Kvůli růstu mezd CZ.NIC potřebuje zdražit naše národní domény o 20 Kč

Od 1. ledna 2019 zdraží domény .cz. Cena vzroste ze stávajících 125 CZK na 145 CZK, tedy o 16 %. CZ.NIC to zdůvodňuje především růstem mezd v oblasti IT.

V současné době je registrováno 1.323.059 .cz domén. Zdražením tak připluje do rozpočtu neziskové organizace CZ.NIC téměř 26,5M CZK.

Podle výroční zprávy za rok 2017 se navýšil počet zaměstnanců CZ.NIC na 129. Může za to hlavně projekt Turris a další projekty, které zřejmě s .cz doménou nijak nesouvisí.

“Výrazný nárůst zaměstnanců nastal v Laboratořích CZ.NIC v souvislosti s projektem Turris a rozšiřováním dalších projektů v souladu s koncepcí sdružení.”

Potřebuje vůbec CZ.NIC tyto peníze?

Podle výroční zprávy, je nezisková organizace CZ.NIC dlouhodobě v zisku a jedná se o desítky milionů CZK.

Komu si stěžovat? Kdo to může změnit?

Čí to byl nápad bohužel v tiskové zprávě není. Je tam jen strohé, že “Řídící orgány se v rámci interní diskuze shodli“. Předpokládám že to je představenstvo a dozorčí rada.

Představenstvo

  • RNDr. Karel Taft, MBA – předseda představenstva
  • JUDr. PhDr. Marek Antoš, LL.M., Ph.D. – místopředseda představenstva
  • Ing. Tomáš Košňar
  • Ing. Martin Kukačka (Web4U)
  • Ing. Jiří Kysela

Dozorčí rada

  • Mgr. Jan Redl – předseda dozorčí rady
  • Ing. Ilona Filípková
  • Mgr. Vlastimil Pečínka

Dále předpokládám* (možná špatně), že do toho mají možnost mluvit členové sdružení, zvláště komora registrátorů:

  • ACTIVE 24, s. r. o.
  • Dial Telecom, a. s.
  • e-BAAN Net s.r.o.
  • GENERAL REGISTRY, s. r. o.
  • Gransy s. r. o.
  • IGNUM, s. r. o.
  • INTERNET CZ, a. s.
  • KRAXNET s. r. o.
  • Media4web, s. r. o.
  • ONE.CZ s. r. o.
  • ONEsolution s. r. o.
  • O2 Czech Republic a. s.
  • Seonet Multimedia s. r. o.
  • Stable.cz s. r. o.
  • TELE3 s. r. o.
  • TERMS a. s.
  • Web4U s. r. o.
  • ZONER software, a. s.

Aktualizace 17.11.2018 v 22:00: Podle vyjádření Jana Horáka z Gransy s. r. o., k tomu mohou mít členové komory registrátorů pouze formální námitky.

Clenove do toho mohou mluvit pouze tak, ze voli sve zastupce do organu, ktere mohou byt opet prehlasovany.

Jinak receno o zmene ceny jako clen i jako registrator jsem se dozvedel az dnes.

Proti zvyseni nic nemam, ale zduvodneni je fakt debilni a taktez jsem ho stejnym zpusobem odprezentoval CZ-NICu. At teda nedelaji hovadiny jako MojeID nebo Turris a mnoho dalsich

 

Závěr

Samozřejmě chápu, že chce nezisková organizace CZ.NIC zachovat funkčnost .cz domény a zřejmě rozjet další projekty, které s .cz doménou nemají nic společného, a tak potřebuje peníze na kvalitní lidi a hardware. Na druhou stranu je otázkou zdali je opravdu nutné dělat ty jiné projekty na úkor zdražení .cz domén. Osobně bych radši uvítal, aby si každý mohl .cz doménu dovolit. Třeba velkou slevu na 1 doménu pro studenty anebo důchodce. Možná vám to přijde vtipné, ale pokud nebudeme učit dělat weby a obsah alespoň část nové generace, tak skončí připoutaná k sociálním sítím a sledující přiblblá videa o ničem. Pak už nám zůstanou jen ti důchodci u televize, přitom by mohli třeba rozšiřovat obsah na wikipedii, jen se toho bojí. Stačilo by jim začít, třeba s blogem.

V každém případě bych se klidně obešel bez mojeID anebo Turris. Nevím jestli jsou natolik důležité, aby kvůli nim bylo nutné vybrat o téměř 26,5M CZK více za domény převážně od lidí, kteří o těchto projektech neslyšeli ani z nich nic nemají.

Pokud někdo očekává že to bude mít vliv na portfólia spekulantů s doménami, tak opak je pravdou. Lidé když zjistí že mají platit víc, tak začnou nepoužívané domény a ty u mrtvých webů pouštět. Spekulanti naopak svá portfólia rozšíří, protože znají hodnotu domén, protože je prodají lidem, kterým na dvacetikoruně ročně  rozhodně nesejde.

Toť můj osobní názor.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

25 Replies to “Kvůli růstu mezd CZ.NIC potřebuje zdražit naše národní domény o 20 Kč”

  1. Samozřejmě že jim členové mohou do toho mluvit je to sdružení. Oni si chtějí jen obhájit zdražení domén a zvednout marže. Jde o peníze nic jiného. Měli bychom se spojit a bojkotovat registrátory v tom seznamu.

    1. Clenove do toho mohou mluvit pouze tak, ze voli sve zastupce do organu, ktere mohou byt opet prehlasovany.

      Jinak receno o zmene ceny jako clen i jako registrator jsem se dozvedel az dnes.

      Proti zvyseni nic nemam, ale zduvodneni je fakt debilni a taktez jsem ho stejnym zpusobem odprezentoval CZ-NICu. At teda nedelaji hovadiny jako MojeID nebo Turris a mnoho dalsich

      1. Díky že jsi se nás,běžných držitelů domén, zastal! Moje domény u Subreg na dobrém místě ;-)

    2. s tim debilnim zduvodnenim tedy souhlasim a s tim nacasovanim taky, ale obavam se, ze s mojeid nebo turrisem to nema nic spolecneho ;]

  2. Hahaha cz.nic nemá peníze. To je nejlepší vtip roku. *sarcasm*

  3. Nemám s tím problém. Com domény jdou též kontinuelně nahoru, navíc CZ se fakt dlouho nezvedalo. Bylo by krásné říci že 125 Kč bude platit navždy, ale navždy nic takto nefunguje. Ani ty věčné časy nevyšli :-)

    1. cz.nic není komerční společností, aby na doméně vydělával protože může. Má monopol, žádného konkurenta. Z tohoto pohledu si klidně můžou zvednout cena na 1400 a smát se ti. Co s tím uděláš? NIC! Hlavně že s tím nemáš problém.

    2. Ještě jim za to Mirku zatleskejte. Ale co mě to překvapuje. Tady lidi podporují zloděje za koblihu.
      PS: Teď jsem to napsal slušně, tak mi to snad pan Admin nesmaže.

      1. Není důvod jim za to tleskat, ale zvednout cenu produktu (nic jiného CZ doména není) po 7 letech mi žílu netrhá. Ano, u desítek domén co mám se to zdražení už nějak finančně projeví, ale na druhou stranu nejsem spekulant, téměř všechny domény jsou výdělečné a tak to prostě započtu do nákladu.
        Jak tu někdo níže podotknul ceny hostingu a severu klesají, takže reálně zvyšení nákladů to není (pro mě domeny a server jsou spojená nákladová záležitost). Jestli jsem před lety platil xy tisíc měsíčně za server, dnes platím třetinu. A to je sakra rozdíl, na rozdíl od domény kde reálné zvýšení vychází na 1.60 kč měsíčně.

        1. Otázka je jestli existuje opravdu reálný důvod ke zdražení a jestli není řešením optimalizace nákladů. Zvednout cenu jen tak může být cestou k zbytečnému rozhazování.

        2. Tohle není dobrý přístup. Zvednout cenu protože už byl čas. Poplácat se po ramenou a být spokojení. Ptejme se proč právě 20 Kč? Opravdu je zdražení nutné? Nevyhazují se peníze zbytečně jinde? Nešlo by to udělat jinak a lépe? Cena hostingu/serverů jde dolů kvůli konkurenci. CZ.NIC má monopol. Je třeba k tomu přistupovat opatrně.

  4. Dochazi nam penizky na cross financovani projektu, tak zvedneme cenu domen. Oni tech 20 kourunek zkousnou jakoby se nechumelilo. Pristi rok treba vydame dalsi vlastni hardware anebo rovnou smartphone za premrstene ceny. Pak zase zvedneme cenu o dalsich dvacet korunek, aby si nas mohlo hrat vic. Oni to ti blbi majitele domen zaplati, protoze nemaji na vyber.

  5. Tak díky za zkažený den. Jen nechápu že ceny hostingu se drží anebo klesají už několik let, ale provoz CZ domény je prý dražší. Doufám že to zdražení alespoň bude někde vidět, když už těm odborníkům musí platit tolik.

  6. Na .cz doméně nic vidět nebude. Dají z toho pakatel za nové železo. Něco utratí za flash disky a ipady pro lidi co si ověří kontakt, aby jim vnutili mojeid. Stávající držitelé .cz domén budou ti poslední, co z toho něco budou mít.

  7. O kolik podraží .cz domény, až bude cz.nic platit pokutu za to, že ve whois zveřejňuje údaje o majitelích domén?

      1. Akorat ten urad co by mel pokutu udelit pujde nejdrive za nima aby jim vysvetlili co ze to to whois je a proc by to mel byt GDPR problem :D

  8. Tak tato zpráva se mi ani trochu nelíbí. MojeId i Turis jsou podle mě dobré projekty, ale nevidím důvod kvůli tomu zdražovat. Zvláště, když peněz mají dost.

  9. Také mě mrzí, že CZ.NIC si na přebytkové peníze zvykl tak, že je musí vytvářet uměle zdražováním. Bohužel běžní členové na to nemají vliv. Ti volí pouze členy kolegia a to volí představenstvo a dozorčí radu. Menší registrátoři nemají v kolegiu žádné zastoupení ani oporu. Já byl naposledy do kolegia zvolen někdy před deseti lety ;( Vždy stačí, abych zmínil, že chci hájit zájmy držitelů domén a malých registrátorů a dostanu více hlasů proti, než kladných ;(

  10. No vidíte, a já bych zase uvítal, kdybych si mohl doménu koupit přímo od CZ.NIC, bez nějakého přeprodejce.

Comments are closed.