Google uvolnil nástroj na distancování se od zpětných odkazů

To o čem se už delší dobu mluvilo se stalo skutečností. Google vypustil online nástroj Distancování se od odkazů, který umožňuje nahrát soubor s doménami, či přímo stránkami, kde se nachází vaše zpětné odkazy. Google následně stránky procrawluje a pokud to bude možné, začne tyto odkazy ignorovat.

Jak to funguje?

Nahraný soubor by měl mít následující formát:

# vzkaz pro Google

domain:zdrojspatnychodkazu.TLD

http://www.zdrojspatnychodkazu.TLD/strankaA.html

http://www.zdrojspatnychodkazu.TLD/strankaB.html

Jak je vidět není to nic složitého, buď tam hodíte kompletní export s adresami anebo použijete domain:domena.tld pro kompletní ignorování.

Následně potrvá několik týdnů, než si to crawler a indexovací algoritmus nějakým způsobem přeříkají.

K čemu to je dobré?

Jediné praktické využití je pro případ, že někdo proti vám začne zbrojit negativním SEO, které je ovšem oficiálně prohlášeno za pouhou pověru. Možná by se ještě dalo uvažovat o nějakém špatně odvedeném linkbuildingu u nových stránek, které nemají zatím autoritu. Ale to je také dost na hraně. Existují ověřené metody jak na to, které potrvají zhruba stejně dlouho.

Fakt nevím. Představa, že procházím desítky tisíc zpětných odkazů a vybírám ty, které se mi zdají na první pohled špatné, aby jsem je pak mohl vyřadit se mi zdá prostě divná. To už mi může rovnou Google říct, které odkazy jsou negativní a ignorovat je, ne?

Kdyby jsem opravdu chtěl být kousaví tak řeknu: “Jediný důvod proč Google spustil tento nástroj je, aby se vyhnul případným žalobám majitelů webů, kteří musí platit různým katalogům za odstranění potenciálně nebezpečných odkazů a neměli možnost jak se proti tomu bránit.”

Prostě je to k ničemu, kdyby Google chtěl tak všechny špatné odkazy rovnou bude ignorovat. Ostatně tak to dělal doposud. Na druhou stranu alespoň se otvírá nová forma výdělku pro SEO firmy. Kolik asi bude tarif za “analyzování 1000 odkazů”?

Možnosti zneužití

Nedalo mi to a poslal jsem echo do centrály SEO křečků. Prý se tam intenzivně novým nástrojem zabývají. Údajně už našli minimálně dva způsoby jak by se dal zneužít.

Ten nejjednodušší si můžeme snadno domyslet. Pokud se podaří někomu propašovat do hlavičky či na hosting ověřovací kód GWT, a dojde k likvidaci většiny vašeho odkazového profilu, náprava potrvá dlouhé měsíce.

No a ten druhý způsob zneužití mi neřekli. Ale už jej testují na pokusných webech. Prý se máme na co těšit ;)

Závěr

Pokud opravdu nemáte dobrý důvod, tak si s tím nástrojem nehrajte. Zapomeňte, že jste o něm kdy četli :)

Jestliže nemáte penalizaci a rozhodnete se pročisti vaše odkazové portfolio, tak se připravte, že na některá slovní spojení spadnete. Každá kapička link juice se totiž počítá.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Google uvolnil nástroj na distancování se od zpětných odkazů”

  1. Důvod proč google spustil tento nástroj je podle mně jiný:
    Potřebují rozpoznávat “špatné” a “dobré” linky aby mohli ty první ignorovat. Takhle jim lidi dodají spousty příkladů, na kterých můžou testovat a učit algoritmy rozpoznávání.

  2. Souhlasim s Jendou. Ten nastroj slouzi ve skutecnosti necemu jinemu nez ocisteni vlastniho webu. Nahlaseni “spatnych” odkazu nikomu nepomuze, spis uskodi.

    Na druhou stranu ono zrovna tenhle nastroj by mohlo jit pouzit k opravdu negativnimu SEO, ktere by pritom nemuselo byt az tak moc nakladne. Bud se muzu primo “distancovat” od webu konkurence, nebo jeste lepe jit na nahlasit weby, ktere na konkurenta odkazuji. Zalezet bude na tom, zda google kontroluje zda odkazy fyzicky existuji, pokud ano tak to to bude mirne komplikovanejsi, ale presto realne.

  3. Pěkný článek. Jen tak přemýšlím, jestli už to nezašlo nějak příliš daleko. Z majitelů webů velká většina neví o tom,že zpětné odkazy vůbec existují. Z toho zbytku , co to ví, drtivá většina neví, jak je zjistit. A z toho zbytku ze zbytku se pak většina o tomhle nástroji nedozví…

  4. Tohle můžeme brát jako účinný nástroj proti nekvalitnímu linkbuildingu, kterému dáte na určitých URL -1. Služba bude v internetovém boji určitě dobrá zbraň na obranu vašeho webu, obsahu.

Comments are closed.