Vypuštění WordPress 5.0 bylo odloženo – problém je nový editor Gutenberg

WordPress 5.0 měl oficiálně vyjít 27. listopadu 2018, ale jeho vypuštění bylo odloženo na neurčito. Komunita teď s napětím sleduje jak si povede WordPress 5.0 RC1 (Relase Candidate – vývoj byl ukončen a jedná se v podstatě o ostrou verzi), který vyšel 23. listopadu. I u něj však část vývojářů projevila značné znepokojení a volali po odložení až na leden 2019. Neuspěli.

Problémem je nový editor Gutenberg, který je ve vývoji a mnoho let ještě bude. Ten má nahradit stávající TinyMCE. Mnoha členům komunity se nelíbí ať už jeho bloková forma vytváření obsahu, která sice umožňuje vytvářet velice pokročilé a hezké stránky, ale také je složitější.

Ukázková stránka v Gutenbergu působí opravdu složitě.

Kritika

Ozývají se také hlasy upozorňující, že mnoho uživatelů WordPress na něj není a nebude připraveno. Mají už nějaké řešení postavené na WordPress a TinyMCE. To může přestat s verzí 5.0 fungovat. Řešením je nepřecházet na WordPress 5 anebo zaplatit vývojáře, aby vše přizpůsobil pro Gutenberg. Jenomže dobrý vývojář není levný a často také nemá čas, protože kvalitní práce nějakou dobu zabere. Po příchodu WordPress 5.0 navíc vývojáři nebudou stíhat.

Dále řekněme si zcela upřimně Gutenberg není běžný textový editor jako třeba MS Word anebo Open Office Writer, s kterým umí většina internetové populace pracovat. Ostatně právě proto má TinyMCE má velice podobné ikonky jako tyto textové editory, takže přechod na jejich online verzi je pro lidi poměrně snadný.

Mimochodem pro mnoho lidí je běžný postup, že si nejdříve všechno připraví na papírek a pak předatlují do WordPress. S obrázky nechtějí mít nic společného, protože to už je na ně moc složité.

Gutenberg přichází s bloky. Nadpis je jeden blok, odstavec další, obrázek pak další. Všechno musíte naklikat, aby to hezky vypadalo a zapadlo do sebe. Už od začátku to je úplně něco jiného než běžný textový editor. Chvilku mi trvalo než jsem si na to zvykl. Přiznám se že mi to přišlo ze začátku trochu neintuitivní.

A teď se vraťme k těm lidem s papírkem a vysvětleme jim, že musí vytvořit nový blok a do toho vložit nadpis. Pak další blok a do toho text. „Jéé to už je na mě moc složité, nahraj mi tam ten Word co tam byl předtím.“

Přesně tohoto se část komunity bojí. WordPress získal svůj obří podíl na trhu – 32 % webů u top 1M jej používá, mezi CMS pak má podíl neuvěřitelných 59,5 %. Tato čísla získal tím že je jednoduchý a může v něm dělat každý. Neodradí Gutenberg nové zájemce svou složitostí?

Gutenberg je také o dost náročnější na prohlížeč a výkon počítače než osvědčený TinyMCE. Při testování drag and drop mi na pár vteřin vytuhnul FireFox a já začal mít obavu, že jsem o naspaný text přišel. Když pracujete se stránkou, kde je více bloků delší dobu, tak začínáte cítit zpomalenou odezvu. Píšete text a písmenka se objevují se zpožděním.

A co příznivci?

Je tu však i opačný tábor zastánců Gutenberga. Tvrdí že nové šablony, které jej budou využívat umožní vytvářet daleko propracovanější stránky. Pro mnohé nové tvůrce šablon je to šance jak se prosadit na nově vznikajícím trhu. Další pak mají možnost vydělat úpravou těch starších. S tím nezbývá než souhlasit. Umístit widgety do prostřed stránky je určitě jednodušší než se prát se shortcody.

Máte plnou kontrolu nad bloky a jejich vzhledem. TinyMCE tady rozhodně ztrácí. Tedy pokud neovládáte CSS a nepřepnete do HTML :) Ale to bychom už se dostali od těch BFU k pokročilým uživatelům.

Bloky jsou optimalizované pro mobilní telefony, takže je malá pravděpodobnost že si rozbijete design. To se mi u TinyMCE dařilo celkem často například používáním nevhodných obrázků (tady za to mohla i šablona) anebo tabulek.

Je postaven na Drag and Drop principu, tedy přetahování prvků vytváříte stránku, což někteří uživatelé znají z jiných CMS. Přechod pro některé uživatele může být snadnější. Také jsem se setkal s myšlenkou, kdy bloger cestovatel průběžně namluví své pocity z výpravy. Ty pak v audiopodobě předá dál čtenářům, ovšem zároveň pomocí software převede mluvené slovo na text. Pak by mu teoreticky stačil tablet, možná i mobil, na vytvoření příspěvku. Naháže kusy textu do blogpostu, přidá fotky a má hotovo. Zkušenosti s tím nemám ale fungovat by to mohlo.

Závěr

Gutenberg jsem vyzkoušel a můžu říct, že pro běžné psaní/blogování jsou bloky zbytečná komplikace. Tam potřebujete vzít myšlenku a předat jí ještě čerstvou plnou emocí dál bez zbytečného zdržování.

Pro magazíny mohou být příjemným vylepšením vzhledu článků, ovšem za cenu investice dalšího času, kterého nemusí být zrovna málo. Představte si stránku v reálném magazínu anebo novinách, se všemi informačními boxíky, pěkně rozloženými fotkami atd. Většinu z toho Gutenberg umí. Jen to poskládat takto hezky dohromady fakt není otázkou minut. Navíc to musí dělat někdo s citem pro grafiku.

Na tvorbu webových stránek je Gutenberg rozhodně krok kupředu, ale nedosahuje kvality profesionálních řešení jako je třeba Elementor. Čekají jej ale ještě roky vývoje. Věřím že to ale někdo stihne dříve nějakým rozšiřujícím pluginem.

Můj osobní názor? Chtělo by to stejné řešení jako u Elementoru. Tam buď stránku děláte v TinyMCE/HTML anebo v Elementoru. Když píšu texty tak si vystačím se základem, ale když chci něco složitějšího (boxíky, sloupce, rozevírající nabídky) tak sáhnu po Elementoru. Tohle by mělo platit i pro WordPress 5.0.

Elementor je profesionální blokový editor. Na tvorbu stránek skvělý, ale pro psaní textů zbytečně komplikovaný. Proto vás také nenutí abyste jej pro takto “podřadné” účely používali. Gutenberg by se mohl inspirovat.

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Vypuštění WordPress 5.0 bylo odloženo – problém je nový editor Gutenberg”

  1. Nepoužívám Elementor, ale SiteOrigins a myslím si něco podobného. Uživatelé s tím nechtějí moc dělat, chtějí maximálně psat + přidat obrázek. Tím drtivá většina končí. Řešení na to by bylo udělat “hezkou” stránku v Gutenbergu a přes widgety tam tahat příspěvky a články.

  2. Nepotřebuji tvořit složité a krásné stránky, potřebuji dennodenně hrnout texty na web. Na rozložení mám šablonu, potřebuji rutinně pracovat. Naco další složitost?

  3. Zazněla jedna podstatná myšlenka: Navíc to musí dělat někdo s citem pro grafiku. To je přesně ten důvod, proč klienta odrazuji od různých elementorů, visualů a podobně. Osobně si myslím, že současný editor by měli vylepšit (pokud to lze) a gutenberk nechat jako pevnou alternativu, na kterou si uživatel může přepnout a pracovat s ním.

  4. Na stávajících projektech je pro mě Gutenberg nepoužitelný a na nových už asi WordPress ani nepoužiju. WordPress je tímhletím zabitý. :-(

Comments are closed.