Co je ads.txt a proč Google chce abyste jej měli na stránkách

Pokud jste v nedávné době navštívili váš Google AdSense účet zřejmě jste na něm viděli varování, že si máte na stránky umístit soubor ads.txt. Pokud tak neučiníte tak můžete vážně ohrozit vaše tržby, což povede k snížení výdělku. Je to pravda?

Co je Ads.txt

Soubor ads.txt je zkratkou pro (Authorized Digital Sellers – autorizování digitální prodejci) a jeho jediným účelem je obsahovat seznam subjektů, které mohou prodávat reklamu na vašich stránkách. Účelem je aby si potenciální kupec mohl ověřit, kdo může reklamu u vás prodávat a nenaletěl podvodníkům.

Koncept Ads.txt vymyslela iniciativa z IAB. V lednu 2019 obsahovalo z 30 tisíc nejnavštěvovanějších webů podle žebříčku Alexa soubor Ads.txt 26,34 %. Nutno podotknout, že na tento soubor tlačí hlavně Google, který jej začal prosazovat už v říjnu 2017 pro reklamy Google Display & Video 360. Předpokládám že bez něj by to byly možná jednotky procent a to zdali vůbec.

Proč to Googel chce?

Přiznám se, že se mi na tohle nepodařilo najít skutečnou odpověď. Oficiálně je to, abyste ukázali, že reklamu prodáváte přes AdSense. Což nedává moc smysl, protože tato informace je u každé reklamní plochy – v rohu je ikonka AdChoices už od roku 2011. Tam jsou sice převážně informace o reklamách, ale i že reklamu poskytuje Google. Takže mě napadá, jen aby Google mohl sledovat přes koho všeho vlastně reklamu na svých stránkách prodáváte.

Zbytek nedává smysl. Pochybuji že BFU, který bude chtít koupit reklamu zkusí jestli tam máte ads,txt a z obsaženého textu pak vyčte přes koho reklamu prodáváte. Schválně se zkuste kouknout na soubor ads.txt u centrum.cz. To už nejen BFU radši napíše email provozovateli.

Co s tím?

Pokud nechcete riskovat, že Google splní své sliby, tak postupujte podle návodu v AdSense. Vygenerujte si soubor ads.txt a dejte jej na všechny domény, které máte v AdSense. Je to sice otrava, ale jinak se s tím nedá nic dělat.

Skutečně to může snížit výdělek?

U Google člověk nikdy neví. Většinou jsou to plané sliby, jako byla třeba cookie lišta, která byla potřebná pro AdSense. Kdo jí neměl, tak měl mít problém. Samozřejmě po oficiálním datu, se nic nestalo. Ostatně i varování pro ads.txt je takové vágní. Na první pohled to vypadá že se to váže k AdSense, ale také to může poukazovat na ostatní příjmy mimo AdSense. Pokud by chtěli, mohli to napsat jednoznačně a ne takto podivně.

No uvidíme jak to bude. Osobně se mi kvůli AdSense nechce generovat nějaký soubor a pak jej nahrávat přes FTP na desítky webů. Asi bych vybral pár, které s AdSense dobře fungují, zvláště v kombinaci s automatickými reklamami. Na ostatní zkusil spíše affil.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Co je ads.txt a proč Google chce abyste jej měli na stránkách”

  1. mne to psal uz minuly rok…tento rok uz to psalo natvrdo, ze pokud tam neni tak to nepocita vydelky
    blby je, ze pak kazdy web projde rucnim schvalenim, takze uz zadne MFA, jednostrankove weby apod.

    1. Přesně tak, mám tam deset let staré MFA. Stále vydělají nějaké drobky. Měnit se mi na nich nic nechce.

    2. Já tam mám zatím hlášku “Vaše příjmy jsou ohroženy”, ale zatím všechno funguje :-)

  2. Taky jsem nad tím tak přemýšlel a rozhodl jsem se, že s tím nic dělat nebudu… ;)

  3. Nějak mi přijde, že to vyžaduje jen Google, takže jsem tam dal jen doménu Google a zbytek ne. Nikdo jiný to nepožaduje a Google bude spokojený, že je v souboru ads. :)

  4. Taky jsem stáhl soubor jak mi ho Google nabídl a nahrál na weby, které mi vypsal, ale s vypisováním ostatních už se obtěžovat nebudu. Když to tak hrozně potřebuje, tak mu to dám. I když s nechutí, stejně jako cookie lištu.

Comments are closed.