Dark mode aneb Noční mód pro vaše stránky, co na to Google?

Dark mode (Light-on-dark color scheme), česky nejčastěji noční mód, je grafické schéma, kde je světlé písmo anebo ikonky na tmavém pozadí. Jinými slovy jedná se o tmavý design webu anebo aplikace. Poprvé jsem se s ním setkal u aplikace Twitter na mobilu, která jej nabízel jako noční mód. Přiznám se, že se mi to zalíbilo, protože než usnu tak mi display telefonu nesvítí jako maják. Když jsem to objevil bral jsem to jako formu vzhledu, nenapadlo mě že za tím může být daleko víc.

Něco z historie

Začátky počítačů byly temné. Většina práce se odehrávala v prostředí jako je příkazový řádek. Vystačili jste si s černým pozadím a bílou barvou, případně pár dalšími barvami pro přehlednost. Pak přišel Windows a další grafické rozhraní, které se snažily přinést na obrazovky počítačů pocit z reálného prostředí. Příkladem mohou být WYSIWYG editory (MS Word, OO Writer), ty simulovali reálné stránky na které můžete nejen psát. V tomto duchu přišel i internet, kde webové stránky měly vypadat jako ty novinové či později magazínové.

Obrat začal údajně v roce 2010 s příchodem Windows Phone 7, který zpět přinesl černé pozadí. Důvodem bylo snížit energetickou náročnost chytrých telefonu. Černé pixely totiž nevyzařují žádné světlo na OLED obrazovkách. Od té doby se vedou debaty zdali a nakolik je noční mód šetrnější k očím uživatele. K baterkám rozhodně šetrnější je.

Že na tom něco bude svědčí i fakt, že výrobci postupně zavadí noční mód pro své aplikace. Třeba Apple přislíbil, že všechny jejich nativní aplikace pro iOS13 a iPadOS budou mít noční mód. Google zase chce mít vše černé pro Android 10.

Noční mód aktuálně

Webové stránky pomalu také zavádí noční mód. Pár měsíců jej zkouším například u Redditu a musím říct že mi vyhovuje více než ten běžný.

Jaké jsou ale skutečné výhody nočního módu?

Předně to je úspora energie pro uživatele. Existují různé studie a testy. Vesměs se v nich dozvíte, že OLED ačkoliv jsou úspornější než klasické LCD, někde se píše až o 60 %. Ovšem to jsou průměry. Pokud na nich pustíte bílou stránku, tak spotřebují 3x více energie než když je stránka černá. Pokud tedy děláte aplikace anebo webovou stránku, kde uživatel stráví hodně času, případně jí má puštěnou nonstop tak noční mód by tu měl být pro něj.

Zapomeňme teď ale na spotřebu elektřiny. Já jsem si u Twitter oblíbil noční mód, protože i když na mobilu snížím jas displeje na minimum a používám filtr modrého světla, tak stejně mi bílý design zářil při nočním světle. No a teď si představte případ, že někdo před spaním přemýšlí že si ve vašem eshopu něco koupí. Samozřejmě nechce probudit svou drahou polovičku a dostat vynadáno proč nespí. S nočním módem toto riziko sníží. Btw. existují jedinci, kterým toto velice vadí když jsou rozespalí, podobně jako někdo není schopný usnout, pokud svítí lampička. Tohle by se klidně dalo využít pro marketing ;)

Samozřejmě tím to nekončí. Obsah který nebude tak moc svítit může být příjemnější pro introverty v autobuse, v práci anebo ve škole. Zvláště teď v zimně toho denního světla tolik nebude.  Člověk si k vašemu webu anebo aplikaci může vybudovat větší vztah, když mu bude příjemní jí používat.

Těch výhod by se jistě našlo více, ovšem podle mě ten nejzásadnější je úspora energie. Možná si teď říkáte že to není váš problém, jenomže podívejte se jak Google tlačí na vyhledávání na mobilech. Navíc už nejednou nás nutil do spousty nesmyslných věcí (Ads.txt, sponsored/ugc, Google Authorship …). Co když se rozhodne jít na proklimatické ekovlně a rozhodne se že spasí svět tím, že bude upřednostňovat weby s nočním módem, protože když celý internet bude černý, tak svět ušetří X procent elektřiny. Tohle je celkem reálný scénář :)

Noční mód a SEO

Přepnutí stránky do nočního módu není nic složitého. Když se s ním u návrhu bude počítat, tak stačí jen přepnout pár věcí v CSS. Dokonce by to šlo i bez reloadu stránky. I když v zájmu uspořených KB by bylo ideální spíše začít používat jiný CSS soubor. No technicky si to každý pořeší sám. Ovšem co na to Google? ZNa tuto otázku odpověděl John Mueller v Google Webmaster Hangout  z 18. října 2019.

Podle Johna to absolutně není problém, protože se to běžně dělá právě přes CSS a to nerozhoduje o tom jak si Google vybírá obsah pro indexování. Sám má “dark mode” rád. Dokonce nevylučuje že v budoucnosti, pokud se stane oblíbeným, to bude i hodnotící signál ;) Google by navíc klidně mohl třeba zvýrazňovat weby ve vyhledávání, které jej poskytují.

Závěr

Pokud uvažujete o redesignu webu, tak zkuste při tom myslet i na noční mód, zvláště jestli máte podstatné procento návštěvníků z mobilních telefonů. U aplikací je to pomalu už nutnost.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Dark mode aneb Noční mód pro vaše stránky, co na to Google?”

  1. Jsem už teď připravený… tmavý motiv není tolik používaný, ale své publikum si už našel. Navíc větší část tvoří uživatelé z mobilů a špička návštěvnosti je večer… jasné signály. :)

  2. Ještě 2 měsíce nazpět měl inspektor v nástrojích pro vývojáře (v Chrome) problém rozpoznat contrast ratio mezi textem a pozadím pro dark módy (na některých projektech používáme pouze tmavý vzhled). Byl to problém hlavně při reportingu, kdy mnoho automatizovaných auditů hlásilo problém s kontrastem. Teď se dívám, že Chrome si s tím už poradí :). O starost méně.

  3. My co si čteme na Kindle (včetně webů) na elektronickém papíře, nemáme žádný problém s černým písmem na bílém pozadí. Nesvítí to vůbec, a baterku to také nežere. Na jedno nabití baterie to běží přes měsíc.

    To je pro připomenutí, že noční mód je z nouze ctnost ohledně vlastností většiny displejů.

    A až někdy vývoj displejů pokročí, budou noční módy jen protivné.

Comments are closed.