Zatím celkem zklamání z ukotvených reklam

Minulý týden mě napadlo, že bych mohl zkusit ukotvené reklamní plochy v AdSense. Moc se mi do nich nechtělo, protože mi přišly trochu rušivé, ale poslední dobou je na mobilu vidím skoro všude. Navíc zabírají méně místa než průměrná koláčková lišta :/

Ukotvené reklamy

Ukotvené reklamy je speciální reklamní formát určený pouze pro mobilní telefony. Jedná se o malý reklamní banner, připomínající klasický 468×60, který se drží spodní strany displeje a roluje společně se stránkou. Dá se snadno zavřít, aby nerušil. V každém případě to vyžaduje interakci uživatele a navíc je alespoň pro mě dost nápadný. Čekal jsem od click rate v nižších jednotkách procent.

Zatím zklamání

S testem jsem začal v pátek 28.7 v rámci redesignu webu. Jedná se o fan web, který není určený pro nějaké vydělávání peněz, ale rád na něm experimentuji :)

Implementace proběhla trochu odlišně oproti klasickým plochám AdSense. Nevygenerujete si kód pro konkrétní stránku. Prostě je jeden společný a ten se vloží do záhlaví stránky. Nechtěl jsem se hrabat v šabloně, tak jsem musel použít plugin pro WordPress Head, Footer and Post Injections.

Výsledky za ty 4 neúplné dny vypadají prozatím takto. Čekal jsem tedy trochu více.

Na 8.195 zobrazení jenom 5 prokliků za 12,93 CZK je hodně velká slabota (průměr 3,23 CZK, CTR 0,06 %). Přeci jen jedná se o mobilní návštěvníky, kde ty reklamy toho umožňují více. Vím záleží na tématickém zaměření, ale pro srovnání na webu pod každým článkem je reponzivní reklamní plocha a ta má průměrný proklik za 11,34 CZK během stejného období na mobilních zařízeních (CTR 0,1 %).

Závěr

Samozřejmě vzorek je malý, někdo mohl mít vypnutou víkendovou kampaň, blíží se konec měsíce atd. Pro nějaký pořádný vzorek by to chtělo alespoň 100K impresí. Takže počkám a uvidím.

Byla by to ale škoda. Konkrétně ukotvené reklamy nejsou těžké implementovat a pokud neblikají, tak až tak moc nepřekáží. Je to jednodušší než nacpat reklamu všude, kde bude na očích. Bylo by fajn pokud by jedna plocha dokázala nahradit všechny ostatní, což je ale utopie.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Zatím celkem zklamání z ukotvených reklam”

  1. Taky jsem to zkoušel, na velké vzorku cca týden a už je to několik týdnů nebo pár měsíců. Z toho jaký je to opruz a kolik to přinese jsem to hned dal pryč. Co funguje velmi dobře je Odpovídající obsah.

Comments are closed.