Studie BuzzSumo 100 milionů článků ukázala, že lidé méně sdílí a sociální sítě už nejsou tak zajímavý zdroj návštěvnosti jako dříve

Pokud srovnáte rok 2015 a 2017, tak zjistíte, že lidí sdílí až o polovinu méně, alespoň to tvrdí poslední studie BuzzSumo na základě vzorku 100 milionů příspěvků.

Většinu příspěvků na sociálních sítích nikdo nesdílí. Pokud jste v roce 2017 něco napsali na sociální sítě a získali jste 62 sdílení, tak patříte mezi top 10 % příspěvků podle počtu sdílení. Na top 5 % jste potřebovali 343 a top 1 % 2.409.

Na sociálních sítích poklesla míra sdílení o 60 % za poslední 3 roky a od půli minulého roku pořád klesá. BuzzSumo to připisuje nárůstu konkurujících si příspěvků, zvýšenému množství sdílení obsahu mezi jednotlivými lidmi a samozřejmě novým algoritmám Facebook. Poznámka o privátním sdílení obsahu je zajímavá. Lidé opravdu více sdílí obsah přes chaty jako messenger. Prostě už máte tolik různých “přátel” že univerzální obsah pro ně neplatí. Listy na Facebooku jsou příliš náročné v porovnání třeba s kruhy na Google plus.

Negativní trendy ve sdílení však neplatí pro všechny. Například příspěvky New York Times naopak od roku 2015 rostou. Přitom deník zavedl digitální předplatné, které si platí 2,6m lidí a jejich počet roste. BuzzSumo se tomuto trendu věnovali a zjistili, že zde vítězí kvalita. Nejvíce se sdílí politické články, ovšem žádný bulvár. Například A Lie by Any Other Name získal přes 520 tisíc zapojení na Facebook anebo Trump’s Immigration Ban Is Illegal měl přes 440 tisíc zapojení.

Nové algoritmy pročistili newsfeedy lidí od stránek a ti tak musí sdílet obsah sami, ten má pak větší dosah. Například 7 z 10 nejvíce sdílených článků Harvard Business Revie za posledních pět let bylo publikováno v roce 2017, zbylé tři pak v roce 2016. Podobně je na tom i The Economist. Dva nejsdílnější články byly vydané v roce 2017.

Tohle jsou však výjimky. Stále se nejčastěji sdílí bulvárnější témata o kterých se hodně mluví.

Závěr

BuzzSumo doporučuje si vytvořit co nejdříve autoritu a na ní pak postavit čtenářskou základnu. Velmi kvalitní obsah vám pomůže získat více sdílení i odkazů. Nesnažte se být za každou cenu virální. Je také čas znovu se zaměřit více na SEO, respektive přivádění čtenářů z vyhledávačů. Nezapomínekte na uživateli generovaný obsah.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Studie BuzzSumo 100 milionů článků ukázala, že lidé méně sdílí a sociální sítě už nejsou tak zajímavý zdroj návštěvnosti jako dříve”

  1. Orientuji se více na SEO, FB mám spíše jen jako bokovku, která mé netrápí. Co mě ovšem dostalo, čtenáři daleko více sdílí otevřené reklamní články, než informační články. Si myslím, že do roka nebude mít význam postovat na FB, pokud si člověk nezaplatí reklamu.

  2. Me se fcb vubec neosvedcil. Akce navstevniku minimalni, ale upozorneni abych investoval do propagace prispevku chodi i 2x denne.

Comments are closed.