Chrom zvažuje úpravu rozšíření – Tvůrce uBlock varuje, že to ohrozí blokátory reklam

Google má rozpracovaný Chrome Extension Manifest V3, který definuje jak by mohli v budoucnu fungovat rozšíření do Chrome. Problém je, že v zájmu bezpečnosti by mělo dojít k několika omezením, které ohrozí zvláště rozšíření, co potřebují komunikovat se serverem vývojářů. A to právě blokátory reklam potřebují. Tvůrce uBlock Raymond Hill se už proti navrhovaným změnám ohradil.

Chrome je v současnosti s přehledem nejrozšířenějším internetovým prohlížečem na světě. Má podíl něco kolem 70 %, a to hlavně díky mobilním telefonům s operačním systémem Android, kde už je Chrome předinstalovaný. Na druhou stranu není si na co stěžovat. Funguje fakt dobře. Jenomže mít dominantní postavení mu zároveň dává možnost diktovat si podmínky.

Jednou z novinek má být odstranění webRequest API a jeho nahrazení declarativeNetRequest API. Nové API bude požadavky předávat Chrome, který se rozhodne jak s nimi naloží, naproti tomu současné API Chrome rovnou předává rozšíření. Stejně je to pak s odpovědí. Nové API má být rychlejší, efektivnější ale hlavně bezpečnější a umožní více chránit soukromí uživatele, protože Chrome se může rozhodnout že některá data nepředá dál.

Na první pohled se to zdá jako super nápad. Současná doba přeje ochraně osobních údajů a zvyšování bezpečnosti. Ovšem vývojáři zjistili, že nové API je značně limitované. Umožní totiž předat maximálně 30 tisíc řádků, což odpovídá 30 tisícům filtrů. Přitom nejmenší veřejný list EasyList má 42 tisíc filtrů. Různě upravené a rozšířené filtry přitom mohou být ještě daleko větší.

Veřejně se proti tomuto návrhu ohradil Raymond Hill, tvůrce blokátoru reklam uBlock Origin, ten má více jak 10 milionů uživatelů. Základních filtrů přitom používá 90 tisíc a pro maximální efektivitu jich můžete použít až půl milionu. Raymond otevřeně říká že pokud se Chrome Extension Manifest V3 stane realitou tak své dva produkty Block Origin (“uBO”) a uMatrix bude muset zrušit. Navíc upozorňuje že s novým API nebude moct použít některé techniky blokování reklam jako třeba blokování mediálních elementů, vypnutí JavaScript reklam a odstranit odchozí hlavičkys cookies.

Techniky co popisuje v podstatě “hackují” stránku. Resp. upravují vzhled stránky, což se často používá třeba k phishingu. Chápu že tomuto chce Chrome nějak globálně zabránit, ale jak už to tak bývá odnesou to některé komplexnější rozšíření.

Zajímavé je, že třeba tvůrci AdBlock Plus tvrdí, že by se jim podařilo nějak na změny se adaptovat.

Závěr

Tohle téma se teď asi bude na internetu hodně probírat. Přeci jen svádí to k tomu, že Google jako provozovatel největší online reklamní sítě Googel Ads, chce omezit blokátory reklamy, resp. je udělat méně efektivními. Popravdě bych to ale viděl spíše na tu snahu udělat více blbuvzdorný prohlížeč.

Samozřejmě chápu i tvůrce blokátorů reklam. Na druhou stranu teď mají v rukou všechny trumfy. Mohou si udělat vlastní internetový prohlížeč, který bude umět blokovat reklamy, ochrání soukromí a bude cool :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup