Čeká nás 2. lockdown jak jej využijete?

Vláda nám připravila druhý “skoro” lockdown. Ten jarní z minulého roku jsem bral opravdu vážně. Měl jsem z nové situace obavy. Ne jen o sebe, ale hlavně o mé starší blízké. Přemýšlel jsem jestli se nepoloží ekonomika, očekával jsem velkou krizi. Pořád jsem na Twitter sledoval zprávy a novinky. Naplno jsem se věnoval práci pro mého největšího klienta z (ne)pohodlí domova. Fakt jsem to bral vážně a snažil se udělat toho co nejvíce, aby se jej případná krize dotkla co nejméně, případně z toho všeho vyšel z konkurence alespoň nejlépe.

Jarní lockdown 2020 a já

Trvalo to 2 – 3 týdny než jsem se vzpamatoval a začal všechno vyhodnocovat více racionálně. Omezil jsem sledování zpráv o šíření viru SARS-CoV-2. Za pár dní se mi vyčistila hlava a měl jsem pocit, že vše sleduji více s nadhledem. Nicméně v práci jsem nepolevil, na krizi to vypadalo. Nakonec jak víme vláda všechny ekonomické problémy odsunula masivními dotacemi.

Z jarního lockdownu jsem si odnesl především hodně zkušeností a pevnější pracovní návyky. Konkrétně třeba nespoléhat na další lidi a dotahovat věci do konce (ujistit se že vše jede podle plánu) a nebát se dělat rozhodnutí bez schválení, pokud jsem si jistý že jsou správné (obecně více si věřit). Z tohoto všeho těžím stále.

Některé konkrétní dovednosti jsem během lockdownu zlepšil (práce se sociálními sítěmi, psaní “s emocemi”, PR), ale popravdě nijak výrazně.

Co mě asi nejvíce mrzí je, že jsem se tehdy nenaučil něco úplně nového.

Ještě mě napadá, že jsem si dost začal vážit možnost pracovat mimo domov. Zjistil jsem, že někdy vstávám v 6:20 na vlak s úsměvem a těším se na nové výzvy. Je trochu zvláštní, že lockdown a v podstatě home office mě naučil důsledně oddělovat osobní a profesní život a více si je vážit oddělené.

Jarní lockdown a online komunita

Popravdě čekal jsem, že lidé kteří nemohou do práce si chvilku odpočinou, a pak se začnou nudit. Vzhledem k vyhlídkám ekonomiky, třeba začnou zkoušet nové věci, které by jim mohli vydělat peníze. V dnešní době není problém vydělávat online a popravdě právě všemu online aktuální situace svědčila nejvíce. Nicméně zjednodušeně Webtrh nezaplavila vlna nadšenců, kteří chtějí vydělávat online a učit se nové věci co je posunou dál. Tento trend se vůbec nekonal. Trochu jsem doufal v renesanci MFA, affil webů atd.

Když se v létě vrátil život do normálu nepřišlo mi, že by se objevili noví nadějní programátoři, webdesigneři, systémový administrátoři anebo grafici atd. Přiznám se, že mě to celkem zklamalo. Mluvil jsem o tomto trendu s několika lidmi, kteří mají na starosti zaměstnávání lidí anebo pozici ve firmách, kde o tom mají přehled. Všichni se shodli, že na trhu práce se toho moc nepohnulo. Část z nich vinila vládu, že uměle udržuje zaměstnanost a lidi nemají nutkání hledat si nová místa anebo se učit novým věcem. Další mi říkali že home office lidi naopak udělal lenivější a efektivita se propadla. Nechápali ty oslavné články v médiích, které home office nazývaly revolucí.

Možná na tom něco bude.

Druhý lockdown je šance se posunout

Situace je o dost jiná než na jaře. S rodinou jsme si covid odbyli koncem listopadu. Když jsem viděl jak nefunguje nejsilnější zbraňe trasování a testování, tak jsem ztratil veškerou důvěru v systém. Od té doby už očekávám, že všechno po…kazí na co sáhnou. Nicméně v tomto všem budeme muset nějak přežít. Moje doporučení je dodržovat to co nařídí a užívat si života v rámci vymezených pravidel s aplikací špetky selského rozumu. Omezte sledování zpráv, které vás budou jen deptat. Na sociálních sítích blokujte zobrazování všeho s čím si nechcete lámat hlavu. Ideálně omezte sociální sítě na minimum. V osobním životě se věnujte rodině, volejte denně příbuzným a známým. Pěstujte si dobrou náladou a pozitivitu.

Pokud vás poslali z práce domů, tak tento čas nepromarněte. Využijte jej k sebevzdělávání a hledejte pro sebe nové uplatnění. V plánu jsou 3 týdny lockdownu. 3 týdny intenzivního sebevzdělávání je velmi hodně času. Motivujte se. Na každého z nás funguje něco jiného. Já když už padám na hubu a nemám chuť pohnout s vlastními projekty, tak si pustím některý z filmů, který mě nakopne a zároveň si odpočinu. Podle toho co potřebuji mám Sázka na nejistotu, Wall Street, Wall Street peníze nikdy nespí, Vlk z Wall Street, Margin Call, Sociální síť, Steve Jobs: Jak změnit svět, JOBS, Všemocný a další, které si teď nevybavím. Občas si to pustím třeba v 10 večer, dokoukám a pak do 3 něco ještě dělám :)

Je spousta věcí, které se můžete naučit dělat. Času bude dost. Může to být další práce – třeba co jsem zmínil programátor, websdesigner atd. anebo zkusit vlastní příjem bokem – tvorba a správa webů. Případně začít se připravovat na podnikání. Dnes se dá otestovat byznys plán i v malé míře. Obecně je lepší dělat něco než nic. Minimálně se něco nového naučíte a získáte další zkušenosti.

Závěr

Co se týká mě, tak dokončuji volnedomeny.xyz. To je můj jediný rozdělaný projekt. Pěkně jsem si na něm oživil zase programování v PHP, naučil se něco nového z nové verze 8.0, a zlepšil znalosti SQL. Nějak dál to však nemám v plánu rozvíjet. Nicméně mě opravdu baví práce s daty. Když několik robotů sesbíralo a analyzovalo data aktivních webů na jednotlivých TLD a vyšel z toho tento graf, měl jsem fakt dobrý pocit :)

Pokud rozjedu něco dalšího, tak asi opět s analýzou a vizualizací dat. To mě baví :) Teď však mám dost práce. Navíc volný čas věnuji akciím, kde jsem se začal věnovat i pink sheets a SPAC. Je to zajímavé a adrenalinové :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Čeká nás 2. lockdown jak jej využijete?”

  1. Já jsem už rok v depce, že jsem nijak smysluplně nevyužil to že sedím doma na homeofficu.

  2. “Nakonec jak víme vláda všechny ekonomické problémy odsunula masivními dotacemi.”

    Mám anebo jsem měl velmi detailní pohled do celé řady firem a jejich fungování v té době a opravdu se nikdo nezmínil, že by mu pomohly jakýkoliv kroky vlády. Jediné, na co se spoléhali, byly vlastní rezervy.

    Však je to vidět i v detailních rozborech státního rozpočtu, reálně šlo na aktivní podporu firem a živnostníků velmi málo prostředků.

    Jo a k otázce, k čemu využiju lockdown – k práci :-).

Comments are closed.