Když není inspirace založte si wiki

Krom pravidelných článků se mi v posledních týdnech moc nedařilo najít rozsáhlejší zajímavá témata pro 404M. Sice jsem se pustil do trochu aktivnějšího psaní pro můj blog o webhostingu a pár hodin zabere i fan web o hře Pokémon GO, ale tak trochu mi chybí psaní encyklopedických článků. Prostě máte nějaký pojem a snažíte se k němu zjistit, co možná nejvíce informací. Spousta věcí se navíc naučíte. Tohle jsem dělal pro PBN. Napadlo mě, že bych se k tomu mohl vrátit.

Zjistil jsem, že na tohle je nejlepší wiki projekt – jako wikipedie. Začnete nějakým pojmem a hned vytváříte odkazy na budoucí stránky. Postupně je doplňujete a vznikají další odkazy na další stránky. Nemáte nouzi o témata. Jen je třeba se toho nezaleknout.

Na wikiprojekt je ideální redakční systém Mediawiki, na kterém právě Wikipedia jede, ale je trochu náročnější na provoz a údržbu. Já mám radši WordPress, ale ten potřebuje spoustu doplňků, aby fungoval obdobně. Dlouho jsem se rozhodoval jestli dát Mediawiki ještě jednu šanci, no nakonec jsem se rozhodl pro WordPress s tím, že pár věcí hold budu dělat ručně.

Pluginy

Wikipedia má několik opravdu luxusních věcí, které se hodí a značně vám mohou zvýšit aktivitu návštěvníků, tak i pozice ve vyhledávačích.

Table of Contents Plus

Table of Contents Plus (TOC+) jsem vám již představil. Vezme nadpisy a vytvoří z nich odkazy, které fungují v rámci jedné stránky. Něco jako interaktivní osnova/obsah. U rozsáhlejších článků něco takového potřebujete, jinak se vám uživatelé v dlouhém dokumentu ztratí.

Používám je na více webech a výrazně zvyšují délku pobytu uživatele na stránce. Pro 404M jsem jej zatím nenasazoval, protože velké množství blogpostů je krátkých.

Bohužel k němu delší dobu nevyšla aktualizace, takže se budu muset podívat po nějakém podobném.

List category posts

Pomocí pluginu List category posts můžete vložit do stránky shortcode, který zobrazí seznam příspěvků podle toho jestli jsou přiřazeny do určité rubriky anebo mají štítek. Právě to jestli jsou označeny štítkem jsem potřeboval. Plugin je celkem chytrý, umí používat podmínky (má štítek1 a zároveň nemá štítek2), navíc umí i řazení příspěvků podle data.

V akci si jej můžete prohlédnout třeba u stránky domény .blog. Doposud jsem používal jiný plugin k tomuto účelu, ale tento je lepší. Zkuste.

Internal Link Buildin

Tento plugin je naprostá bomba. Zadáte si klíčová slova, on je najde v textu a automaticky z nich udělá odkaz. Přitom je v původním textu odkazem nenahradí (nefunguje na principu nahrazování textu). Cachování stránek mu však nijak nevadí. Má však jeden velký problém. Dlouho k němu nevyšla aktualizace a nefunguje s PHP7.

Bohužel za něj není náhrada. Zkusil jsem už dříve několik jiných pluginů a dnes dal šanci dalším třem. Nejčastější problém je, že přímo nahrazují původní text v příspěvku odkazem anebo neumí diakritiku či speciální znaky jako jsou tečky.

Prozatím dělám odkazy manuálně u nově vznikajících stránek, ale pokud chci aby celý projekt fungoval dobře, potřebuji do více jak 3,7K příspěvků na 404M nacpat odkazy na jednotlivé pojmy, kterým tvořím stránky.

Závěr

Pokud máte pisatelskou krizi, tak doporučuji začít psát nějakou encyklopedii. Nevyjdete ze cviku, témat k psaní bude jen přibývat a třeba se vám podaří vytvořit všechny stránky a uzavřít tak kruh stránek, které na sebe odkazují. To je něco opravdu velkého :)

Navíc z vlastní zkušenosti vím, že podobné projekty opravdu pomáhají. Ucelené informace se dnes hledají špatně.

Prozatímní pokrok

Dnes jsem načal stránku domény, bude však potřebovat velkou revizi. Pochopil jsem na ní co musím dělat jinak. Vznikla tak stránka pro doménu .blog. Z ní překvapivě celkem dost odkazů na budoucí stránky, kam jsem dal provizorní obsah. Zkusil jsem si napsat profil společnosti Afilias. Provedl revizi už existujících stránek .xxx, .co a typosquatting. Dříve jsem tu měl takový menší slovníček. Celkem vzniklo kolem 50 stránek s provizorním obsahem. Takže spousta práce a zábavy :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Když není inspirace založte si wiki”

  1. Očividně se Drago hodně nudíš v těchto parných dnech :) Každopádně pokud bys našel náhradu za Table of Contents Plus a Internal Link Buildin dej vědět :]

  2. Tvoriť encyklopedické a wiki weby ma vždy bavilo. Ono tvorí sa to fakt veľmi dobre – len sú to stovky a tisícky hodín práce. Musí mať človek nato nervy a vydrž. Ale takéto weby sú veľmi prínosné a trvalé.

Comments are closed.