Flattr aneb neplatíme, ale přispíváme na kvalitní tvorbu

O službě Flattr jste už možná slyšeli. Oficiálně se jedná o službu na mikroplatby, která slouží na odměňování autorů, producentů či kohokoliv za jeho práci. Vlastně je to chytře vymyšlené takové donate tlačítko, které někteří lidé označují za kompromis mezi placeným obsahem a monetizací stránky jiným způsobem.

Představte si, že se rozhodnete měsíčně věnovat 100 korun na podporu kvalitních článků, které vám něco přinesou anebo vás pobaví. Za normálních okolností by jste museli myslet na celkovou částku, kterou jste limitováni a způsob jak odměnu zaslat autorům. To je řekněme značně nepohodlné. Právě tohle vše Flattr řeší.

Svůj účet si nabijete libovolnou částkou a nastavíte si oněch 100 korun na měsíc jako limit. Pokaždé když se vám článek zalíbí prostě kliknete na Flattr tlačítko, nacházející se někde na stránce. Je jedno kolik se vám toho bude za měsíc líbit. Jestli to bude 10 článků anebo tisíc. Na konci měsíce je částka v měsíčním limitu rozdělena mezi jednotlivé autory obsahu. Provozovatelé systému tento způsob vysvětlují ve videu pomocí kousků koláče YouTube.

Nápad naprosto skvělí. Vlastně to řeší naprosto vše po čem všichni volají. Tedy otázku jednoduchosti, požadavky lidí, kteří nechtějí platit za něco co ještě neviděli a zároveň i výši příspěvku. Jednoduše řečeno je to kompromis mezi klasickým placeným obsahem a reklamou.

Do systému jsou u nás zapojené stránky mnoha internetových celebrit. Například FFFilm.name anebo pooh.cz. Mimo jednotlivců flattrují napříkladi pirati.cz. Kompletní seznam najdete na stránkách provozovatele flattr.com/catalog/everything s využitím filtrování podle jazyka.

České komunita kolem Davida Antoše se postarala o překlad systému do češtiny. Musím uznat, že se jim to povedlo celkem rychle.

A výhled do budoucna? Vše samozřejmě bude záležet na rozšíření této služby u nás. Začít podle mě ale musí poskytovatelé obsahu, jinak nebudou mít čtenáři, odběratelé anebo posluchači vůbec důvod službu využívat. Flattr vyšel všem co možná nejvíce vstříc. Registrace je snadná. Implementace kódu také.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Flattr aneb neplatíme, ale přispíváme na kvalitní tvorbu”

  1. No celkom Ti to trvalo, kým si sa odhodlal k tomuto článku, ty tu flattr neskúsiš?

    1. VladoPt: Hmm když už jsem ten článek napsal (zvláště ten konec), asi by jsem to tlačítko někam dát měl. Přeci je případné vydělané peníze se dají přeflattrovat dál.

      Tak schválně zkusím tím nahradit 4 reklamní plochy z AdExpertu :)

  2. Možná by bylo lepší kdyby přispění bylo jednorázové, ale super nápad, jsem zvědavej, jestli to bude mít úspěch.

  3. Drago: No, ja by som plochy nechal a oflattroval články, flattr má aj českú lokalizáciu, tak by si s tým nemal mať problém.

  4. Souhlasím s názory, že ČR na tohle není připravená.

    “Představte si, že se rozhodnete měsíčně věnovat 100 korun na podporu kvalitních článků, které vám něco přinesou anebo vás pobaví.”

    Tohle je jádro pudla. V ČR se k tomuhle zkrátka skoro nikdo nerozhodne.

  5. Jsem zvědav jaký bude za měsíc výsledek na tomhle blogu. Máš myslím, vcelku nadprůměrnou čtenost a zaměření čistě na it komunitu. přesto jsem ale skeptický :)

  6. Tak koukám první flattr na světě, nezapomeň dát Drago vědět třeba po měsíci používání, ačkoliv tomu příliš v ČR nevěřím.

  7. Obyčejný čtenář se nebude registrovat aby rozdával své peníze, když si je může užívat či se válet na zahradě. To je základní problém. Nakonec tedy házejí příspěvky lidi z oboru a těch není nikdy dost. Docela jsem se teď o službu zajímal, ale podle mého nemá budoucnost.

    Neustále se všude říká jak na tom vydělává nějaký pan Fuka, ale nikdo si už nepřizná, že výjimka potvrzuje pravidlo ;).

  8. Docela se mě to zamlouvá , ale pochybuji že český uživatel internetu by takto chtěl do někoho investovat.

  9. Tohle by mělo význam tak maximálně v jiných státech, CZ populace na to ještě není takovýmto směrem připravena.

Comments are closed.