SEO konzultanti o linkbuildingu

Dneska jsem si všiml na Facebooku zajímavou pichlavou diskuzi SEO konzultantů kolem článků Michala Kubíčka Můžou vaše stránky poškozovat zpětné odkazy aneb Menší zamyšlení nad Seznam Jalapeňo. Tento druh debat je super, poněvadž občas někdo někoho vyprovokuje k tomu, aby řekl k SEO něco věcného či dokonce konkrétního. Navíc to má nádech bulváru, což se vždy dobře čte.

Takže nejdříve sem hodím screenshot diskuze, neboť FB má tendence občas obsah znepřístupnit.

diskuze-k-clanku-Michala

Lukáš Pítra vytáhl opravdu hezká témata z článku, který byl pro Michala nutnost, protože spoluvlastní pay per post systém PlaCla. Kdo dělá/chce SEO ten hledá více informací o Jalapeňo 2.0, tak proč o tom nenapsat a nedoporučit něco co SEO pomůže.

Systém, kde se kupující rozhoduje dle ceny a Page Ranku fakt není “chytrý nákup odkazů” ani k němu nesměřuje

Každý kdo jsme někdy zkusili služby nějaké PBN, popřípadě APBN (authority private blog netvor), popřípadě prostě nakoupili odkazy ve velkém, tak víme, že to přineslo zvýšení pozice jak v Seznamu tak i Google. Samozřejmě většinou jsme se smířili s tím, že za to může být nějaká penalizace. Říkali jsme si to i před příchodem českých pay per post systémů, teď když je využíváme a zřejmě si to budeme říkat i po nich, protože to bez odkazů vyhledávače prostě neumí. Někde to tuším zaznělo minulý rok i ze zdrojů Google.

Lukáš chytře vybral Page Rank, protoře Google Page Rank už se neaktualizuje a pokud někdo z Google něco omylem nespustí jak se to stalo již v minulosti, tak se aktualizovat už ani nebude. Jenomže třetí strany vymysleli už dávno alternativu GPR, která celkem přesně odrážela sílu webu a sílu odkazů z nich. V zákulisí Google dokonce obdivovali s jakou přesností, to některé velké společnosti dokázali (konkrétně MOZ). V black hat seo komunitách se dokonce moz rank stal vodítkem číslo jedna před vypnutím aktualizace GPR. Samozřejmě ale všichni prodávali GPR, protože po tom byla poptávka.

Dle mého skromného názoru neodborníka, lze sílu měřit podle ranků jako je MOZ. Samozřejmě pokud chcete čistě odkazy a je vám jedno jestli na váš web pro děti odkazuje stránka pro dospělé. Mimochodem chytré algoritmy Google si to umí spojit dohromady, tak ať nejste překvapeni :)

Částečně má tedy Lukáš pravdu a je třeba odkazovat nejen podle ranků. Zkuste RSZ (Rank Selského Rozumu), je často podceňován.

Systém, který obsahuje v drtivě většině weby prodávající se na odkazy masově a ještě tak, že to ani neumí maskovat, docela určitě není bezpečným místem pro nákup – naopak bych ho označil za hezký učební zdroj a jeden z dalších cílů pro Jalapeňo

Fulltextový tým Seznam už nám dříve předvedl, že si umí vzít seznam webů a prostě je penalizovat. Starší z webtržníků si možná pamatují Plaváčkův seznam PR webů. Shodou okolností, právě většina webů na něm dostala od Seznamu penalizaci, z které se většina z nich nedostala. Tehdy to byla náhoda… anebo taky ne ;)

Z blogu fulltextového týmu seznamu často slyšíme pojmi jako strojové učení, lesy, kalibrátoři atd. Ovšem ti zkušenější z nás moc dobře vědí, že umí postupovat i mimo standardní AI postupy.

Co se týká Seznamu, má PlaCla opravdu v hledáčku. Někde probleskl i screenshot ze sociálních sítích, kde se přímo k tomuto vyjádřil Dušan Janovský ze seznam fulltext týmu. Jalapeňo však s PlaCla nemá nic společného. Leda pay per post nahrává.

Ke kvalitně webů na PlaCla se mi vyjadřovat nechce. Jsem v kontaktu s lidmi, kteří zde vydělávají/vydělávali slušné peníze a pro většinu z nich to byl čistě byznys. Nějaká kvalita je jim je ukradená. Což samozřejmě s úspěchem ve vyhledávačích nemá nic společného.

Tvrzení “Tvrdě řečeno: nemáš-li na placenou reklamu – potažmo linkbuilding – nemáš na trhu co dělat.” je hloupé a neplatí. Je celá řada projektů, které dokážou být vidět a odkazy nenakupovat. …

Mno pravda je bohužel následující. Komerční stránky si mají za reklamu platit, zbytek je pro organické vyhledávání. Tohle je politika nejen Facebook ale směřuje sem i Google. Není to však tak zlé a vždy můžete oslovit své publikum prostřednictvím vyhledávačů díky obsahovému marketingu. Firemní blogy jsou super. Lidé je rádi čtou a vyhledávače potřebují zobrazovat to co lidé hledají.

Co se týká placeného linkubildingu, bohužel na tom něco je. Za poslední dva roky jsem provedl celkem dost testů a musím uznat, že ti co mají za zády někoho, popřípadě si podporu koupí, to mají o dost snadnější. Přirozený linkbuilding pro nový web je loterie. Je třeba to vzít do vlastních rukou a prostě to udělat “přirozeně” anebo si to “přirozeně” koupit.

Já osobně to beru tak, že buď investuji peníze anebo čas. Ovšem u velmi velkých projektů, kde je potřeba dosáhnout velmi velkých výsledků je třeba “koupit si čas” někoho dalšího.

Boj se spamem v Seznamu jsi moc přesně nepopsal. To bude tím, že ho dobře neznáš, kdybys ho znal tak bys některé věci asi dělal jinak, hlavně v minulosti, že. Ale to by tě měl spíš opravit někdo zevnitř.

Podle mého názoru si často vyhledávače hodně idealizujeme. Představujeme si AI a velké sále se superpočítači. Vyrůstali jsme na SCI-FI a mnoho z nás si říká, že v druhé dekádě 21. století to tak prostě musí být. Ve skutečnosti jsou však vyhledávače často dost pozadu a spousta bojů probíhá “ručně”. Já osobně vývojářům v Seznam i Google fandím. Ať už bojují proti zákonům na ochranu polnícj křečků, či co to bylo, anebo spamerům. Ale fakt je takový že vývoj jde dopředu jen velmi pomalu. Největší změny postřehneme právě u těch ručních zásahů.

Julie Joyce určitě není guru a vzor českých linkbuilderů, ti kdo jsou se nad její přednáškou dost z rozpaky pozastavovali. Jméno které jsi měl na mysli je třeba Filip Podstavec.

Přiznám se bez mučení, že nevím kdo je Julie Joyce, ale s Filipem jsme si vyměnili pár emailů kvůli tahání dat z vyhledávačů (řeč byla o mém projektu Aldnoah). V té době pracoval shodou okolností na marketingminer.cz. Filip je rozhodně zajímavá osobnost české internetové scény. Spíše vědec než teoretický konzultant. Rozhodně doporučuji sledovat.

Kdybys býval napsal, že nákup odkazů dává smysl za nějakých konkrétních podmínek (a souhlasím s tím “jako koření”) a nedělal z toho takové promo, bývalo by to čtení snad i co k čemu.

Okořenit odkazové portfólio je rozhodně hezký pojem, bohužel často to chce spíše překořenit ;)

Jinak Michal je polovičním vlastníkem PlaCla. Propagaci jeho investice v tomto projektu formou reklamy považuji spíše za nutnost ke svému partnerovi.

Ostatní názory

No když už tu máme tak hezky provokativní příspěvek, dovolím si zveřejnit zajímavé komentáře k němu.

Pavel Cody Ungr: Michal napsal docela chytrý PR článek na používání služby, která už nedává moc smysl. Myslím, že naposledy dávalo smysl Placlu používat v roce 2012-13. Hoď do toho kontroverzi, oponenturu vůči nějaké skupině, přidej polopravdy, zamíchej s aktuální aktualizací Jalapeňo a můžeš podávat PR mix! Hladoví si rádi smlsnou.

Pavel vystihl celkem přesně důvod proč článek vznikl. Osobně bych nebyl tak kritický a stále si myslím, že pay per postu funguje.

Petr Jeník: Nakupuju odkazy celkem běžně a to v systémech, kterými různí experti straší. Nakupuji podle výše ranků.
A světe div se, funguje to.
A paprička od Seznamu s tím nic nenadělá. Můj MFA webík s minimální přidanou hodnotou jen díky nakoupeným odkazům mi za dvojku měsíčně vydělává cca 15x tolik protože je na velmi konkurenční a velmi hledaná slovní spojení na výborných pozicích.
Kdybych se živil prodáváním rad, tak bych asi taky vymýšlel různé teorie a strašil lidi. Velmi dobře se ale uživím tím o čem vy říkáte, že je to špatně.
Docela vás chápu, že to co popisuje Michal Kubíček haníte. Ono je to totiž docela jednoduchý. Vy ale potřebujete aby to vypadalo složitě, abyste mohli školit a strašit a navzájem si mastit ega, čímž zvyšujete svoji cenu.

S Petrem mohu souhlasit v tom, že “paprička od Seznamu” skutečně nezafungovala na všechno. Jedeno prastaré MFA mi v minulém roce skutečně sestřelila, ostatních se ale nedotkla.

Závěr

Kdo k diskuzi máte přístup doporučuji přečíst, zajímavé čtení. Alespoň si uděláte obraz o tom kdo má k čemu jaký přístup.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “SEO konzultanti o linkbuildingu”

  1. Problém jě, že i ti nejlepší a nejvíce citovaní, ti TOP SEO specialisti jsou schopni si vyinkasovat 12 tisíc za nějakou studii (která je povinná) a pak nabídnout odkazy na odpadních stránkách a tvářít si že jsou mistři. A opravdu se nejedná o nějaké neznámé osoby, ale o lidi, o kterých všichni tvrdí jak jsou nej. Pak si má človek někoho na SEO a linkbuilding vybrat.

    1. Kdo je nejlepší? Ten, o kom slyšíte nejvíc? Uvědomte si, že je to součást jejich marketingu. Ungr pozve Pítru zadarmo na jednu ze svých přednášek, Pítra na ni rád jde a napíše recenzi na Twitteru/Facebooku/blogu jak byla supr. Ungr získává kladné body a dluží Pítrovi, takže se ho pokud možno brz zastane v diskusi nebo přihřeje zase polívečku jemu. A tenhle systém se nabaluje dokud ty lidi nejsou dva, ale 20. Znají se, přihřejvají si polívečku a na okolí působí jako top freelanceři. Nikdo proti nim nemůže napsat ani popel a to i když tweetnou nebo přednáší o totální kravině, protože za sebou mají dalších 19 lidí, kteří se diskuse rádi zúčastní ve prospěch ostatních a vymažou tak hrozbu. A aby na ně nespokojený klient něco napsal, tak to už si netroufne vůbec. Je to sólista co nemá šanci.

      Něco jiného je tlachat o teorii a něco jiného je praxe. Vždyť ani Marek Prokop se moc nevyznamenal v tom jeho eshopu po dvou letech: http://dokosiku.blogspot.cz/2016/01/bilance-po-dvou-letech.html
      První reálný projekt Prokopa co jsem viděl po letech a jak to dopadlo? Asi jako maminčin eshop na mateřský, která ví o marketingu nic, ale dotáhla to silou vůle. Takovýhle borec pak jako přijde ke mně do firmy kde děláme 80 mega ročně obrat a bude mi vyprávět co zlepšit za 2 500 na hodinu? Děkuji, nejsem sebevrah.

      A třetí bod. Většina těhlech masterů co se týče jejich blogspotů recykluje zahraniční obsah. Takže i když může vypadat, že tvoří kvalitní blogspoty, tak to jsou většinou jen přeložené zahraniční články. Tenhle obsah pak vlastně recyklují do svých přednášek.

      1. a) s tímto názorem velmi souhlasím. Těmto lidem se mezi normálními lidmi přezdívá masturbátoři diskuzních fór. Sedí vedle sebe v kanceláři a honí si ega v komentářích, honí si PR a sami sobě přizvukují “Ano, máš pravdu, ještě bych přidal…. více se o tomto dočteš v mém článku” a šup link. Přitom sedí vedle sebe na židlích. Nebudu jmenovat, kdo ví, tak ví :)

        b) Marek se k tomuto hodně vyjadřoval ke komentářích

        c) opět souhlas. Většina jde ze zahraničních blogů.

  2. Diskusi jsem také zaznamenal a rozhodně je zajímavá :) Pay Per Post určitě funguje a fungovat bude, ale bude se muset dělat chytřeji – tzn. více dbát na kvalitu. Díky za pěkné shrnutí.

  3. Docela pobavila reakce Dušana Janovského na PR článek, který napsal Michal Kubíček
    “Ne, chalapeňo dvojka nešla proti Placle. Ale nějaká příští asi půjde, jestli je to takovej fenomén”

  4. Díky za čánek Drago! :) Je dobré vidět, že v české SEO komunitě to stále žije. Osobně si myslím, že je potřeba se na strategie linkbuildingu dívat v kontextu. Je rozdíl, pokud se děla linkbuilding pro firmu, která vyrábí zajímavý a populární produkt – u něčeho takového (a s rozumným budgetem) se dá samozřejmě vyhrát a Pay-per-Post systémy vedle opravdového content marketingu nevypadají tak zajímavě. Ale u malého webu, který pojednává o nějakém tématu a je monetizovaný přes AdSense PPP systémy smysl dávají.

  5. Něco si k projektu Čaj týdne zjisti. Je to přípravka na větší shop a dělají to dva lidi, co mají kamennou čajovnu plus Marek. Kontext je zásadní pro hodnocení, což jsi tady minul.

    1. Co si mám zjišťovat? Sleduju to od začátku. Prokop se chtěl vytáhnout a ukázat svoje know how v akci, hrál si s textama, pojal to netradičně, má vymakaný remarketing a PPC a tohle je výsledek hromady práce po x letech. Moc se mu to nepovedlo. A to měl oproti jiným lepší start – dost lidí co znám si tam objednali čaj a dokonce ho začali pít jen díky jeho blogu. A nebudu teď věřit na řeči typu “dělám to jen ve svým volnu takže se tomu vůbec nevěnuju”, “děláme to s malým rozpočtem” apod… Jak píšu, kdyby ženská na mateřský nahodila prestu a feed čajů, tak je na tom dneska výdělečně aspoň pár tisíc a ne prodělečně jako od mistra.

      To už je mi víc sympatický affilák co dělá web a třeba se mu úplně nepovede, ale aspoň něco vydělává. Tenhle projekt Prokopa je prostě průser po všech stránkách, a to vlastně tomu svůj expertní čas věnoval zadarmo. Kdyby to dělal dle hodinovky tak je to hoodně v mínusu což sám uznal. Jak tedy takový člověk pak může někomu radit? Máte pravdu, já žádný jeho jiný projekt neviděl. On je totiž nikde nezveřejnil. Jediný co vím je že pořádá přednášky, vystupuje a pak v létě si jede s dalšíma lidma popovídat na chatu a vyinkasuje za to 4 litry / osobu. A ostatní tam jedou, protože mají možnost si vypít kafe s mistrem a dát si to do referencí “Marek Prokop o mě řekl že mám červenou hlavu a moc mi to sluší”. To je vlastně známka kvality asi jako Adidas.

      Neříkám, že nejsou dobří konzultanti. Pro mě ve firmě dělají externě a jsou to supr lidi, ale jsou vytížení, nemaj čas psát blog a nemaj to ani zapotřebí. Vzdělávají se samy, ale nejezdí na stupidní přednášky po republice. Odvádějí kvalitní práci a dělají linkbuilding poctivě. A já jejich jméno ani nezveřejním, protože jsem sobec a chci aby pracovali pro mě, a to je platím v řádech desetitisíců a mají ještě jiné klienty. Ale jména typu Ungr a Pítra mají přes den tolik času, že se dokážou vyjádřit v každé diskuse, k tomu nacpat blogspot a vyfotit se na instagramu. Tak si řikám kdy vlastně pak makaj. Oni asi nic stabilního nemaj. Občas se jim to pozlátko podaří prodat, ale dlouhodobě s nimi nikdo nevydrží.

      1. No mám hodně podobnej názor…z toho to tak vypadá, ale třeb Filipa Podstavce jsem poznal osobně a jeho se podle mě uplně tohle netýká…

  6. Mně by třeba docela zajímalo, jak se můžou zhruba vyhldávače a algoritmy dívat na to, že mi mi na web proudí třeba 5000 odkazů ale jenom z třeba 30 zdrojů s tím, že třeba 20 zdrojů se na těch 5000ích podílí rovnoměrně třeba 80% a ještě k tomu fakt pravidelně (konkrétně se moje odkazy 2-3x týdně objevují na furt těch samých webech a diskuzácích)

    Mimochodem, přišel jste někdo na webu Michala Kubíčka na to jak se odesílají ty komentáře? Šoupám jak blbý a nic

    1. Řekl bych, že závisí na relevanci zdrojů.
      Na první pohled, může to být hodně, nicméně, třeba to tak neberou.

  7. Já absolutně nechápu jak někdo může platit např. 4000,- kč za 5 hodinový kurz např. o ppc remarketingu. Hodně věcí se člověk v ppc naučí sám a nepotřebuje na to extraspecialisty kteří vydělávají na těchto “oblbovacích kursech”. Neříkám že vše je zbytečné, ale hodně těchto kursů jsou zbytečné. Stačí u toho sedět a zkoušet a zkoušet. Podívejte se např. jen na twitter Pavla Ungra, absolutně nedává smysl, každý den nahodí cca 10 tweetů o článcích které nejsou absolutně ničím ověřené/opodstatněné, jsou to jen výkřiky/teze/vize které vůbec nemusí fungovat, to nepíšu že bych chtěl Pavla nějak poškodit a neříkám že to není specialista. Tito specialisti vše přebírají ze zahr.webů a opakují a papouškují neustále to samé.

    1. ono je to stejně jako vysoká škola 90% toho co tam získáš k ničemu není, ale těch 10% (2% nové poznatky+8% získání konexí) ti to vynahradí. Navíc máš pak materiál na dalších 10 blogpostů jak se ti to líbilo a kdo byl a nebyl trapný a podobně. A pak vyvstává otázka jestli ti kvůli těm 10% co z toho získáš vyplatí to platit a zabíjet tím čas. Protože hned a jenom to užitečné za 400 ti nikdo nedá. Musíš si za plnou palbu užít plnou palbu samooplodňovacích keců od nějakých onanistů nad vlastní účasností co se tam půl dne vzájemně plácají po zádech a vykládají věci které jsi schopný si zjistit sám. Ale co kdyby náhodou někdo řekl něco podnětného? Nebos tam viděl zase někoho nového a ne zase těch samých 20 xichtů jako vždycky… To je pak na tobě, si říct jestli ti to za to stojí a jestli ti po zaplacení SocZdrav a nájmu zbylo dost i na tohle…

    2. Loni jsem měl možnost vidět práci nějakých reklamek co dělali i SEO. A dle mého právě lidé vyškolení díky kurzům. No nechtěl by jsem být jejími klienty co tomu vůbec nerozumí. Cokoliv změnit byl problém, protože na to není rozpočet, nebo si to klient nepřeje. Takže nejlépe nabízet měřitelné věci, jako jsou odkazy, či obsah.

  8. Velmi velmi dobrý článok a diskusia. Z môjho pohľadu PPP vždy fungovali a do budúcna fungovať aj budú len s nimi treba pracovať trošku inak a k tomu poklepávaniu po zádech as údržnosti konzultantov a pod. je to pravda a všetko čo tu k tomu píšete je tiež pravda, ale také isté praktiky sa šak dejú v úplne všetkych oblastiach ľudského života, či v politike či v nemocniciach, školách. proste všade.

  9. No s tou Placlou…záleží, jaký web si vezmete, není pravda, že všechny weby na Placle jsou shit…ale to už si připlatíte (přes 2 tis. za článek). Vyhledávač nepozná, zda je to web z Placly nebo ne….na Placle jsou i takové servery jako jenpromuze, blog libimseti, finanční noviny, či moneymag (ceny přesahují občas i 8 tisíc). Nicméně kupovat odkazy za 400 opravdu nemá cenu…to radši oslovím bloggera, který o Placle nemá ponětí a nemá na webu tolik nepřirozených odkazů

  10. Já bych měl takovou faktickou poznámku. Google Page Rank samozřejmě existuje a funguje, jen ho už Google (v té zjednodušené formě GTPR) nezveřejňuje ;)

    A pokud jde o ty výkřiky, že ti SEO specialisti, kteří jen dělají přednášky, vlastně nic neumí, jen si navzájem dělat PR… Fakt si myslíte, že se někdo uživí tím, že ho kamarádi podporují? Vždyť je to úplně jednoduché. Buď ten člověk dobrej je a nebo si ho nikdo neobjedná. Kamarádi nekamarádi ;)

    1. úpřímně – neschopnost boje s “můžeš být sebelepší, ale vydělat dostanou furt jedni a ti samí známí bez ohledu na kvalitu a cenu” mne stála podnikání. Proti “kamarádšoftu” se bojuje kvalitou i cenou dost špatně.

  11. Opravdu hezký článek a zajímavá diskuze. Máte tady někdo reálnou zkušenost s tím, že PPP funguje?
    Osobně, když hledám odkazové příležitosti, dělám to ručně.

Comments are closed.