Pronájem celého webu? Může to fungovat a vydělávat?

Minulý měsíc mi napsal Honza email zdali jsem někdy uvažoval o možnosti monetizace webu formou pronájmu webu. Bylo by to reálné? Měl by někdo zájem? Jaké jsou s tím spojené komplikace a vyplatí se to vůbec?

Ahoj,
už to bude rok, co píšu na svůj web. Mezitím jsem publikoval přes 1000 článků, což člověka docela unaví. A začal jsem přemýšlet o tom, jak bych mohl dál provozovat svůj web. A napadla mě jedna věc k zamyšlení. V dnešní době je časté něco pronajímat. Jsou tu carsharingové služby, Airbnb apod. Tak mě napadlo, proč by se nemohly pronajímat i online projekty.
Například já bych chtěl, aby se na mém webu publikovalo dál, ale nemám na to kapacity. Nabídnul bych tedy web k pronájmu někomu zkušenějšímu, kdo z toho dokáže vytřískat víc. Mohl by si tam nasadit reklamu, placené články apod. A mně by platil nějakou fixní měsíční částku, popřípadě podíl z tržeb. Na druhou stranu, proč by si někdo pronajímal web, když si může vytvořit vlastní projekt, nad kterým bude mít plnou kontrolu.
Proto ti píšu, jaký na to máš názor, popřípadě co si o tom myslí tví čtenáři na 404m. Samozřejmě jsem přemýšlel taky o tom, že bych projekt prodal, ale ta doména se mi líbí a prostě celému projektu jsem věnoval dost času, proto bych se ho nerad zbavoval.

Honza

Kvalitní projekty zaberou čas

Google často omílá, že chce kvalitu a nejlépe nějakou přirozenou. Tedy obsah, který tvoří člověk protože ho to baví a hlavně tomu rozumí. Pokud opustíte komerční sféru, tak zjistíte, že takových lidí je opravdu hodně. Dělají to ve svém volném času a investují do obsahu pro všechny spoustu svého času. Nechtějí na tom vydělat. Jestliže je na webu reklama, tak jen aby pokryla náklady anebo prostě zkouší zdali funguje.

Tito lidé si často obsah nijak nenárokují. Prostě jej jen rádi tvoří a sdílí s ostatními. Nemusí mít ani vlastní web, vezměte si kolik kvalitního obsahu vznikne na Wikipedii. A teď nemám na mysli jen ten encyklopedický. Třeba když jsem se přestěhoval, tak jsem si nekoupil televizi a hodně rychle vypadl z aktuálního dění. Netuším pořádně, co se děje na politické scéně, kde se válčí, kdo je jaká celebrita atd.. Všechny aktuální informace mám z Twitter.

Když se však děje něco zásadnějšího – velkého, tak jdu na Wikipedii, kde k tomuto tématu je na Wikipedii chronologický děj bez jakékoliv “okras”. Wikipedisti si vyváženost a neutralitu hlídají na rozdíl od masmédií, které potřebují nahnat čtenáře. Když něco neděláte pro peníze, ale řekněme pro dobro ostatních anebo vás to prostě baví, pod jasně určenými pravidly, tak úplně odpadají všechna negativa spojená s komerčností.

Mezi negativa komerčnosti, patří hlavně psaní obsahu na míru největšímu podílu čtenářů a inzerentů. Musíte prostě dělat čísla :) To znám i u 404M, za poslední roky ubývá zájem o články o doménách. Dříve mývaly vyšší stovky přečtení, nebyl problém přesáhnout i tisícovku. Teď už jsou to nižší stovky. Naopak když napíšu něco o investování tak tisícovka přečtení padne do 48 hodin. Jenomže 404M je blog o doménách a online podnikání.

Prostě tvořit a hlavně udržovat dlouhodobě kvalitní obsah není nic jednoduchého. Stojí to čas, hodně času.

Weby vznikají a končí

Člověk se vyvíjí jak osobně tak i profesně. Časem se chcete věnovat jiným věcem, nemáte čas anebo vás prostě už psaní obsahu tolik nenaplňuje jako dříve. Ze začátku si dáte pauzu a než se nadějete, tak vám z hostingu dorazí email s upozorněním na expiraci domény. Samozřejmě k něčemu do čeho jste investovali stovky či dokonce tisíce hodin času jen tak nezrušíte. Vždyť dnes webhosting i z doménou stojí pětistovku na rok. Tehdy si však uvědomíte, že váš web už skončil. Možná jej zkusíte oživit pár články, ale už to nejde, opět nastane pauza a další upozornění na expiraci domény.

Některým lidem jsou takové projekty líto a zkusí sehnat pokračovatele, který by se o vše postaral a dál obsah rozšiřoval. Takovéto nabídky se velmi výjimečně na Webtrhu anebo Webdeal objevovaly. Většinou to však dostal do ruky někdo, kdo v tom viděl jen snadné peníze. Žádné pokračování se nekonalo.

Co kdyby se to však udělalo profesionálně?

Honzu napadlo, že by svůj projekt někomu pronajal. Zní to trochu šíleně? Já bych řekl spíše odvážně. Pokud někdo “dělá” weby už roky a uživí jej to, případně na “vedlejšák”, tak v oboru už umí chodit. Říkejme mu třeba profesionál. Co profesionál umí? Předně ví co funguje a co ne. Umí z webu odstranit všechno nepotřebné – například k čemu je na hlavní stránce klasického blogu v sloupci přehled posledních 5 článků, pokud se tam rovněž zobrazuje perex těchto 5 článků? Nebylo by lepší tam dát 5 nejčtenějších článků za poslední 3 měsíce? Také chápe význam “nových” technologií a nebojí se je nasadit – responzivní design, HTTPS + HTTP/2 anebo AMP.

Co však profesionál většinou má jsou zdroje a kontakty. Koukne na web, projde si statistiky a podle svých zkušeností už ví jestli se mu vyplatí do něj investovat svůj čas. Udržet obsah zvládne pomocí lidí, kteří pro něj píšou a reklamu prodá klientům ve na něž má už kontakt. Ono se daleko lépe prodává reklama pokud už máte vytvořenou síť kontaktů. Dobré místo pro reklamu se dnes neshání zrovna lehce, když k tomu ještě připočtete čas na zařizování a domlouvání tak prakticky nic nenajdete. Profesionál pošle klientovi nabídku, ten řekne zařiďte to a profesionál to zařídí. Žádné zdlouhaví domlouvání, ladění anebo i psaní článku. Prostě už ví co klient chce a texty si nechá udělat.

Velkým rozdílem je i přístup k reklamě. Pokud na něčem děláte, tak nechcete aby reklama zasahovala moc do obsahu a případně rušila návštěvníky. Taková reklama je však pro většinu inzerentů nezajímavá. Chtějí získat viditelné imprese, prokliky a konverze. Reklama jim musí vydělávat. Profesionál tohle ví a nebojí se reklamu dávat na viditelná místa.

Jinými slovy, pokud váš web za to stojí a má potenciál, tak často jen profesionál z něj dokáže nějaké peníze dostat.

Nevýhoda téměř absolutní kontroly

A teď se dostáváme k tomu nejvíce problematickému místu. Pokud svůj web budete chtít pronajmout profesionálovi, tak pro využití svého potenciálu bude potřebovat prakticky absolutní kontrolu nad webem. To znamená nejen možnost tvořit nový obsah, ale také měnit šablonu, přidat si tam vlastní skripty (měření, reklamu), nasadit nové technologie a v podstatě se stát novým provozovatelem. Zbude vám vlastně jen kontrola nad webhostingem a doménou. Nad zbytkem ztratíte kontrolu.

Samozřejmě jsou to velké zásahy, které bez nějaké písemné smlouvy a záruk nepůjdou provést. Musíte se ujistit že web nezničí a opravdu o něj bude pečovat no a protistranu potřebuje mít jistotu, že si to za pár měsíců nerozmyslíte a vložení čas přijde vniveč. V podstatě se vzdáte většiny svých vlastnických práv.

Závěr

Když se nad tím zamyslíte tak pronajmout web by bylo spousta práce. Jednak musíte najít správného člověka, který by byl ochotný do toho jít a také musíte vytvořit podmínky vhodné a výhodné pro obě strany. Samozřejmě to neznamená, že to nejde. Jen místo pronájmu se většinou nechá do projektu vstoupit další osoba jako partner, který dokáže přinést právě to co potřebujete – kontakt na inzerenty a know how jak vydělat peníze.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Pronájem celého webu? Může to fungovat a vydělávat?”

  1. O tomhle jsem už párkrát uvažoval, ale zatím jsem dospěl pouze k pronajímání domén. Docela se totiž bojím toho, jestli by se mi ty weby nevrátily naprosto zaBANované a podobně.

  2. Proč by si profesionál pronajímal web, když si může udělat svůj? Nemusí nikomu platit palmáre. A pokud ví lépe než vy, co funguje a co ne – snadno váš web konkurenčně vyšachuje a zničí. Klidně se na vašem webu a popularitě sveze, převezme vaše návštěvníky – a nemusí mít vůbec k němu žádný přístup. Proč by dělal na vás, když je to nesmysl?

    Jiná situace by byla, kdybyste měl prachy či jiný zdroj, který by bez vás profesionál neměl. Tedy k prosazení by potřeboval peníze či jiný zdroj, který by sám získat nemohl – pak by to fungovat mohlo. Profesionál vás totiž v takovém případě potřebuje a bez vás to nedá.

  3. Taktiez nadtym dlhodobo premyslam ale zatial mi vychadza jedine pronajem domen..

Comments are closed.