Teď přišel čas začít se učit o online vydělávání

Jsme více doma, protože stát potřebuje zpomalit šíření koronaviru, než se najde nějaké definitivní řešení. Ať už to bude vakcína, postupně vytracení se viru anebo prostě si tím postupně projdeme všichni, bude to trvat. Mohou to být i měsíce. Velkou ránu utrží ekonomika, nikdo nepochybuje že přišla “ta krize”, kterou analytici dlouhé roky prorokují. Firmy budou šetřit náklady, některé zkrachují, což povede i k větší nezaměstnanosti. Lidé si budou více vážit práce a hledat příležitosti. Tohle mi přijde jako ideální čas, začít se zajímat o online vydělávání.

Poslední dva týdny celkem intenzivně sleduji vývoj událostí ve světě. Věřím že nejsem sám. Každou chvíli koukám na mobil jestli na Twitter nepřibyl nějaký nový tweet. Dříve jsem věnoval zprávám jen minimum času. Co jsem se přestěhoval a nekoupil televizi, tak se mi podařilo za ty roky zredukovat zprávy na minimum. Pokud někdo netweetnul o nějakém zákonu anebo události, tak jsem zpravodajské servery ani nenavštívil.

Velké události jsem vždy proletěl jen na Wikipedii, kde bylo vše shrnuto. Postupně jsem ztratil přehled o politicích, celebritách i událostech. Musím říct, že se to velice pozitivně odrazilo na produktivitě :)

Teď je to zpět. Kroutím hlavou nad jednáním politiků, věnují více času pročítáním zbytečných a opakujících se diskuzí… Dneska jsem si ale řekl dost. Je třeba to omezit :)

No a produktivita se začala vracet celkem rychle zpět. A tak jsem tu a píšu i tento článek.

Známí se ptají na akcie

Jakmile v televizi zaznělo jak bohatí “chudnou” a ekonomika se řítí do záhuby, tak mi začali psát známí, jak to vidím s akciemi. Odpovídám popravdě, že teď to padá a já postupně přikupuji, protože mi to v portfólio dává smysl. Zaměřuji se na tituly s dividendou po zdanění 6 %, kde je velká šance na vyplácení v následujících 3 – 5 letech, což teď je hodně titulů a sehnat i přes 9 % není problém (O2, KB, Moneta). Tedy i pokud nevyplatí dividendu tento rok, tak to nevadí. Peníze se neztratí. Část možná padne na stabilizaci aktuální situace, ale ten zbytek se vyplatí příště.

Jenomže já to kupuji, protože mi to dává smysl. Klasickou spekulace na pokles/vzestup to neumím. Navíc nikdo neví kam to spadne a jak dlouho to bude dole.

Proč se ale nikdo neptá na online vydělávání?

Mě teď naopak přijde ideální čas začít přemýšlet nad online vyděláváním, ať už jako forma brigády anebo budoucího zaměstnaní. Musíme trávit daleko více času doma a v podstatě není moc co s volným časem dělat. Jediné kam má smysl chodit je práce a dokupování zásob. Ostatní je riziko. Maximálně se člověk projde za barák nadýchat čerstvého vzduchu anebo pokud může tak do přírody. Jinak by se zbláznil.

Na druhou stranu začít se učit něco na počítači, na to je ideální čas. Pár desítek hodin intenzivního tréninku, pro šikovnější stačí i hodiny, a můžete začít s nějakými free projekty, které by teď mohli pomoct. Můžete psát/překládat texty, dělat infografiky, programovat jednoduché věci atd. Naberete zkušenosti a třeba i pomůžete. Vzniká spousta projektů pod taktovkou zkušených lidí, kteří uvítají i drobnou pomoc. Navíc se dostanete do komunit, kde se hodně naučíte.

Ať už přes den anebo po večerech tak za můžete během následujících týdnů nabrat nejen teoretické, ale i praktické zkušenosti, které se budou hodit.

Až přijde krize

V době krize samozřejmě vzrůstá zájem o možnosti různého přivydělání online. Na trhu se začnou postupně objevovat lidé s velmi cenou vlastnosti – chtějí opravdu pracovat. Doba prosperity, kterou jsme si užívali měla neblahý vliv na mnoho lidí. Ti co uměli a chtěli dělat se rychle rozebrali. Pomalu se začalo i uplácet za spolehlivý kontakt.

Teď to bude jiné, protože lide budou muset. Navíc se část lidí, co chce pracovat uvolní. V této době budete muset zúročit své znalosti a první reference, které jste nabrali. Osobně si myslím, že je lepší než rozjet vlastní projekty, se k nějakým přidat. Nechávat si platit za odvedenou práci. Dostat se do týmu lidí, co umí vydělávat peníze. Zjistíte jak to funguje, naberete další zkušenosti a pak sami poznáte, jestli má smysl jít do něčeho vlastního.

Sólo online podnikání

Popravdě je rozdíl dělat pro někoho nějaké práce (psaní, programování, grafiku) než se pustit do vlastního velkého projektu. Jistě vlastní síť affiliate webů vám jistě dokáže vydělat více peněz, ale rozjet to je fakt náročné. Musí to dávat smysl. Žádné makám 10 hodin každý den, mám z toho dvacet tisíc a pocit třeba se to zlepší. Fakt je lepší dělat pro někoho rozumě za slušné peníze a třeba si vyčlenit denně hodinku na vlastní projekty.

Je daleko náročnější a ubíjející zabalit stagnující vlastní projekty. Naproti tomu se slušným finančním zázemím prostě poznáte že ten postranní projekt, co po večerech “matláte” je zralý na něco většího. Buď investicí dalšího času anebo delegováním. Tato cesta je lepší.

Záver

No uvidíme jak to půjde. Určitě se na Webtrhu, ale i jinde objeví postupně více a více lidí se zájmem o online podnikání. Budou znát pojmy jako affiliate, copywriting, PPC apod. Jen jim nebude dávat smysl jak vydělat velké peníze.

Teď je ale nejlepší “ztlumit” všechny zprávy a další rušivé věci a začít přemýšlet co dál.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Teď přišel čas začít se učit o online vydělávání”

  1. Ja som tie spravy a aj Twitter z dôvodov zachovania psychického zdravia radšej prestal sledovať a to isté odporúčam každému :) alebo aspoň minimálne čo najviac to obmedziť a že len raz za deň pozrieť čo nové. Čo sa týka krízy – určite príde a už je tu a väčšia ako kedykoľvek predtým a bude veľa problémov, ale zároveň ťažké časy so sebou prinášajú aj veľa príležitostí pre ľudí čo sú šikovný a neboja sa učiť a skúšať nové veci a hlavne aj trochu maknuť a pracovať.

  2. Proc se nikdo nepta na online vydelavani?
    Myslim ze odpoved je jednoducha – influencing. Dnes kdyz nekdo bude chtit zacit vydelavat online, tak ho jako prvni napadne natacet debilni videa na youtube a twitch. Rozjet affil web, ktery bude neco vydelavat je na velmi dlouho, pokud nemate patricne znalosti a myslim ze nadsenci, kteri jsou ochotni neco budovat a na zisk si pockat dnes jiz skoro nejsou. Kazdy chce vysledky hned.

  3. O krizi se mluví už minimálně půl roku. Každý se měl možnost se nějakým způsobem připravit, omezit náklady, diverzifikovat portfolio apod. Bohužel krize přišla dost rychle a z trochu jiného důvodu, než všichni předpokládali. Rozhodně na této krizi může vydělat hlavně online byznys, méně offline retail, čerstvé startupy apod. Krizi přežijeme a pak se budeme připravovat na další, která určitě přijde. Takový je život v globální ekonomice.

Comments are closed.