Seznam manuálních penalizací na Google

Na konferenci SMX East v New Yorku mluvil Eric Enge o manuálních penalizacích od Google. Takže pojďme se na ně společně podívat.

O manuálních penalizacích rozhodují pracovníci Google, kteří mají na starosti posuzování stránek, pokud je nahlášen nějaký problém anebo jim přes Google Search Console pošlete žádost o znovuposouzení stránky. Hlášení může být například od lidí, kterým Google říká Search Quality evaluator. Ti hodnotí weby podle Google General Guidelines (tu si nastudujte, to je v podstatě white hat SEO).

Za co můžete dostat manuální penalizaci

  • Nepřirozené odkazy na váš web – Prostě špatný odkazový profil. Většinou to zavání hromadným nákupem odkazů. V tomto případě máte možnost buď odkazy odstranit anebo použít distancování se od zpětných odkazů. Přiznám se, že se mi to na manuální penalizaci moc nezdá, protože většina penalizací za špatný odkazový profil je automatická – konkrétně mám na mysli algoritmus Penguin.
  • Nepřirozené odkazy z vašeho webu – Tohle je klasika, na které se dobře vydělávalo (no stále ještě vydělává). Někdo si u vás koupí klíčové slovo a všechna automaticky v článcích proměníte v externí odkaz. Obrovská instantní SEO síla s hrozbou penalizace :)
  • User Generated Content spam (spam vytvořený uživateli) – Jedná se o spamové komentáře, články atd. Většinou psané robotem anebo duplicitní texty. Na tohle si hlavně musí dávat pozor majitelé diskuzních fór a blogů.
  • Hacknuté weby – Jakmile je web hacknutý, většinou se tam brzy objeví malware anebo redirect. Často může být před majitelem (administrátorem) skrytý.
  • Pure spam (ryzí spam) – Viz. jeden z mých starších článků Když váš web Google oznámkuje jako ryzí spam. Jsou to například jednoduché affiliate stránky, které jen přeposílají návštěvnost.
  • Spammy structured markup (Spamové označení strukturovaných dat) – Jedná se převážně o zneužití strukturovaných dat za účelem zvýšené viditelnosti ve výsledcích vyhledávání. Může v tom být ale i automatické generování obsahu například u produktů ke kterým nemáte vlastní texty.
  • Skrytý text a keyword stuffing – Starý dobrý black hat stále žije. Skrytý text je, že Googlebot vidí něco jiného než člověk, případně snaha nějak manipulovat co vidí a keyword stuffing je metoda nabírání SEO bodů pomocí účelového vkládání klíčových slov do textu.
  • Plytký obsah anebo obsah bez přidané hodnoty – Prostě mlácení prázdné slámy, přepisování textů jinde bez dalších doplňujících informací atd. Manuální penalizaci jsem za tohle ještě nedostal, spíše se s tím umí poprat hodnotící algoritmus Google.
  • Cloaking anebo skryté přesměrování – Cloaking je překrývání textu, který je na stránce jen kvůli vyhledávačům, nějakými prvky, případně jeho přesunutí mimo viditelnou část. Skryté přesměrování je jakékoliv přesměrování o které nemá uživatel zájem. Z pohledu Black Hat SEO většinou když přesměrujete návštěvníka a robota ne.
  • Zaspamovaný freehosting – Google má speciální penalizaci pro freehostingy, které používají black hat prakticky k monetizaci návštěvníků. Dáte si tam web a začnou se objevovat popupy, odkazy v textech atd. Často si to ani nevšimnete, protože u vás se to dít nebude.

Tak to je vše, co Eric Enge zmínil na své přednášce :)

Jak se manuální penalizace zbavit

Manuální penalizace se zbavíte jednoduše. Musíte odstranit příčinu problému a pak přes Google Search Console požádat o novou posouzení stránky. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud o něj nepožádáte, tak web (doména) zůstane penalizovaný.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup