Oficiální vyjádření Google k rychlosti stránek: Na desktopu to byl hodnotící signál na mobilech teprve bude

Rychlost načítání stránek jsem měl dlouhou dobu jako jeden z onpage hodnotících faktorů. Bral jsem to jako samozřejmost, protože se to řešilo pořád dokola. Navíc to dávalo vždy i smysl, na prvních místech očekáváte stránky, na které nemusíte čekat deset vteřin než se začnou vykreslovat v prohlížeči. Proto mě také překvapilo, když ve včerejším článku na Google Webmaster Central Blog bylo zmíněno, že už to pro desktopy neplatí a pro mobily se teprve chystá.

V dubnu 2010 Google přiznal, že rychlost načítání webu je jedním z hodnotících signálů. Nedával mu však velkou váhu, protože po jeho spuštění ovlivnil pozice “jen” u 1% vyhledávaní. Neví se jak přesně dlouho tento hodnotící signál vlastně ovlivňoval vyhledávání a že to bylo jen pro desktopy.

Včera oznámený “Speed Update” začne platit od června 2018. Ovlivní pozice ve vyhledávání na mobilních telefonech. Zajímavé je, že nebude posuzovat jakou technologií je stránka vytvořená. Všechny bude posuzovat stejně.

“Speed Update” by se měl dotknout nižších jednotek procent vyhledávání. Nebude však natolik důležitý, aby dokázal z prvního místa sesadit stránku s dobrým obsahem, která je pomalá. Ale znáte to. Konkurence je velká.

A teď si pojďme trochu zaspekulovat. V předchozím postu jsem psal o aktualizaci nástroje Google PageSpeed Insights. No a shodou okolností, týden od jeho úprav je tu oficiální prohlášení o “Speed update”. Náhoda? ;)

Co víme o novém Google PageSpeed Insights:

  • K hodnocení rychlosti používá Google Chrome.
  • Zavádí nové metriky FCP (First Contentful Paint) – spočítá za jak dlouho uvidí návštěvník nějakou grafickou odezvu na stránce a DCL (DOM Content Loaded) – měří kdy byla stažena HTML stránka a parsována (tedy prohlížeč jí může začít vykreslovat).
  • Neříká co je dostatečně rychlé, ale vytváří 3 kategorie rychlost (rychlejší než 2/3 webů, rychlejší než 1/3 webů a pomalejší než 2/3 webů).

Soudě dle těchto informací bude třeba nedostat mezi 1/3 nejpomalejších webů. Zdali Google použije světový průměr, regionální anebo čistě v rámci kategorie či přímo vyhledávací fráze nevíme. Dále zásadní je začít co nejdříve návštěvníkovi něco vykreslovat. Problémový tak nebude jen TTFB (time to first byte – v podstatě pomalý server/skript), ale i nějaký ten prvek co zabrání rychlému vykreslování. No a samozřejmě nakonec web musí fungovat v Google Chrome.

Závěr

No uvidíme, jak to nakonec dopadne. V každém případě bych všechny tyto informace bral jen orientačně. Google často mlží a tak rychlost webu ve skutečnosti může být důležitým signálem i na desktopu jen bude zařazena pod nějaký jiný “neznámý” signál (třeba uživatelská přívětivost).

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup