O důležitosti stránek rozhoduje na kolik kliknutí se k ní dostane návštěvník z hlavní stránky

John Mueller tentokrát na Google Webmaster Central hangout potvrdil jednu zajímavou teorii, která tu s námi je už nějaký ten pátek. O důležitosti stránky rozhoduje, kolik kliků musí uživatel udělat než se k ní dostane. Samozřejmě to není tak jednoduché, ale vezmeme to pěkně popořadě ;)

Původní otázka byla jakou zvolil strukturu URL pro web obsahují eshopy se dvěma druhy sortimentu. Zdali oba linkovat přímo z homepage anebo vytvořit stránku pro eshopy (/eshopy/) na tuto odkazovat z homepage a teprve z ní pak na jednotlivé eshopy.

John Mueller řekl, že nezáleží kolik zpětných lomítek je v URL. To Google v tomto případě neřeší. Rozhodující ale je kolik kliků musí uživatel udělat, než se dostane z homepage na jednotlivé eshopy. Tedy mezistránka pro eshopy ubere autoritu jednotlivým eshopům, protože znamená o jeden klik více.

What does matter for us a little bit is how easy it is to actually find the content. So especially if your homepage is generally the strongest page on your website, and from the homepage it takes multiple clicks to actually get to one of these stores, then that makes it a lot harder for us to understand that these stores are actually pretty important.

On the other hand, if it’s one click from the home page to one of these stores then that tells us that these stores are probably pretty relevant, and that probably we should be giving them a little bit of weight in the search results as well.

So it’s more a matter of how many links you have to click through to actually get to that content rather than what the URL structure itself looks like.”

 

Je to složitější

Tohle vše funguje za předpokladu, že homepage (domovská stránka) je nejsilnější stránkou na webu. O tom rozhoduje z velké částí, pokud ne úplně, linkjuice. Jestli jste ten pojem neslyšeli, tak si představte že všechny stránky na internetu jsou propojené odkazy, kterými protéká právě linkjuice. Čím autoritativnější stránka, tím více linkjuice z ní teče, čím více odkazů na stránce, tím méně linkuice každým odkazem protéká.

Většinou se díky odkazům napříč webu nejvíce linkjuice nakonec slije právě na homepage. Nemusí to však vždy být pravda. Například pokud by se dělal linkbuilding na zmíněné eshopy, tak na jejich hlavní stránce by mohlo být více linkjuice než na homepage.

Jak toho využít

Kdo dělá stránky, tak jistě ví, že většina obsahu se ve vyhledávačích moc nechytá anebo nemá moc cenu, aby byly na top pozicích, protože z nich prostě nejde návštěvnost. Naopak občas máte stránky, články, diskuze atd., které pravidelně dodávají nezanedbatelné procento návštěvníků. No a na ty je třeba se zaměřit, tedy pokud už z přehledem neokupují první místo a konkurence je mizivá.

Velice dobré je pro takto důležité články dát do postranní lišty jejich seznam. Například nejzajímavější články. Takto do nich z homepage teče linkjuice přímo. Dá se to i zautomatizovat. Třeba WordPress umí nejčtenější články pomocí různých pluginů. Otestovaný mám třeba Most and Least Read Posts Widget, ovšem ten je už rok bez aktualizace.

U eshopů můžete vybrat produkty, které chcete prodávat – vysoká marže, hodně hledané ve vyhledáváčích atd. Eshopy mají obecně problém se spoustou odkazů na hlavní stránce. Všechno nalinkovat, přitom by stačilo zaměřit se právě na produkty, které vám nejvíce vydělávají ;)

Závěr

V podstatě jsme se nedozvěděli nic extra nového. Spíše se potvrdilo to co už víme, takže se můžeme zaměřit na posilování konkrétního obsahu, aby byl k dosahu na co nejméně kliknutí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup