Nezapomínejte: Manuální penalizace na Google sama nezmizí

Dnes na Twitter John Mueller ze švýcarské pobočky Google připomněl jedno pravidlo, na které je dobré opravdu nezapomínat. Pokud jste od Google vyfasovali manuální penalizace, tak se jí tím, že vše napravíte prostě nezbavíte. Je nutné požádat o znovuposouzen webu.

Pro většinu z nás, kteří jsme si se SEO hráli, možná více než je přípustné, toto není nic nového. Penalizací jsme si užili dostatek :)

Manuální penalizace

O tom, že máte manuální penalizaci se dozvíte v Search Console (dřívější Google Webmaster Tools). Pokud to s webem myslíte vážně, tak si jej vždy do Search Console přidejte. Je to otázka pár minut a získáte nejen informace o problémech, ale také hodnotná data. Jen je třeba si uvědomit, že Google odděluje weby na doménách a HTTPS. Pro každý si vede samostatný záznam.

O nových manuálních penalizacích se dozvíte emailem. Ty stávající najdete v Návštěvnost z vyhledávání -> Ruční zásahy. Pokud se nic neděje tak uvidíte zprávu: “Nebyly nalezeny žádné ruční zásahy týkající se webového spamu.”

V případě problému pak tabulku kde je důvod a jaké části webu se týká. Třeba tohle je nejhorší penalizace – Ryzí Spam :) (více informací v článku Když váš web Google oznámkuje jako ryzí spam)

Mimochodem v tomto konkrétním případě bych se o penalizaci ani jinak nedozvěděl. Doména dříve patřila někomu, kdo na ní prováděl opravdu drsné věci. Když dostal penalizaci nechal jí expirovat a tak jsem se k ní dostal.

Odstranění penalizace

Jakmile sjednáte nápravu musíte požádat o znovuposouzení webu. Podmínkou je mít web na účtu v Search Console. Pak stačí jen zažádat Google ať jej někdo manuálně projde na adrese https://www.google.com/webmasters/tools/reconsideration. Doba posouzení je různá. Mě odstranili menší penalizaci za 48 hodin. Nejdéle to trvalo tuším kolem 2 týdnů.

Dříve šlo nechat zkontrolovat i web, který neměl žádnou viditelnou penalizaci. Toto už by nemělo jít.

Závěr

Pokud se něco pokazí je třeba s tím něco dělat. To platí i o Google a SEO :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup