Google hodnotí rychlost načítání stránky podle dat od uživatelů Chrome

Se zajímavým zjištěním přišel Tom Anthony  z MOZ. Na březnovém SMX Munich zjistil od Johna Muellera z Google, že Google vyhodnocuje rychlost načítání webu podle toho jaká data mu zašlou uživatelé, kteří souhlasili se sdílením dat. Samozřejmě nejedná se o jediný zdroj posuzování rychlosti, tito lidé nenavštíví každou stránku.

Co to znamená?

Především že potřebujte Google Chrome a v něm začít testovat vaši stránku. K dispozici je řada nástrojů, například Audits. Tam zjistíte jestli na stránce nejsou nějaké chyby a také dostanete řadu vesměs základních doporučení jak stránku zlepšit. Hlavně si ale otestujete jestli je všechno jak má být. Rozdílné prohlížeče totiž mohou mít u šablony odlišné problémy.

Dále to znamená, že se testuje hlavně uživatelská přívětivost. Tedy žádné hrubé parametry nějakým robotem. No a zde se otvírá řada technologií a způsobů jak stránku vykreslit rychle. Začít můžeme třeba HTTP2, který Googlebot moc neřeší. Přitom se jedná o naprosto revoluční záležitost zvláště u moderních šablon, kde je běžně na stránce přes 100 prvků. Popravdě radši mít u eshopu pomalejší hosting, který stránku generuje vteřinu (TTFB) s podporou HTTP2 než rychlejší co to zvládne za půl vteřiny ale HTTP2 neumí. A to se v porovnání držím ještě u zemi. Schválně si zkuste tento test u stránky s 36 obrázky (klikněte na HTTP a pak na HTTP/2). 36 obrázků je na stránce eshopu nic, když připočtete tlačítka, ikonky atd.

Závěr

Trošku se to dalo tušit. Nedávno Google oficiálně oznámil, že Google PageSpeed Insights nově využívá reálný prohlížeč Chrome. Google PageSpeed Insights jsou přitom takovým základním testem pro každou stránku, co chce dobré pozice. I když doporučuji to moc nepřehánět. Nejvyšší skóre není lehké dosáhnout a třeba u většiny WordPress šablon se to bez child theme, kterou upraví profesionál, neobejde.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup