Aké boli „zlaté časy“ online podnikania a aké je to dnes

Na páteční večer pro vás mám nostalgický článek, který napsal Štefan Polgári spulazakladatel a šéf affiliate sítě dognet.sk. Užijte si jej a zavzpomínejte na staré dobré časy ;)

Niekedy to bolo ťažšie. Fakt. Dnes je treba dať na úvod kopec času, energie a trpezlivosti. To tu niekedy nebolo a v online sa začínalo podnikať vlastne ľahko. Aké to bolo okolo roku 2007?

„90. roky“  na internete okolo roku 2007

Ono sa to obdobie blahobytu a „ľahkosti“ podobá offline svetu na začiatku 90.tych rokov. Padol boľševik, stačilo donášať niečo zo západu a predávať to 3x drahšie. Tiež to bolo ľahké a nie ako dnes, resp. okolo roku 2007, kedy už vládlo Tesco, Kaufland a trh bol nasýtený. Dnes je už v offline svete reálny trh a nie pokrivená realita post-komunizmu.

Dnes a včera

Zažil som aj zlaté časy rokov 2007-2009 a keďže už cez 5 rokov vediem affiliate sieť Dognet, tak vidím, ako sa to zmenilo. Aké to majú dnes začiatočníci ťažšie.

Paradoxne, na jednej strane to majú dramaticky ľahšie. WordPress sa dá nainštalovať cez hosting za 3 sekundy. A domény s hostingom? Všetko ostatné je až smiešne lacné. Tiež existuje milión ebookov a contentu ako a čo robiť. To tu „niekedy“ nebolo. Napriklad pred pár mesiacmi sme vydali knihu o online a affiliate marketingu. Robilo na nej 20 expertov a je to vlastne skôr učebnica pre obsahových affiliate publisherov. Proste bomba.

Všetci sme fičali na Webtrhu, kedy tam ešte ľudia dávali aj niečo normálne. Skúšali, kopčili sa medzi sebou. Určite nejden z vás trávil na Webtrhu dlhé hodiny refreshovaním nových príspevkov. Nasávali sme všetko – ako špongia a instantne skúšali. Doteraz hovorím, že vlastne robím skoro to isté, čo vtedy.

Čo je problém dnes? Traffic.

Slovensko vs. Česko

Realita je taká, že u nás nemáme Seznam.cz :) Preto tu pred rokmi neexistovali publisheri a ani „stredná“ trieda webov. A vlastne veľmi neexistuje ani dnes.
V zlatých časoch, aspoň u mňa, veľmi dobre fungovalo SEO a Seznam.cz. Traffic „zdarma“ bol naozaj zdarma. Sám som mal porfólio cca 350 webov a stačilo postaviť ďalší. Čo stačilo?

  1. Regnúť doménu
  2. Nahodiť WordPress
  3. Nahodiť 5 článkov
  4. Nahodiť Adsense
  5. Prelinkovať medzi ostatnými
  6. Hotovo

Takto som bol do 1-2 týždňov na prvej strane na Sezname, skoro na akékoľvek kľúčové slovo. Stačilo linkovať z vlastných webov a odkazy nedávať do pätičky, ale do sidebaru s nejakým, ideálne jedinečným, textom okolo. A vybavené :)

Doteraz si pamätám, ako som nejak zázračne prišiel na to, že okolo odkazu v sidebare treba dat jedinečný text a potom to pôjde hore. O pár týždňov to tak robili všetci :D Možno som to aj ja odkukal, boh vie. Je to už 10 rokov. Škoda, že som mal vtedy 18 rokov a veľmi mi nedošlo, že ak niečo ide, mal by som to „vyťažiť“. Viac ma zaujímal ranný vysokoškolský život. Nuž, mal som sedieť na zadku a hrotiť.

Nakoniec som si dal nakódiť celý masívny systém na generovanie a správu webov. Všetko to fungovalo priam úžasne. Systém generoval “pure HTML” weby. Tie boli spravované z centrálnej administrácie. Vedel som nahodiť na celé portfólio článok naraz alebo aj “prirodzene” – nastavil som, že sa má každý X deň pridať X článkov. Náhodne, po weboch, ktoré sa vybrali. Takto som predával PR články aj veľkým “SEO” agentúram. Vrchol bol textový spiner, ktorý vedel z napríklad 10 NS textu nakombinovať 300 NS textu. Čiže na celé portfólio som vedel pridať sériu jedinečných článkov. Prirodzene, na jeden klik. Náklad na výrobu textu/balíčku 20€, predaj 200€. A vtedy to na “SEO” stačilo. Krásne časy :)

Na Slovensku sme mali a stále máme len Google. Ten nebol takto ľahko manipulovateľný ako Seznam. A čo sa deje dnes? Linkfarmy a “vatu” kosia všelijaké pinguiny a pandy. Kto chce vybudovať dlhodobý kvalitný projekt, musí ísť do kvality a tá je drahá. Veľmi drahá.

Dnešný začiatočník a traffic

Ono, postaviť web nie je problém. Nie je problém nasadiť affiliate či Adsense. Problém je zabezpečiť traffic. Platený traffic je drahý a pre začiatočníka nedostupný. Ostáva organik, ktorý je ťažký a social media traffic, ktorý je už vlastne ťažký tiež :D

Čo má teda robiť? Niekedy postavil web, vymenil 6-7 odkazov a zarábal. Učil sa, investoval a postupne mohol projekt vylepšovať. Dnes je potrebné dať tomu dramaticky viac času a úsilia. Stavať to na kvalitnom obsahu, silnej analýze KW a drahých odkazoch. To všetko si dnes vyžaduje organik.

A chlapci a dievčatá, spomínate si na ikonky 88×31? :) Ono je to až nepredstaviteľné, ale niekedy aj z nich chodil traffic. Stačilo si ich “vymeniť” a bolo. Ľudia “surfovali” na internete a preklikavali sa kade-tade. Nebolo to ako dnes, kedy robia krátke “výpady” z centrálneho média (Facebook, Youtube, Google …) ale proste ak chceli konzumovať obsah, museli sa preklikávať preč z webu, kde už nebolo čo pozerať. Čiže reálne “surfovali” :) Na jednom webe, o videách na mobil, som mal z “ikoniek” stovky návštev denne.

Neplačte

No, to je ako vyplakávať nad tým, že „prečo sme nezačali“ v 90.tych rokoch podnikať. Viete, ako to je. Nič dobré nie je ľahké. To, že vtedy vzniklo „okno“, pretože 2 generácie žili na úkor iných, bola náhoda. Tak isto to bolo aj okolo roku 2007, kedy šťastie prialo a algoritmy boli ešte v plienkach :)

Dnes nie je ľahké postaviť nový obchod, nový bar či reštauráciu. Imho, postaviť je, ale dostať tam ľudí už veľmi nie. Tak je to aj s webmi. Áno, je ľahšie chodiť do práce, brať plat a nič neriešiť. No tak budujete projekt niekoho iného. Niekoho, kto je schopný a vie niesť podnikateľské riziko. Je na vás, ako sa rozhodnete, obe cesty sú správne no otázne je, či ste pracovník, alebo podnikateľ.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Aké boli „zlaté časy“ online podnikania a aké je to dnes”

  1. Dosť pekné zamyslenie a úvahy najmä pravdivé. Zaujímalo by ma ako dlho ten model držal a generoval príjem z tých cca 350 webov a myslím že to museli byť aj slušné prachy a navyše napr. popri škole a v mladosti úplne wau.

  2. Přečetl jsem si nadpis na homepage 404m.com a hned jsem vědět, kdo je autorem ;-) Jinak super článek!

  3. Každá doba má něco do sebe. Devadesátky mohly být fajn pro rozjezd něčeho, ale zase někomu mohly chybět ty zaběhnuté věci v současné době. Tak je to i se stránkami. Kdysi člověk musel umět víc věcí, dnes to může snadněji delgovat, koupit nebo dostat zdarma hotové řešení. Však to sám píšeš v super článku.

    1. Člověk dříve musel umět skoro míň věcí. HTML se dalo naučit z krátkého článku – nedělala se z toho věda. Dnes webaři, aby si mohli účtovat vysoké taxy, tak vypouštějí lživou mlhu jak ukrutně složité dělání webů je. Když zavítám na jakýkoli web profesionálního webaře, získávám dojem, že HTML/CSS zvládnete jen, pokud máte dvacet doktorátů z jaderné fyziky. Přitom je HTML/CSS něco tak jednoduchoučkého a primitivního.

      Devadesátky byla také doba, kdy lidé nebyli rozežraní. Byli spokojení za obyčejný vzhled a nikterak jim to nevadilo. V tom to bylo jednodušší.

  4. Jo to byly zlaté časy. Fakt to bylo easy.

    Ale každá doba má něco. Před 6 roky to byl e-mailing. Před 4 roky FB Ads. Dneska je to YT a IG. Prostě to chce chytit tu vlnu, která je a vézt se na ni. A pak vždy když přijde nová, tak se svézt na ní a použít už to co funguje předtím.

  5. Jinak řečeno, dělo se to, co v každém oboru. Na začátku bylo relativně čisto a kvalita a lidem se to líbilo. Pak opanovali pole ti, kteří nekvalitou s nízkými výrobními náklady – a lidi na to přestali reagovat. A pak ti, co opanovali pole nekvalitou píší nostalgicky o starých zlatých časech, které sami pomáhali svými aktivitami likvidovat.

    Plnění internetu automatickými generátory odkazů a textů má/mělo přesně ten efekt, který zničil a ničil staré dobré časy. Když důvěřiví návštěvníci přicházejí na weby a klikají na odkazy, a den ode dne dostávají čím dál větší “čínské instantní nudle” namísto textového obsahu – tak nejde návštěvníky donekonečna fackovat do tváře. Oni se naučí, že nikde nic slušného nenajdou. A stáhnou se jen na pro ně známé weby a na odkazy a pobídky už nereagují. A když občas zareagují, najdou tam v 99 % hnus, který je generovaný pro trafiic, pro reklamu.

    To samé se dělo v internetu, to samé se děje v papírových novnách, to samé se děje v elektronice, apod. Všude se snažily skupiny lidí vytěžit smetanu tím, že zaplavili vše nekvalitními texty/informacemi/elektronikou/zbožím za pár šupů s nízkými výrobními náklady a žumpoidní kvalitou. Lidé teď nikomu a ničemu nevěří – což dokazuje, že jsou inteligentní a umějí se poučit.

    Já jsem weby nikdy nedělal pro peníze, a své weby dělám jen ze zájmu. Nestačím se divit, jak velký trafic a zájem je! Když jsem web před časem zavřel – dostal jsem stovky mailů, abych tak nečinil, že se na můj web těší. Tak jsem ho nechal zatím aspoň v desetinové podobě, než ho přeprogramuji. Zásadně jsem odmítal jakoukoli reklamu, výjimka byla reklama za přínos webu: text či článek. Těch pár šušňů, co bych vydělal na reklamě mi nestojí za zničení webu. Jinak řečeno, hlad po kvalitním obsahu je. A návštěvníci sakra poznají, co děláte pro traffic, co pro reklamu, a co ze skutečného zájmu pro věc. To je vidět na první pohled. A podle toho se k webům budou chovat.

  6. Zajímavý článek. Abych řekl pravdu, na internetu podnikám už nějakou dobu a postřehy, které autor vyzdvihnul dost sedí. Každopádně, kdybych zakládal nový projekt, neviděl bych to tak černě. Existuje opravdu mnoho možností, které ještě třeba před pěti lety nebyly. Ku příkladu sociální sítě. To, co se nyní děje s takovým Instagramem nebo jak funguje YouTube je minimálně k zamyšlení… :-)

Comments are closed.