Jak se prosadit ve vyhledávačích – důležitá poznámka od Johna Muellera

Poslední dobou tady píšu články o SEO jen na základě hangoutů s Johnem Muellerem z Google, ale popravdě nic lepšího teď asi není :) Tentokrát se řešilo jak se prosadit ve vyhledávačích pokud je váš obsah dobrý.

To se stává poměrně často. Na první stránce je 10 webů konkurence a vy se chcete dostat mezi ně, ideálně nad ně. Uděláte to jako oni a ono to nefunguje. Jak zmínil John: “Pokud zajdeme za týmy z vyhledávání a řekneme – deset výsledku vyhledávání, které zobrazujeme je celkem dobrých, ale tady je tento jeden další, který je stejně dobrý. Nemají potřebu říkat – ok tak tedy proházíme výsledky a použijeme ten nový, protože je prostě stejně dobrý jako ty ostatní.”

Takže když něco budete dělat stejně jako konkurence, tak jí prostě nepředeženete. Musíte udělat něco, co z vašeho obsahu udělá prostě lepší.

John proto navrhuje:

  •  Zastavit se zeptat se sám sebe co můžu udělat abych to udělal výrazně lépe.
  • Mohl by pomoct nový obsah anebo jiný úhel pohledu v obsahu.
  • Třeba i méně obsahu, který se nachází na ostatních webech.

Výsledkem by mělo být to, že váš obsah bude unikátní a nezaměnitelný.

Ok takže jak na to? ;)

Když jsem dělal PBN, většina obsahu byly zprávy, které jsem v podstatě přepisoval. Na pozicích bylo poznat, když se jednalo o překlad z angličtiny, kde konkurence nebyla a kdy už se tématu věnovala jiná česká média. Jednalo se o IT témata, takže weby jako Root anebo Lupa prostě porazit nešlo. Autorita, odkazy napříč weby atd. to prostě nepřeperete pokud něco razantně neděláte jinak.

Vylepšení uživatelské přívětivosti

Chtěl jsem napsat onpage SEO, ale ve skutečnosti je to spíše UX vylepšení.

Hodně milé překvapení bylo nasazení pluginu Table of Contents Plus, o kterém jsem psal v článku Objev měsíce: SEO plugin, který není jen pro SEO. Díky němu snadno přidáte navigaci do dlouhých textů, která se snadno používá, protože jí lidi znají z Wikipedie. Využívají se takzvané kotvy (anchor), na které vedou odkazy na stránce. Když na ně někdo klikne, tak se posune stránka v prohlížeči na dané místo na stránce. Bonusový efekt je zobrazení těchto odkazů na stránce v rámci výsledku vyhledávání.

Google tak má lepší přehled o obsahu a dokonce lze dělat odkazy na jednotlivé části. To však nevím jestli má nějaký vliv. Nepamatuji si, že bych na toto téma něco četl. Vás to navíc nutí obsah dělit do menších přehledných celků.

Pomůže to porazit konkurenci? Spíše ne, ale jste na dobré cestě. Můžete totiž zlepšovat uživatelskou přívětivost celé stránky. Zaměřit se na to aby dobře vypadala v mobilních telefonech, zlepšit čitelnost textu, přidat popisky obrázků a třeba pro IT zaměřené weby udělat pro vkládaný kód barevné odlišení funkcí, atributů, poznámek atd.

Když si to Google sečte, tak najednou můžete být prostě ideálnější kandidát než konkurence. No a nezapomínejte na to nejdůležitější. Uživatelé vás mohou mít začít mít více rádi, protože se jim prostě bude váš obsah lépe číst.

Multimédia

První co jsem u PBN pochopil bylo že multimédia prostě fungují. Začal jsem si dělat vlastní screenshoty, grafy a dokonce i experimentovat s grafikou v GIMP. To o čem John mluvil totiž mohou být právě pěkná multimédia. Třeba ty grafy. Článek je o nějakém tématu a vy přidáte odstavec s historickým grafem a krátkým komentářem. Konkurence jen zmíní čísla. Nezdá se to moc podstatné, ale často články odkazují na nějaká historická data jako zdroj.

Grafika nemusí být tak náročná jak si myslíte. Většina grafů lze udělat jednoduše v Open Office Calc, stačí potrénovat a udělat si nějaký styl kterého se pak už jen držíte. Screenshoty se dají udělat i bez speciálního programu. Vše pak ořežete v kreslení. Jen pozor na barvy a formáty, ať nesežerete návštěvníkům data :)

Samozřejmě na pokročilejší grafiku už to chce GIMP.

Obsah jinak

Pokud konkurence píše recenze na nějaký program, tak vy můžete napsat step by step návody. Místo reportáží z akcí piště vyprávění (více osobní, ze svého pohledu). Vašim největším konkurentem jsou časopisy a magazíny, které si musí udržet profesionální odstup, pokud jste na tom sami tak pište blogposty a zapojte svůj osobní pohled.

Obsah se dá tvořit různými způsoby a každý láká jiný druh čtenářů. Většinou ten “běžný” je všude a rozhoduje kvalita, ten osobní je spíše o těch osobních preferencích čtenáře jestli mu “sedne”. Na druhou stranu stejně jako spousta lidí, kteří nečtou bulvární média chodí pravidelně “nahlédnout” do diskuzí na nich, tak i lidé kteří nemusí váš osobní styl nakonec mohou mít touhu si to prostě přečíst.

Psát vlastním stylem je ve většině případů jednodušší, ale musí vám sednout téma.

A zase ty odkazy

Google je stále závislý na algoritmech, které se snaží najít to nejzajímavější. Pokud 10 lidí napíše o tom samém, tak ve výsledku povede ten, na koho začne vznikat po napsání článku nadměrné množství odkazů. Prostě Google dostane signál, že právě na tom článku něco je. Jestliže se to bude dít pravidelně, tak příště už mezi prvními můžete být automaticky. Protože prostě něco na těch vašich článcích asi je.

Odkazy nejsou žádnou novinkou. U PBN jsem to testoval pomocí RSS feedu, kdy na nové články vznikali odkazy automaticky. Prostě se to dá protlačit silou.

Důvěryhodnost obsahu

Mé testovací PBN jsem stavěl jako anonymní. Žádné propojení s Google službami přesně jak to bylo v návodu. Když jsem s tím skončil a začal sbírat data, tak jsem sáhl samozřejmě po nástrojích Google. Tedy Search Console a Google Analytics. Přidal jsem i AdSense, ať to něco vydělá. Překvapivě po zhruba dvou týdnech jsem najednou zpozoroval nárůst návštěvnosti z vyhledávačů na starší obsah. Jednalo se o více článků na různá témata.

Tohle je spíše můj dohad, ale myslím si, že Google se snaží přiřadit kdo za webem je. Pokud se mu to povede, tak mu dá větší váhu. Nebojte se tedy udělat stránku s informacemi kdo je provozovatelem a dát na něj kontakt. Rovněž napojit web na Search Console.

Závěr

Teď když si to po sobě čtu, tak nových věcí jsem moc nenapsal. Všechno už asi znáte, ale stojí za to si to připomenout ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak se prosadit ve vyhledávačích – důležitá poznámka od Johna Muellera”

  1. Anonymné PBN už neprídavajú toľko sily a autority ako v minulosti – čo je veľká škoda – ale zas je to aspoň nejaký vývoj a posun vpred tiež. Google proste chce až sú na internete a najmä vo výsledkov vyhľadávania seriózne informácie od serióznych a overených autorov. Zároveň to je aj taký menší pokus o boj s fake news.

  2. Co se týká té důvěryhodnosti obsahu, spíš bych za zlepšením návštěvnosti hledala nasazení AdSense, než to ostatní. Protože o co jde Googlu až v první řadě?

Comments are closed.