Google provedl rozsáhlou úpravu jádra svého algoritmu

Během minulého týdne Google postupně vypustil velkou úpravu algoritmu svého jádra. Takže pokud jste poskočili, či spíše teprve poskočíte, nahoru anebo dolů, tak za to může právě tento update. Velké zásahy do jádra vyhledávání probíhají párkrát za rok. Menší i několikrát denně.

Po úpravě algoritmu se automaticky nezmění všechny pozice. Google má příliš rozsáhlou databází, aby se všechno hned přepočítalo. Podle nového algoritmu se budou pozice postupně aktualizovat. SEO mágové pojmenovali tento proces “Google Dance”. Podle Danny Sullivana by to mělo být v průběhu příštího týdne.

Ovšem není tomu tak vždy. Existují úpravy algoritmu, kdy jakoby část hodnocení výsledku musela být smazána a neměla na pozice vliv. V minulosti už se to párkrát stalo a objeví se charakteristický efekt, kdy velké značky jsou najednou na předních místech. Po přepočtení podle úprav se vše časem ustálí. Je pravda že dříve to trvalo týdny. Dnes už to Google zvládá rychleji. SEO šamani díky tomuto efektu věří, že doména, anebo spíše web, může mít nějakou pevnou autoritu, který je nad všemi signály – protože ty se přepočítávají.

A jak je to s dosahem?

Některé úpravy algoritmu se týkají jen určité lokality (Pigeon) anebo kategorie (Payday Loan Algoritmus) ovšem velké aktualizace jako je tato postihne doslova celý svět. Jop je čas pár dní koukat na výsledky. Pokud nepoužíváte žádný nástroj třetí strany, tak se budete muset spolehnout na Serach Console, kde jsou data stará několik dní.

Není nic nového

Podle všech indícií v podstatě není nic nového. Když Google udělá nějakou radikálnější změnu, tak většinou o tom nějakým způsobem informuje (přidání HTTPS jako hodnotící signál). Tentokrát to však vypadá, že Google jen reaguje na aktuální trendy a změnil váhu některým signálům. K tomu se také přiklánějí na Search Engine Journal.

Takže klasika – piště dobrý obsah, který zaujme a lidí na něj budou rádi odkazovat. Samozřejmě nestačí jen texty, chce to udělat celý článek přehledný a dobře čitelný. Nebojte se obrázků (grafy, screenshtoy, ukázky), které dobře popíšete.

Závěr

No uvidíme v průběhu týdne. Necháme se překvapit :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Google provedl rozsáhlou úpravu jádra svého algoritmu”

  1. Tento update zasiahol takmer všetko a celý serp je pomenený a poprehadzovaný a každý deň inač. Som veľmi zvedavý ako sa to ustáli.

  2. Soudě podle výsledků několika desítek webů šla návštěvnost téměř všude dolů, zřejmě ve prospěch autoritativních webů typu novinky.cz apod.
    Co mi vadí, tak více pozic jednoho webu na stejnou frázi. Pokud jediný web zabírá klidně i 3 pozice, tak už mnoho prostoru pro další weby nezbývá.

Comments are closed.