Seznam nasadil Jalapeňo 2.0

Zhruba od poloviny ledna 2016, Seznam postupně nasazuje aktualizaci jejich vyhledávání Jalapeňo. Tuto aktualizaci označil jako Jalapeňo 2.0. Cílem je odstranit stránky, které mají plytký obsah, jako MFA, PR weby, agregátory textů, obsahové farmy anebo doorway stránky.

Předchozí verze Jalapeňo

První verze Jalapeňo vyšla v polovině května 2015. Podle popisu to vypadalo na ekvivalent algoritmu Google Panda, ovšem s větším rozsahem. Měla ovlivnit až 25 % vyhledávacích frází a 2 % výsledků na předních pozicích bylo změněno. Cílem bylo posílit takzvaný autorský obsah, což znamená to co vytváří lidé a ideálně pro lidi. Některé z potenciálních cílů pro Jalapeňo mi zbyly z dávných dob. Nutno podotknout, že se návštěvnost ze Seznamu u nich rapidně snížila, ovšem ne všude.

Podle oficiálního vyjádření údajně snížila první verze množství webspamu o 77 %.

První verze Jalapeňo snížila množství webspamu v indexu Seznam.cz až o 77%.
První verze Jalapeňo snížila množství webspamu v indexu Seznam.cz až o 77%.

Jalapeňo 2.0

Předchozí verze podle oficiálního grafu vypadá jako velký úspěch. Ovšem údajně bylo nastavení “spíše konzervativní”. Pod tím si můžeme představit, že fulltextový tým Seznamu by velmi rád přitvrdil. Nová aktualizace nemá být tvrdší, ale jen přesnější. Podle článku bych to tipl, že se využívá pro vyhodnocení více faktorů.

V současné době dochází k postupnému nasazování, které může ještě nějaký ten týden trvat.

Narychlo jsem koukl do statistik jestli uvidím nějaký ten nárůst návštěvnosti u obsahových webů a něco málo tam opravdu je, ovšem bude třeba detailnější prozkoumání. Škoda, že návštěvnost ze seznamu u mích autoritativních webů nebyla větší měl bych z čím srovnávat.

Co nás od Seznam ještě čeká

Na konci článku je zajímavé varování. Fulltext tým hodlá přitvrdit a v nejbližší době se zaměří na keyword stuffing. Zde mám trochu strach, že to odnesou odborné články. Experimentoval jsem s texty a zatímco “bla bla text” není problém protkat výplní a synonymy, tak u odborného je lepší se právě synonymům úplně vyhnout, protože zbytečně matou čtenáře.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Seznam nasadil Jalapeňo 2.0”

  1. Jsem zvědav co se se SERPem stane horší, než to bylo po J1 to být nemůže. Mě jen štve, že část webu jsem musel smazat a nahodit znovu, kvůli malwaru a zrovna v této chvíli. :(

  2. Mě na blogu postihlo Jalapeňo již loni a to si myslím, že mám originální obsah po lidi. Od té doby mě Seznam nezajímá.

    1. Tak jim to mate nahlasit. Od toho jsou kontaktni formulare pripadne ten jejich mail primo pro jalapeno. Nikdy nic neni stoprocentni. Tak misto breceni s tim bud neco udelejte nebo mlcte.

      1. Seznam vubec nic nevyresi, mam to otestovane. Poslou vam tam znova bota a nebo reknou, ze tam jiz byl a ze se neda nic delat.

  3. Na větší vyhodnocení je ještě brzy. Co jsem tak koukal na naše obsahové weby, tak se žádné velké změny nestaly. Ale v SERP se vyskutují spíše větší a starší weby a stále častěji i wiki :) U některých webů se nám začaly objevovat nejen navigační sitelinky, ale také rychlé odkazy na další podstránky.

  4. Otázka je, co bude seznam považovat za keyword stuffing. Těžko odhadovat. Jak ale míní rozpoznávat odborné články, které například z důvodu pochopitelnosti využívají stále stejné kw od klasického “Plastová okna Brno prodávají plastová okna v centru Brna”. Na druhou stranu u odborných článků snad není celý obsah v webu v tomto duchu.

Comments are closed.