Nad emaily čtenářů: Vyplatí se dělat magazín?

Minulý týden mi dorazil dotaz od jednoho ze čtenářů 404M zdali se vyplatí dělat magazín. Trochu si prolustroval mé blogy a zajímalo jej jestli mi vydělají nějaké peníze. Sám přemýšlel o tom zdali by se mu vyplatilo rozjet specifický IT magazín. Myslí si že toto témat si zaslouží trochu více rozvést.

Popravdě blogování samo o sobě není moc výnosné. Něco se dá vydělat přes PPC reklamu (AdWords), prodejem reklamních ploch (AdExpert) a reklamních článků (Copywriting.cz). Ale to stačí tak na hosting, doménu a pár piv :) Pokud chcete víc, je nutné pro to něco udělat, ovšem počítejte s tím že to bude stát nějaký ten čas a hlavně si budete muset vybrat značku, kterou budete chtít propagovat.

Když kouknete do pravého sloupce na 404M tak uvidíte reklamu na produkty a služby společnosti Zoner. Je to sponzor 404M. Máme podepsanou smlouvu, která zahrnuje pronájem reklamního prostoru a občasnou publikaci reklamního článku. Tato spolupráce je výhodná, protože občas poskytnou informace ze zákulisí ;)

Další můj projekt je cn130.com, jedná se o blog zaměřený na Novinky ve světě webhostingu a internetu. Reklama tam moc nefunguje, protože cílová skupina je velice malá. Na druhou stranu je specifická, takže poměrně dobře funguej affiliate. V roce 2016 byla efektivita affilaite reklamy doslova neuvěřitelná. Na 1K návštěvníků připadalo více jak 1K CZK obratu. Také se jedná o blog/magazín, kde se nejlépe prodává podčlánková reklama.

Mám i jeden projekt s velkou návštěvností (130K+ návštěv.) Jedná se o blog o hře Pokémon GO. Zde jsem zkoušel affilaite a přímý prodej. Nikdo neměl zájem i když si myslím, že jsem nasadil dobré argumenty. Affiliate se zase nechytalo kvůli nevhodným reklamních formátům. Přes 88% návštěvnosti je z mobilních telefonů a většina affiliate programů nemá nic, co by se mohlo rovnat reklamním formátům Google AdSense. Takže nakonec je tam jen PPC Google AdSense s mizerným CPM.

Takže co vlastně zvolit a vyplatí se to vůbec?

Sponzoring je super. Máte dobrý základ, navíc obchodního partnera z oboru, který je vám ochotný poskytnout zajímavé informace. Pokud jste na začátku anebo uprostřed své cesty nic lepšího asi nenajdete. Ovšem najít takového partnera není nic jednoduchého. Malé a střední firmy není jednoduché přesvědčit. Chce to nabídnout něco víc než jen reklamní prostor a často reklamní články nestačí. Firmy často nemají lidi anebo čas na vytváření textů. Takže jim zkuste nabídnout třeba 5 – 6  článků, kde zrecentujete jejich produkty anebo k nim napíšete návody. Tohle funguje, protože lidé si rádi čtou o svých značkách. Na druhou stanu smlouvy mohou být často dosti limitující – mohou obsahovat omezení konkurence a často se uzavírají na delší dobu.

Affiliate co do efektivy mi vychází nejlépe. Najít však vhodný produkt a způsob jak jej propagovat nemusí být zrovna jednoduché. Hodně pomáhá najít konkurenci, která to efektivně umí a prostě jí napodobit. U začínajících projektů asi nic lepšího než affiliate není, zvláště pokud cílíte na specifickou skupinu.

PPC (AdSense, Sklik) moc nejde a je dobré brát jej spíše jako zálohu. AdSense umí i takzvané automatické reklamy, které jsem tento rok testoval. Jejich dopad na blog/magazín je spíše kontroverzní (hodně reklamy, lepší zisky), na druhou stranu pokud jste nezažili MFA, tak vás mohou naučit jak efektivně reklamu rozmístit.

Reklamní články jsou často zmiňovány jako zajímavý způsob monetizace. Popravdě co do výdělku celkem fungují. Není problém u specializovaných blogů a magazínů dostat se na CPT 1K za období 72h.  Přitom inzerent si koupí hned další, protože mu to přinese více návštěv než dnes už poměrně drahá PPC. Ovšem podobně jako u sponzorovaní je třeba si uvědomit že s tím je poměrně hodně práce. Jen vy víte co na čtenáře platí a je třeba to opravdu aplikovat. Nějaký balast za který jsou peníze nefunguje. Chce to dobře zpracovat téma a to stojí dost častu.

Závěr

A co jsem poradil tazateli? Jeho magazín se týkal specifických IT témat (VPS, dedikované servery, Cloud). Dosti odborné. Potenciál tak nižší stovky čtenářů/den. Pokud do toho opravdu půjde, tak jednoznačně najít si sponzora, kterému bude dělat reklamu formou návodů (takový product placement :)). Peníze v tom však nevidím, více než několikaletý obrat obrat mu vydělá jedno školení :)

V jeho případě by pomohl spíše zpoplatnit obsah, ale to si myslím že u nás prostě fungovat nebude. Alespoň do doby, kdy přijde něco jako Flattr. Tedy že si zaplatíte předplatné za všechny weby v síti (třeba paušál 300 CZK) a peníze se pak rozdělí jen mezi weby, kde si přečtete článek. Prostě doba, kdy se vyplatí psát kvalitní články/návody pro ty kteří chtějí za obsah platit.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Nad emaily čtenářů: Vyplatí se dělat magazín?”

  1. Bol projekt Piano na takomto principe, ale potupne odtial odisli media. Asi sa nechceli delit.

  2. Tyjo asi žijeme každý v jiném světě…
    Na stovky čtenářů/den se nedostanu ani kdybych se rozkrájel (nepočítám jednorázový boom při vydání článku a jeho promo na sítích).
    Affil postupně z webů stahuju, protože jenom zbytečně zabírá místo (CPM pod korunu).
    Nejlíp nese prodej článků, podčlánkovka a odkazy na Heuréku (což je vlastně affil, ale dost specifický)
    (magazíny mám: recenze, recepty, cestování, politika, sportovní zpravodajství, )

  3. Podle mě jde vydělat na magazínech, ale chce jich to mít více, specializovaných a tematicky provázaných. Tvé metody monetizace jsou samozřejmě funkční, ale k lepším penězům se takto nedostaneš. Na ty narazíš až když se dopracuješ k reklamce. A na tu je třeba mít již patřičnou návštěvnost a tím se vracíme k jádru problému. Abys jí měl tak na to potřebuješ sít magazínu kde máš mix speciálů a masovek.

    ps. chtěl jsem si u tebe na základě článku koupit reklamu, ale odradilo mě kvuli tomu si nabíjet copywritting částkou 1200 kč když jej dále nevyužiji. Nechceš popřemýšlet i o jiných způsobech platby?

    díky

    1. Díky za připomínky i zájem o reklamu. Plugin od Copywriting umí i platbu přes PayPal přímo, ale mám to vypnuté protože bych musel řešit MOSS u inzerentů ze Slovenska.

Comments are closed.