Knowledge Graph od roku 2012 narostl na 500 miliard informací o 5 miliardách tématech

Projekt Knowledge Graph má na starosti analyzovat informace a navzájem je propojovat. Výsledky pak zobrazuje jako speciální karty (infoboxy) ve výsledcích vyhledávání. Služba byla napojena na Google v USA březnu 2012. Ukázala se jako velice úspěšná a do konce roku se rozšířila i do zbytku světa. V této době pokrývala 570 témat, ke kterým měla 18 miliard informací. Celkově ze 100 miliard měsíčních hledání, pokrývala zhruba třetinu.

Podle nedávných informací na Twitter v současné době se počet témat zvedl na 5 miliard a počet informací k nim na 500 miliard. Pro srovnání v roce 2016 to bylo 70 miliard informací. Je zajímavé sledovat jak postupně množství informací narůstá. V roce 2012 to bylo 18 miliard, 2016 už 70 miliard a teď 2020 dokonce 500 miliard.

V současné době je Google Knowledge Graph důležitou součástí optimalizace pro vyhledávače. Prohlubuje rozdíl mezi pomyslným prvním místě a tím zbytkem. Ve skutečnosti, pokud jste zdroj infoboxu, tak nemusíte být ani na prvním místě, ovšem většinou to tak bývá.

Snažit se dostat do Google Knowledge Graph znamená mít dostatečnou autoritu, být důvěryhodní a zároveň zvládnout technicky předat informace Google, tak aby je chápal.

  • Dostatečná autorita – znamená dostat se na úroveň známých magazínů, oblíbených komunitních webů anebo (ne)vládních organizací pokud chcete vytvářet nové inforamce. V případě vlastního byznysu a informace o něm většinou stačí mít aktualizovaný profil na Google My Business. Pokud je infokarta o vás tak si jí dokonce můžete přivlastnit :)
  • Technické stránka – Potřebujete aby vaše data byla strojově čitelná. V tomto případě je nejlepší volbou Schema.org.
  • Důvěryhodnost – Tohle je podstatný rozdíl oproti feature snippet. Google potřebuje ověřit zdali jsou data pravdivá. Proto se v rámci strojově čitelných dat přidávají i kontaktní údaje, odkazy na zdroje, profily na sociálních sítích atd. Zahrnuje to však i tu dostatečnou autoritu.

Pokud se nejedná o informace o vás, tak prosadit se přes Knowledge Graph není nic jednoduchého. Daleko snadnější je feature snippet. Tam stačí vhodně psané texty, trocha autority a jste nad prvním místem.

Závěr

Google Knowledge Graph je jistě zajímavý a nepochybně užitečný projekt. Ovšem stále budí kontroverze, protože Google bere cizí informace a dává je k sobě. Často je kritizován že nedostatečně odkazuje na zdroj informací. Pro Google je však zásadní. Potřebuje jej pro další expanzi i mimo vyhledávání.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Knowledge Graph od roku 2012 narostl na 500 miliard informací o 5 miliardách tématech”

  1. Podľa mňa Google Knowledge Graph ,,zlikvidoval,, množstvo webískov, ktoré publikovali rôzne informácie na všetky možné tématiky. Teda nie priamo zlikvidoval ale znížil im návštevnosť veľmi výrazne. V podstate nič sa s tým ale nedá robiť. Pretože to je pokrok a vývoj – posun dopredu. Treba sa len prispôsobiť.

  2. Google je zlo, snazi se centralizovat informace a postupne vyzirat to co lidi hledaji, jako zdroj si pouzije co chce.

    Nehlede na to ze je dosti pokrytecky, vyspamovat celou stranku reklamou a udelat ji tak ze je takrka nerozeznatelna od organiku by si nikdo jiny nez on se svym adsense na webu dovolit nemohl.

  3. Opět klasika – nejste tam, máte problém. Jste tam (případně schema, rich snippets, FAQ atd.) pomáháte Googlu mít ještě víc zero click searches, takže máte zase problém. Názorná ukázka, proč jsou monopoly špatně.

Comments are closed.