Google PageSpeed Insights nově využívá reálný prohlížeč Chrome

Začátkem roku Google upravil svůj nástroj PageSpeed Insights, který je podle něj velice důležitý pro optimalizaci stránek. Ovšem jak ukázaly i mé zkušenosti, nic se nemá přehánět, protože některé nutné úpravy starších webů nezvládaly všechny prohlížeče. Zvláště IE. Takže dostat se do zelených čísel a dále neřešit.

Co je Google PageSpeed Insights a proč je důležitý

V momentě kdy začaly mobilní zařízení dotahovat ty stolní Google věděl, že je třeba s tím něco dělat. No popravdě mobilní zařízení se začaly dotahovat nejdříve na Google a ten pro své uživatele potřeboval nejlepší možné výsledky. Neoptimalizovaný web zrovna není to pravé. Proto rozjel postupně rozsáhlou kampaň, která říkala, že jestli chcete dobré výsledky měli byste zapracovat na optimalizaci. Takže klasika rychlost – velikost webu, komprese atd. Postupně začal tlačit i na responzivní design, díky kterému bude web pěkně vypadat nejen na desktopu ale i mobilu a tabletu (nově i televizi).

Celou kampaň zaštiťovalo několik projektů, mezi kterými byl i PageSpeed Insights. Tam jste zadali web a zjistili jak je na tom. Dále jste dostali poměrně konkrétní tipy jak vše zlepšit. Google pomocí tohoto projektu, kam může zadat adresu webu kdokoliv, tlačil na vlastníky webu. Ti samozřejmě chtěli mít 100 bodů, protože 100 evokuje 100% a to je dokončený/dokonalý produkt. Vlastníci tak naběhli za svým webmasterem ať to opraví. Nutno podotknout, že často nebylo co (například kompresí všech obrázků na stránce snížíte přenosy až o 10 kB) anebo jak (prvky třetích stran – třeba Google fonty).

V každém případě mnoho webů bylo tímto nátlakem zbaveno skutečných problémů. Jinými slovy alespoň orientačně byste jej měli občas použít. Zvláště pokud se na vašem webu pořád něco děje.

Co je nového

Předně Google začíná tlačit na provozovatele oblíbeným způsobem – konkurence to má lépe a je třeba s tím něco dělat. Konkrétně měří rychlost vykreslování stránek a to ve skutečném prohlížeči Google Chrome. Tohle je velká nedokonalost konkurenčních nástrojů. Často měří jednotlivé prvky a neberou v potaz, že třeba web už využívá technologii HTTP2. Následně vše vyhodnotí podle FCP a DCL.

FCP (First Contentful Paint) spočítá za jak dlouho uvidí návštěvník nějakou grafickou odezvu na stránce. To je důležité k udržení nedočkavých návštěvníků, kteří přišli z vyhledávání a vaši stránky klidně hned zavřou, protože o výsledek níže je X dalších webů, kde je odpověď na jejich dotaz.

DCL (DOM Content Loaded) měří kdy byla stažena HTML stránka a parsována (tedy prohlížeč jí může začít vykreslovat). Tady bývá problémem nějaký skript, který tahá data odjinud a blokuje vykreslování.

Z výsledku zjistíte jestli se vaše stránka nahrává rychleji než 2/3 stránek na internetu (FAST). Patří do středu (1/3 stránek je rychlejších a 1/3 pomalejších) – Average anebo je pomalejší než 2/3 internetu a je Slow.

Následně uvidíte ještě Distribuci načítání stránky. To je grafické znázornění kolik procent prvků na stránce spadá do výše uvedených rychlostí. Nějak jsem ale nepřišel na to jak to rozkliknout.

Závěr

Otestujte, koukněte a zkuste najít případné problémy:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Pokud kódování a frontend obecně není vaše silná stránka, je dobré to s optimalizací nepřehánět. Fakt se mi povedlo rozbít funkčnost nejednoho webu v honbě za 100 body. Změny pak určitě otestujte i v jiných prohlížečích. Snad každý už má svou vlastní sadu pro vývojáře a ukáže vám, kde jsou problémy z jeho pohledu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup