a Direct Answers. Data vychází z měření SimilarWeb. Pojďme se na to společně podívat, protože to je to ukázka jak velký dopad má koncept Google na weby, co tvoří obsah.

Knowledge Graphs, Direct Answers a zero-click results

Projekt Knowledge Graph má analyzovat různé informace a navzájem je propojovat. Výsledky pak zobrazuje na jako speciální karty (infoboxy) ve výsledcích vyhledávání. Služba byla napojena na Google v USA březnu 2012. V roce 2020 obsáhla 5 miliard témat s 500 miliardami informacemi.

Data se tahají hlavně z autoritativních webů jako je právě Wikipedia. Zajímavé je, že za “dodání” dat Google nemáte v podstatě žádnou odměnu. Je tam jen jeden odkaz na konci první citace. Dokonce to, že váš obsah Google vybere pro infobox vám nezaručuje první místo ve vyhledávání. Dokonce se můžete kvůli reklamě a dalším infoboxům dostat “pod ohyb”, tedy na počítači musíte scrollovat, aby váš výsledek byl vidět.

Direct Answers neboli přímé odpovědi jsou infokarty, které zodpoví vyhledávací dotaz. Ze začátku se používala hlavně kalkulačka anebo převodník měn. Ovšem postupem času přibyly i další, které čerpají data ze služeb třetích stran.

Nejznámějším příkladem je předpověď počasí. Jak vidíte na výřezu screenshotu dotazu “počasí tábor”, tak se objeví direct answer z daty ze serveru weather.com. Zajímavé je, že výsledek weather.com se vůbec nezobrazí na první straně Google. Jediný způsob jak se na zdroj dostat je kliknout na malý šedý nápis v levém dolním rohu More on weather.com.

Tím že Google zveřejňuje informace rovnou, tak část uživatelů už nemá potřebu pokračovat na stránku, kde se nacházejí. Tento efekt se nazývá zero-click result. Neboli jsou to výsledky vyhledávání s nulovým proklikem.

Miliardy ztracených návštěv pro Wikipedii

Podle článku hackernoon.com, ztratila Wikipedie během posledních 24 měsíců miliardy organických návštěv. Přisuzují to právě efektu zero-click results. Demonstrují to na organické návštěvnosti z počítačů, kdy v lednu 2019 měla 2,2 miliardy návštěv za měsíc a v lednu 2019 jen 1,9 miliardy návštěv, což dělá meziroční úbytek 14 % a trend je stále klesající.

Nejvíce je to znát při hledání klíčových slov celebrit, filmů a seriálů. Například zpěvák Freddie Mercury je nejvetšejším zdrojem návštěvnosti Wikipedie v roce 2020 a to i díky skvělému film životopisnému Bohemian Rhapsody. Stránka Freddie Mercury na Wikipedie je v mnoha jazykových verzích velice dobře zpracována a sama Wikipedie je hodnotí stříbrnou anebo zlatou hvězdou.

Když hledáte Freddie Mercury na Google, tak na prvním místě je odkaz na Wikipedii, pak rozšiřující hledání, velký infobox, odkazy na články atd. Zajímavé je že v infoboxu jsou viditelné odkazy na YouTube, Spotify, YouTube music.

Podle hackernoon.com až 71 % prokliků končí zde. Nikdo už dál nepokračuje.

Nejhorší je to s vyhledáváním na mobilních telefonech. Nejhledanější klíčová slova Wikipedie, nemají prakticky žádné prokliky. Wikipedie z nich nic nemá. Tento efekt se začal projevovat v roce 2018, kdy Google masivně nasadil odpovídání na mobilních telefonech.  Wikipedie tak reálně přichází o desítky milionů návštěv každý měsíc.

Bere Google návštěvy Wikipedii?

V roce 2015 sebral Google Wikipedii podle statistik SimilarWebs 550 milionů kliků během 6 měsíců. Jimmy Wales, spoluzakladatel Wikipedie přiznal pokles návštěvnosti z Google.  Nicméně jsem zkusil trochu zapátrat a dohledal jsem data přímo od Wikipedie, kde sice v roce 2015 detekují pokles ale nepřikládají jej Google Knowledge Graph. Těžko však soudit dle jiných diskuzí by prý k tomuto potřebovali spolupráci ze strany Google.

Vzhledem k tomu, že Wikipedie měří všechny příchody z Google, tedy nezjišťují kolik je prokliků na Knowledge Graph, tak těžko zjistíme dopad. Na druhou stranu k Internetu má každý rok přístup stále více a více lidí z celého světa, takže by člověk čekal spíše růst než pokles.

A nebudeme si nic nalhávat, kolikrát něco hledáte na Google a spokojíte se s přímou odpovědí z infokarty.

Závěr

Jak někdo zmínil v diskuzi pod článkem, Wikipedie je neziskový projekt, který má předávat informace světu, tak jim to asi nemusí vadit. V tomto ohledu Google jistě dokáže poskytnout přidanou hodnotu ve formě lepšího propojení dat a personalizovaných výsledků. Otázkou je jestli to v dlouhodobém měřítku nemůže jeden z divů Interentu, kterým Wikipedia nepochybně je, pořádně uškodit. Je založena na komunitě, která se o obsah stará a ta bez přímých přístupů neporoste.

My ostatní kteří tvoříme obsah k tomu budeme mít asi jiný názor :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Jak v roce 2019 Wikipedia přišla o 3 miliardy návštěv z Google”

  1. Už jsem to tu před časem zmiňoval, protože jsem tohle začal velmi pociťovat i na projektech o které se starám. Google změnil před pár lety svůj cíl. Dříve byl branou k internetu. Po zralé úvaze, ale došel k tomu, že to není dost. Jakmile návštěvník projde může si dělat co chce a kde chce.

    Nové paradigma tedy zní Google je internet, když jdeš na Google (youtube), jdeš na internet.

    Samozřejmě vypnout ze dne na den zbytek internetu není možné, ovšem po 5 letech už je 70%+ trafficu “jen” na google, nikam dál a bude se jen a jen přitvrzovat.
    Celý videoobsah prakticky válcuje youtube se svými doslova tisíci miliardami videi, které ani nikdo jiný nikdy nemůže procrawlovat – google to blokne.

    A zbytek internetu prostě google “vysaje” jako upír, v tom optimistickém případě nechá jen nějakou žijící mrtvolu, která mu zadarmo bude tvořit obsah jako to dělá wikipedie a veškerý zbytek komerční konkurence prostě smete ze stolu.

    Ovládá operační systém mobilů, internetový prohlížeč, internetový vyhledávač (homepage), 90% videoobsahu youtube… za dalších 5 let to nabere teprve ty správné grády až začnou umírat i anglické společnosti, které dosud pokles přijmů dorovnávaly agresivnější reklamou, propouštěním… Google bude kupovat inovovat investovat a znepříjemňovat.

    Kdo by chodil na nějaké “nebezpečné” stránky mimo weby googlu, když mu je vyhledávání ani neukáže a když už prohlížeč bude křičet červnená upozornění a nebezpečnosti, zastaralosti apod. Lidé kterým je dnes 10-15 v tomhle už budou vyrůstat a vůbec jim nepřijde divné, že informace získávaj takhle a ne u “zdroje”.

    Internet končí, Googlenet pomalu začíná.

    1. Ano, ale tohle je špička pyramidy která je vidět. Zakulisi je skryte a tam se odehrávají právě příběhy. Myslím, že Google je významný finanční sponzor Wikipedie, párkrát je podpořila. Tak jasné že je víc vysává, ale trochu symbiotický vztah to je.

  2. 2020 bude rok kdy se google stane konkurentem všech
    https://rachaelherman.com/2020/01/03/how-verticalization-and-zero-click-will-impact-local-search-in-2020/

    Podrobné globální statistiky už nebudou k dispozici, google nelenil a zatlačil na Avast, který žije z toho, že jim přeprodává data ze svého anitivr systému (to se nedávno veřejně provalilo) takže se tyto statistiky ruší. Dostane za to jistě nějaké peníze bokem.
    Nikdo se už nebude moci ohánět konkrétními daty a žalovat kongresu USA. Max jen neuplnými údaji max z wikipedie.
    https://sparktoro.com/blog/avasts-shutdown-of-jumpshot-will-harm-the-web-and-the-world/

    https://sparktoro.com/blog/less-than-half-of-google-searches-now-result-in-a-click/

    https://sparktoro.com/blog/how-much-of-googles-search-traffic-is-left-for-anyone-but-themselves/

  3. Nikdo nenutí nikoho Google používat. Bez uživatelů nebude Google.

    Google se nestal Googlem ze dne na den. Google se nestal Googlem přes fňukání a ukazování prstem na zlou konkurenci. Google nabral na síle a konkurenci sestřelil. Nikdo nebrání nikomu založit si firmu, dát ji kus života a po letech práce mít stejný nebo větší vliv než Google.

    Komu je k čemu rytí do Googlu?

    1. Tohle jsou samozřejmě demagogické argumenty.
      Někdo s 1000 dolary jednoduše nemá stejnou šanci na volném trhu jako monopolní hráč se stovkami miliard dolarů, 20 lety knowhow, deseti tisíci zaměstnanců a exabajty dat, které nikdo jiný získat nemůže. Google se stal tím čím je jen proto, že jeho tvůrci založili svou společnost ve stejnou dobu kdy vznikal internet to je celé, jako těžaři nafty kdysi jen zapíchli trubku na správném místě zrovna v době kdy po ní začala bejt poptávka a pak už jen reinvestovali zisky, je to sen a štěstí co se povede jen pár lidem za celou historii světa.

      Je to stejná demagogie jako když by se tvrdilo, že feudální systém (králové, šlechta) je prostě navždy daný a neměnný, protože jejich předci před 1000 lety ve volné soutěži nashromáždili majetek a moc a nikdo nebrání nevolníkovi stát se také hrabětem – ale hlavně nesmí proti existující šlechtě nic ve skutečnosti dělat ani snad mluvit… .

      Jsou to demagogické nesmysly pokud existuje monopilní podnik jednoduše na trh konkurenci nepustí stalo se to už stokrát na jiných trzích a existují o tom celé ekonomické teorie a hromady zákonů, před 100 lety v USA byl monopol na naftu, železo apod. pokud by se takový stav tehdy nechal jsou tam ty monopoly dodnes a potomci těch monopolistů dodnes řídí celou ekonomiku a ta by byla o mnoho chudší a zaostalejší, protože monopolista nemusí s nikým soutěžit on JE TRH i když neinovuje, na zákazníky kašle, stejně vždy je a bude ten nejlepší na trhu. Konkurenci koupí, zničí v zárodku.
      To není kapitalizmus, nebo volný trh, ale oligarchie jako za nejtvrdšího feudalizmu.

      A google nemá monopol jen v jedné oblasti “vyhledávač” on ho má pomalu na celém internetu, například nedávno začal splupracovat i s firmama jako Acitision (Blizzard) a veškerá data o tom jak a co hrají hráči, co si povídají v chattech také dostává. Jak tomuhle proboha může někdo jiný konkurovat? Jak? Tohle už volná soutěž nemůže vyřešit, protože přestává existovat.

      1. Nesouhlasím.

        Monopol měl svého času i Microsoft. A Google se stejně prosadil. Microsoft byl na začátku nula. Google byl na začátku nula. Firma, která příjde po Googlu bude na začátku nula. A stejně se prosadí.

        Výchozí podmínký – silný, slabý, nový – budou pořád stejné.

  4. Tvořit měsíce obsahové weby nebude mít žádný smysl, když na ně přijde zlomek návštěvníků a reklama prakticky nic nevydělává a affil taky žádná sláva. To už bude lepší jít na brigádu do Lidlu. Fascinuje mě kolik lidí si myslí, že vytvoří blog různých žvástů a osobních příběhů a budou vydělávat tisíce měsíčně, ne opravdu to funguje, nedělejte to, ztratíte jen čas. Google je podle mě obyčejný zloděj, který těží z cizích dat a ničí kvalitní weby. Už těmto společnostem (Google, Facebook…) absolutně nevěřím v tom co říkají veřejnosti, to se týká i rad ohledně SEO apod.

Comments are closed.