Google Authorship končí, je mrtvé už jej netřeba řešít…

Včera v 22:51 oznámil John Mueller definitivní ukončení ambiciózního projektu Google authorship. Právě Google authorship mohl nahradit zastaralý (myšleno snadno zneužitelný) koncept Google Page Rank, na kterém Google vznikl a více méně i dnes stojí. Kdo si někdy zkusil pohrát si s konceptem simulace reálného schématu, tak zřejmě dospěl k stejnému závěru. Prakticky cokoliv se dá postavit na autoritativních loutkách a více méně to i funguje. Google authorship byl natolik pokrokovou metodou hodnocení kvality obsahu, že mohl kompletně přepsat dějiny vyhledávání. Jestli se tohoto Google vzdal, tak udělal celému SEO podsvětí medvědí službu.

Barry Schwartz: “Will Google still be using authorship schema behind the scenes? are you still processing the data? should we not remove our authorship code?”

John Mueller: “no, we’re no longer using it for authorship, we treat it like any other markup on your pages. Leaving it is fine, it won’t cause problems (and perhaps your users appreciate being able to find out more about you through your profile too). “

Tato odpověď mě asi mrzí nejvíce. Nechce se mi věřit, že to Google doopravdy vzdal. Nejsem žádný black hat SEO guru, vlastně se toho mám ještě hodně co učit a daleko více zaexperiementovat, ale tohle je vážně škoda. Je to jak zamávání bílým praporem nad centrálou Google. Experimentální zbraň, která mohla rozhodnout o vývoji událostí blízkých byla odložena na neurčito.

Doc Sheldon: “So there’s nolonger any value to showing Google, via interlinking with our G+ profile, what pieces of work we have published online?”

John Mueller: “well, links are links, but we’re not using them for authorship anymore.

Doc Sheldon: “I understand that, +John Mueller. I’ve just thought that the real value of authorship was the graphing of authors to their work… linked data… more than just an avatar in the SERPs. My question is, does Google no longer care about making that connection between authors and their work? Because if the answer is no, that would seem to signal an abandonment of linked data – something I can’t imagine happening.”

Druhá část byla zatím bez odpovědi. Takže třeba ještě zůstává nějaká naděje pro white hat SEO, protože právě authorship byl vlajkovou lodí právě pro ty co ctí pravidla. Jejich jedinou nadějí. Popravdě z toho co vím a mám odzkoušeno, tak white hat je dnes maximálně o optimalizaci onpage a spolupráci se službami vyhledávačů.

David Portney: “For sake of clarity – Does this include publisher markup?”

John Mueller: “+David Portney No, publisher markup is not affected by this.”

Možná naděje na konci tunelu :) Třeba nějaký vyhledávač to zkusí a dotáhne do konce. Sice bychom asi viděli na předních pozicích jen články od lidí, kteří mají nejvíce followerů na Twitter, ale to by podle mě byl dobrý začátek. Stále je možné technologii rozvíjet a dále škálovat. Například pokud někoho z nich zaujme článek některého z nováčku a retweetnou/favoritnou či jen na něj odkážou a on se prokouše na vrchol fresh indexu, tak by to minimálně pro novinařinu mohlo být velice zajímavé. Určitě lepší než aktivita desítek loutek.

Dan Shure: “To reiterate what some others seem to be wondering – is this purely a complete UX / SERP removal of authorship? Or is this also a complete shutting down of using any data ever associated with the authorship program?”

John Mueller: “We’re no longer processing this data — it’s not just a UI change. “

No alespoň to bylo tentokrát řečeno upřimně. Prostě není jen jakýsi virtuální konec, prostě je konec.

Komentáře z podsvětí

Popravdě od včerejška jsem žádné zajímavé nezaznamenal. Zatímco většina white hat SEO světa více méně je z této změny smutná, tak na straně black hat žádné oslavy anebo alespoň pozitivní ohlas. Zkusit jsem se zeptat pár lidí, kteří mi občas komentují události a opravdu je to všem naprosto jedno.

black-hat-seo-renegade “Implementace authorship chtěla zkušenosti a podle mě právě to byl důvod zrušení. Zvyšovala celkem hezky počet prokliků.”

“Nevím, nesleduji to.”

“Vážně? Napiš o tom článek, přidám komentář :o)”

To je tak všechno z podsvětí. Očividně čeští black hat SEO šamani nesdíleli mé nadšení pro sílu authorship :) Ze zahraničí zatím žádné komentáře nejsou. Tam to teď stejně všichni ujíždějí na něčem jiném a články white hat SEO komunity čtou jen, aby byli v obraze.

Co teď?

Přiznám se, že moc nevím. Tak trochu jsem na authorship spoléhal. Celý koncept dával smysl. Autorita autora měla být novým hodnotícím prvkem pro recenze anebo jiné druhy texty. Všechny komerční výsledky měli být postupně vytlačeny do reklamy. Google by vydělal a balík a přitom dával relevantní odpovědi na otázky. Nevím kde byl problém. Možná to opravdu byl problém s implementací anebo se Google plus nevyvíjí podle předpokladů. Teorii je hodně.

A co se týká aktuálních trendů, tak se vlastně nic nemění. Zase je to o standardní onpage optimalizaci a linkbuildingu. Prostě pokrok se nekoná :/


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Google Authorship končí, je mrtvé už jej netřeba řešít…”

  1. To je velká škoda. Ještě není všem dnům konec. To tedy zmizí i autor ve vyhledávání? Podle mě měli implementovat rank autora k celkovému algoritmu řazení. To by dávalo smysl.

  2. No nevím, tohle mi prislo jeste potencionalne vice zneuzivatelne, nez nejaky pagerank..

  3. Osobně si myslím, že authorship je tak snadno zneužitelný, že to snad nemohlo nikdy fungovat. Přece, když do vstupní/každé stránky vložím tag “author” proč bych ještě speciálně pro gůgle někde něco registroval? Kdo je autor generované stránky? Fakt, měl jsem i vůli to vyzkoušet, ale odradila mě už druhá stránka registrace… :-/
    Dr.

  4. MK: Jak uvedl John Mueller, k autorství bude přistupovat jako jiným schematům na stránce. Co jsem ale koukal, vypadá to, že se nebude zobrazovat jako jiné významnější (počet recenzí, hodnocení, cenovou skupinu, cenu u produktů atd.) Autorství je tedy kompletně odstraněno, což je škoda.

  5. Důležité je také zmínit, že se jedná o další oslabení Google+. Odpadá jeden z (dříve poměrně silných) důvodů pro jeho používání. Rád bych někde nahlédl do křišťálové koule, abych zjistil, jak se vše bude vyvíjet :)

Comments are closed.