Gutenberg velká změna ve WordPress anebo jen další editor?

V poslední verzi WordPress 4.9.8 se objevila výzva ať odzkoušíme nový editor Gutenberg, který se má oficiálně objevit od WordPress 5.0. Ten by se mohl objevit už v dubnu 2019. Nový editor má posunout WP na úplně novou úroveň oproti současnému TinyMCE. Přijal jsem tedy výzvu a Gutenberg vyzkoušel.

Popravdě pokud bych Gutenberg uviděl aniž bych věděl do čeho jdu, tak bych asi nebyl moc nadšený. Na první pohled je totiž složitější a vyžaduje toho o trochu více než současný TinyMCE.

Editor, který používá bloky

Gutenberg přináší běžnému uživateli funkce blokového editoru, který se používá pro tvorbu složitějších webových stránek. Naproti tomu současný TinyMCE slouží “jen” k formátování blogpostů. Právě v tom je podstatný rozdíl. Gutenberg vám dává možnost vytvořit regulérní novinovou stránku místo pouhého formátovaného textu.

K tomu používá bloky. Ty si můžete představit jako obdélníky, do kterých budete vkládat nadpisy, texty, obrázky a další věci, které dnes WordPress umožňuje vložit do příspěvku. Tyto bloky pak s určitým omezením můžete skládat jak uznáte za vhodné. Každý tento blok pak jde zcela odlišně naformátovat a upravit jeho konečný vzhled. Dokonce jde u konkrétního bloku přepnout na HTML editor.  Když pak kliknete na tlačítko publikovat, tak se zobrazí skutečný novinový článek.

Bloky jsou tedy základem, na který si musíte zvyknout, tedy spíše pochopit, pokud chcete Gutenberg  využít naplno. Na chvilku zapomeňte, že píšete obsah ale spíše ho jako editor či tiskař skládáte dohromady. Je třeba si s tím prostě pohrát a dát tomu šanci.

A co ti kteří chtějí jen psát

Jedna z velkých výhod WordPress je, že si jej nainstalujete a rovnou můžete sdílet informace s dalšími lidmi. Prostě kliknete na “Vytvořit příspěvek” a píšete. Nemusíte u toho nijak zvláště přemýšlet, něco nastavovat, ani využívat dalších funkcí WordPres jako jsou štítky anebo rubriky. Jen napíšete co chcete a dáte publikovat. Hned je to na internetu. Editor TinyMCE přitom na vás neklade žádné nároky. Prostě si napíšete co potřebujete a tím to končí. Teprve pokud chcete nějak text formátovat tak vám přijde vhod. Něco zvýrazníte tlustě, kurzivou anebo podtrženě. Na zdroje vložíte URL a sám je předělá na odkazy. V případě většího množství textu použijte nadpisy. Tedy nic složitého. TinyMCE zde má spíše doprovodnou roli ulehčit vám “pokročilé” funkce HTML.

Naproti tomu Gutenberg už rovnou po vás požaduje znalost blokového editoru. Musíte vědět o co se jedná a jak to správně použít. Na druhou stranu je velice jednoduché v něm napsat klasický text příspěvku. Ovšem věřím že začátečníka bude mást a dokonce jej může od WordPress odradit.

Plusy a mínusy

Gutenberg nepochybně pokročilejším uživatelům, kteří mu dají šanci bude vyhovovat. Jsou to pravě pokročilejší uživatelé, kteří občas narazili na nějaký limity, který blokový editor dokáže hravě vyřešit (více sloupců, výstup pluginu přímo v příspěvku atd.).

Gutenberg také otevře cestu nové generaci pluginů, které se budou specializovat na zobrazování něčeho přímo v blohpostech.

Na druhou stranu si myslím, že uživatel bude potřebovat nějaký čas pochopit jak vlastně blokový editor funguje. Klasický TinyMCE  těžil z toho, že většina lidí někdy v životě pracovala s MS Word anebo OpenOffice Witer. TinyMCE  z nich převzal základní funkce a nabídl je uživatelům.

Moje zkušenosti

Jeden z mých klientů chtěl udělat stránky v Elementorů, což je plugin, který nabízí nahradit u postů TinyMCE vlastním blokovým editorem. Ze začátku se mi to vůbec nezdálo. Překonal jsem však prvotní pochybnosti a udělal si vlastní web v Elementorů, abych na něm mohl testovat co umí. Elementor je čistě blokový editor, který toho umí o dost více než Gutenberg a počítá s tím, že se uživatel s ním musí naučit dělat.

Zatímco klientovi stránky jsou dělány čistě v Elementoru, tak osobně jsem se spíše dostal do kompromisu. Tam kde je obsah složitější a hodí se mi vychytávky Elementoru tam jej bez váhání použiji. Naproti tomu, tam kde chci napsat jen text se mi zdá lepší a pohodlnější klasický TinyMCE.

Po zhruba hodině zkoušení psaní s Gutenberg to vidím stejně. Je super pokud chcete napsat fakt hezký blogpost, kde si pohrajete s tím co CSS nabízí. Vše si do detailů odladíte a výsledek prostě bude vypadat hezky. Na druhou stranu TinyMCE bohatě stačí na klasické psaní.

Co Gutenberg  a WP 5.0

Už teď se ozývají silné hlasy proti Gutenbergu. Chápu je. Pro běžný blog, kam chcete jen psát je Gutenberg  zbytečná luxus, kterému navíc musíte věnovat nějaký čas než si jej osvojíte. To však nezabrání tomu, že se ve WordPress 5.0 nakonec stejně objeví.

Uvidíme jak to nakonec odpadne. Stále je tu možnost stáhnout plugin Classic Editor, který “přepíše” Gutenberg. Osobně bych byl radši za nějaký kompromis. Mít volbu  si vybrat co vlastně chci pro konkrétní příspěvek, tak jak to má Elementor. Ve většině případů si vystačím s klasickým editorem, ale občas to chce něco více, co umí blokový editor.

Na druhou stranu chápu WordPress komunitu. Pokud dáte lidem na výběr tak si to lepší, s čím se budou muset naučit dělat prostě nevyberou. Zůstanou u klasicky na kterou jsou zvyklí. Většina lidí je spokojená s tím co má a změnu nechce.

Závěr

Gutenberg jsem si vyzkoušel. Přišel mi ok při tvorbě stránek a jejich editace. Ovšem na tvorbu obsahu blogpostů je trochu moc náročný. Člověk občas chce prostě sednout k počítači a začít psát. Žádné formátování ani řešení bloků, prostě jen v klidu psát co mu právě prochází hlavou. Prostě mít ruce jen na klávesnici. Tady se mi zdá Gutenberg zbytečně komplikovaný, protože občas vyžaduje někam najet myší a kliknout, a to odvádí pozornost.

Na pár ostrých projektech zřejmě zkusím Gutenberg, ovšem na těch kde rád jen tak píšu a nepotřebuji formátování prostřednictvím bloků zřejmě dám přednost staronovému TinyMCE.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Gutenberg velká změna ve WordPress anebo jen další editor?”

  1. Do budoucna člověk nikdy neví, ale teď pro něho nemám využití, tak doufám, že ve WP zůstane co nejdéli i podpora původního editoru.

  2. Omlouvám se, že píšu sem, ale pod původním článkem, kam jsem se chtěl optat https://404m.com/2017/08/25/objem-mesice-seo-plugin-ktery-neni-jen-seo/ už jsou komentáře vypnuté. Ten plugin je super, ale neřešil jste, zda to generování obsahu na stránce podle kapitol nemůže způsobovat nějaké výraznější zatížení serveru? Bavím se teď o WordPress webu s cca 30k čtenáři denně, kde jsme hodně optimalizovali a cachovali… tak mě jen zajímá, jelikož se v tomhle až tak neorientuji a jelikož mám vývojáře na 2 týdny na dovolené, zda když tenhle plugin nasadím, tak zda to nemůže třeba zpomalovat načítání článků? :-)

    1. Nemělo by, generuje se to před cache. Mám to nasazené na webu s cca 100K impresemi měsíc na hostingu za 25 CZK a jede to bez problémů.

      1. oki, díky za info. Už jsem to nahodil a zatím to podle měření nijak nezpomaluje. Ten plugin mi přijde super ;-) A ještě přidám tipy na dva fajn pluginy, z hlediska SEO a štítků by mohly dávat smysl:
        http://www.freeplugin.org/auto-tag-links-wordpress-plugin.html – tento umí automaticky prolinkovávat slova v článcích na štítky, pokud je nalezena shoda, případně u tohoto se výrazy s linkem definují ručně https://cs.wordpress.org/plugins/linkify-text/

  3. Pro sazbu typu “novinový článek” na webu se určitě editor Gutenberg bude hodit. Ale pro běžné psaní postů na web, běžící na WordPressu, je to trochu “kanón na vrabce”. BFU jako já tedy spíše využije “Classic Editor” plugin pro WordPress, aby mohl zase psát “klasicky” a jednoduše, a velmi děkuje za možnost, že nemusí mít jen Gutenberg editor.

  4. Tak už se mi postupně všech 100+ webů aktualizovalo na WP 5, včetně toho Guttenberga. Vypadá to jako nedodělek, není to 100% funkční a jen to zdržuje od práce. Je problém správně vložit i samotný obrázek.
    Jaká je nyní nejlepší možnost jak to ve WP zakázat? Něco někde zakomentovat nebo je potřeba nahrát nový plugin? Díky.

Comments are closed.