Analýza 912 milionů blog postů odhalila smutné statistiky

Společnost Backlinko LLC ve spolupráci s BuzzSumo provedli analýzu 912 milionů blogpostů, aby zjistili jak se obsah šíří po internetu. Zkusili hledat souvislosti, aby zjistili na co se nejvíce odkazuje a co lidé rádi sdílí.

Průzkum probíhal na obsahu, který byl publikován od 1. října 2017 do 1. října 2018. Celkem bylo do průzkumu zapojeno 912,5 milionů článků z databáze BuzzSumo. Mezi sociální sdílený byly zapojeny sítě Facebook, Twitter, Pinterest a Reddit. Další sociální sítě jako LinkedIn anebo YouTube, byly z vynechány.

Pojďme se teď podívat na výsledky

Vliv délky textu

Delší články mají v průměru o 77,2 % více odkazů. Což není žádnou novinkou, protože delší texty často zahrnují více long tail, na které přichází v vyhledávačů nezanedbatelné množství návštěvníků. Ti pak mohou dále odkazovat. Google má také delší texty více v oblibě než ty kratší.

Z průzkumu vyplynulo že na články v rozmezí 3K až 10K slov odkazuje v průměru 4,06 domén. Naopak na krátké články, za což jsou považovány ty s délkou pod 1K slov jen 2,29 domén.

Podobně je to i se sdílením na sociálních sítích. Také se sdílejí spíše delší články, ale pozor. Nad 2K slov už je vidět mírný pokles.

Většina obsahu nikdy nezíská odkaz

Smutným zjištěním je, že 94 % ze všech blog postů nemá žádný zpětný odkaz a pouze na 2,2 % všech blog postů směřuje více jak jeden odkaz. To jsou neskutečná čísla, přitom zpětné odkazy jsou základem, pokud chcete svůj obsah prosadit ve vyhledávačích.

Pokud se vám to zdá nereálné, tak k podobnému závěru došla i studie MOZ z roku 2015. Tam zjistili, že 75 % obsahu nemá jediný externí odkaz. Nárůst je reálný, protože každým rokem obsahu na internetu přibývá a lidé kteří by odkazovaly zřejmě tolik ne. Ti spíše sdílí na sociálních sítích. Například v květnu 2016 na WordPress.com vzniklo něco přes 59M blogpostů v květnu 2018 už to bylo přes 87M.

V každém případě je šílená představa, že si stačí sehnat jeden externí odkaz a už máte více odkazů než 94 % vaší konkurence.

Odkazy a sdílení

Podobně je to i u sdílení. 1,3 % článků získá 75 % ze všech sdílení. Tohle je však způsobeno spíše velkými vydavateli obsahu, kteří mají své profily na sociálních sítích a aktivně pracují se svou komunitou. Krásně to zkresluje i průměry. Na jeden článek připadá 150,6 sdílení, přitom většina z nich nemá nic, případě jedno přes autora.

Studie nenalezla žádnou korelaci mezi sdílením a zpětnými odkazy. Což je celkem dobré vědět. Pokud naženete na web lidi přes sociální sítě nejsou z toho zpětné odkazy a naopak.

Článek z nekomerčního webu získá v průměru 9,7x více sdílení než z komerčního (B2B). Ovšem pokud se jedno o B2C web, tak je počet sdílený zhruba stejný.

Nadpisy

U blogpostů, které měly titulek 14 – 17 slov dlouhý bylo zaznamenáno o 76,7 % více sdílení na sociálních sítích. Z vlastní zkušenosti vím, že delší a lákavější titulky opravdu přitáhnou více pozornosti na sociálních sítích než ty věcné a popisné. Pro magazín dobré vědět, pokud ale píšete návody zůstal bych u těch věcných.

Další zajímavost je, že pokud se v nadpisu nacházel otazník, tak měl článek o 23,3 % více sdílení.

V roce 2018 na sociálních sítích vládly ve sdílení články s nadpisy se seznamy (list), měly v průměru 262,9 % více sdílení. Na druhém místě byly proč (why) s 206,7%, třetí byly co (what) s 138,4%, čtvrté obsahovali slovo video – 92,9 % více sdílení. Infografiky měly o 86,7 % více sdílení a na sedmém místě pak oblíbené jak na to (how to) s 82,6 %. Je to celkem zajímavé, protože dlouhou dobu právě How to články všemu vévodili – dobře se psali, snadno sdíleli a krásně do nich šel dát affil :)

K tomuto tématu doporučuji starší článek z toku 2017 V Buzzsumo analyzovali 100M nadpisů a zjistili, který udělá vaše články nejsdílenějšími na Facebook.

Na druhou stranu odkazy nejlépe získávají články Proč (Why) (3,18 odkazu), Co (Whot) (2,93 odkazu) a infografiky (2,82 odkazu).

Závěr

Takže ehm… toliko k přirozenému linkbuildingu. Takže pamatujte co si člověk neudělá sám to nemá. Nebuďte leniví a sdílejte si “přirozeně” svůj obsah ;)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Analýza 912 milionů blog postů odhalila smutné statistiky”

  1. Všechny statistiky mluví jasně, ale pořád se mi nechce věřit tomu, že by lidi na internetu nebyli líní a opravdu ty dlouhé články četli. Sama miluju Longreads, ale i tak se často nachytám, že si články pořád jen ukládám do Pocketu potom, co se prokoušu jejich úvodem.
    Možná na to mají vliv telefony, na kterých už se lidem čtou dlouhé texty lépe? No, u svého nového webu zapomenu na své instinkty a budu se řídit těmito čísly a uvidím, co z toho vyleze. Mimochodem, co se týká dlouhých nadpisů, skvěle láme statistiky českých fantasy webů FantasyMag. Krásné, dlouhé a popisné nadpisy a za rok existence pokořil weby budované desetiletí. :-)

    1. Lidé čtou více delší texty, protože mají většinou OBSAH a něco sdělují. Nejsou to jenom štěky nebo automatické výlevy emocí či nerozyšlené chaosovité cosi.

      V představách mnoha webových “odborníků” je, že lidé nečtou. Dokonce se začalo říkat namísto “čtení textu” “konzumování textu/obsahu”. Lidé už prý “neposlouchají hudbu”, ale “konzumují hudbu”. Stejně jako se “nedívají na film”, ale “konzumují film”. Marketinková hantýrka se protunelovala, a markeťáci přesvědčili sami sebe, aniž by si své sny, přání a teorie ověřili v realitě.

      Delší text má většinou hlavu a patu a myšlenku. Jako takový tento text spíše doporučíte někomu druhému. Protože z něj něco pochopí, něco mu řekne. Proč byste někomu doporučovali a odkazovali na štěk emocí, nebo na příspěvek typu “mňam, mňam, mlask, mlask, to jsem si dnes napral nácka”.

      Ti, kteří nečtou, nečtou víceméně ani dlouhé ani krátké texty. Lidé ovšem nečtou texty kvůli krátkosti/délce, ale protože z nich něco chtějí mít. Většina krátkých postů jsou nesmysly bez ladu a skladu. Středně dlouhé texty jsou obvykle mnohem lepší. Velmi dlouhé texty jsou pak víceméně vata.

  2. S tím dlouhým obsahem by se to nemělo přehánět. Nedávno jsem na Twitteru viděl, že nějaký SEO konzultant napsal článek asi 20000 znaků. Myslím.

    To už je šílené. Věřím, že to byl přínosný obsah, ale prostě z uživatelského hlediska není dobré to nacpat do jednoho postu.

  3. Mimochodem, neznamená to, že hodnocení webu podle odkazů je nesmysl, když 94% obsahu blogpostů nikdy žádný odkaz nedostane? Mimochodem, jsem téměř přesvědčen o tom, že ze 100% odkazů je 80% uměle vytvořených, viz. třeba PBNka všemožných forem.

  4. A bylo dřív vejce nebo slepice? Třeba že články s nadpisem o XX slovech, obsahující slovo “proč” a otazník na konci, mají daleko víc sdílení… To tak nějak vychází z výzkumů…ale kdo ty výzkumy čte? Ten co se snaží své články někam dostat! Takže se pak podle toho řídí, investuje i více času a peněz do jejich šíření a propagaci. Logicky jsou pak takové články víc sdílené než ostatní. Ale nakolik je to příčina a nakolik důsledek?

Comments are closed.