Zonky zkušenosti investora

Mimo investování do akcií jsem už delší dobu chtěl zkusit nějakou zajímavou alternativu. Samozřejmě P2P půjčky mi přišly atraktivní už dříve, ale u žádné společnosti se mi doposud nelíbilo jak to funguje. Jedná se spíše o osobní problém s výškou úroku. Cokoliv nad 10 % se mi prostě nelíbí. Samozřejmě chápu, že výše úroku má odrážet míru rizika investice, ale to je pro mě přijatelné u podnikání, kde se prostě musí počítat. Ale vraťme se zpět k Zonky.

O Zonky jsem se dozvěděl tuším na Lupě. Připadlo mi velice zajímavé, že za projektem stojí PPF a vše berou nanejvýš vážně. Registrace u ČNB, přístup k rejstříkům a pár dalších maličkostí. Tedy až na toho maskota. Zonky je totiž křížencem zebry a osla (zebra + donkey) to nějak dodnes nevím jak si vyložit :)

Rozhodující faktor pro mě byl ale úrok začínající na 5,99 % a i možnost investování od 200 CZK. I pro menší investice se tak dá vytvořit zajímavé vyvážené portfólio.

Registrace

Hned jak jsem se vrátil domů, tak jsem začal s registrací. Pokud do něčeho chcete opravdu jít, tak nesmíte čekat než si to rozmyslíte.

Celý proces registrace mi zabral zhruba 2 hodiny a jednu dobu jsem jej chtěl dokonce zabalit. V podmínkách jsou celkem drsné části, jako je například uchování vašich osobních údajů po dobu 10 let, i když se rozhodnete ukončit spolupráci. Musíte také poslat fotky vaší občanky a pasu, což jsou věcí, které se prostě online nikdy nedělají, protože si koledujete o velké problémy. Přiznám se, že se mi to vůbec nelíbilo, ale údajně to všechno vyžadují zákony. Pokud se rozhodnete registrovat, tak na to buďte psychicky připraveni.

Už jsme v systému a jdeme investovat

Původně jsem do systému chtěl poslat 10K CZK, tak jak to dělám u akcii, ale po půjčkách tam bylo celkem pusto. Proto jsem zvolil jen polovinu. Mimochodem i teď s odstupem času tam toho moc není, navíc většina půjček během pár desítek minut dosáhne na investici.

Přiznám se, že jsem neměl vůbec žádnou investiční strategii ani moc informací o P2P systémech. Takže jsem procházel nabídky, pročítal příběhy a občas někam poslal pár stovek. Všiml jsem si, že poměrně hodně lidí investuje maximální částky 5000 CZK. Říkal jsem si, jestli to nejsou nějací profesionálové, že by stálo za to udělat analýzu kolik a kdo investuje do konkrétních půjček. Prostě zjistit na jaké charakteristické znaky se ti co to umí zaměřují. Pak mě to ale přešlo a spíše jsem vše bral jako hru za pár stovek. Tuším že na začátku jsem investoval nejvíce 800 CZK do jednoho zajímavého podnikatelského plánu.

Jak to funguje v reálu

V podstatě si nabijete účet, za pár dnů vám peníze připíší na účet a můžete je investovat na tržišti.

zonky-trziste

Jednotlivé žádosti na tržišti jsou rozděleny do kategorií podle míry rizika, tomu pak odpovídá i úrok.

  • A++ –  5,99 %
  • A+ – 8,49 %
  • A – 10,99 %
  • B – 13,49 %
  • C – 15,49 %

Když si je rozkliknete, tak si můžete přečíst příběh k dané půjčce, zaměstnání žádajícího, odkud je a poznámku od Zonky jestli je ověřený v registrech a zdali má ověřený příjem. Žadateli o půjčku můžete položit dotaz a kouknout se kdo a kolik mu hodlá půjčit.

Pokud se rozhodnete přispět na půjčku, částka se vám zablokuje. Jakmile se vybere celá, tak se strhne z vašeho účtu.

Ohledně úspěšnosti žadatelů o půjčku, tak peníze se vyberou téměř vždy. Ze začátku, když nebylo tolik investorů, tak se párkrát stalo, že se na větší částku lidé nesložili. Teď už se snad peníze vyberou pokaždé.

O tom jak si vedete se dozvíte v Moje investice.

zonky-moje-investice

Tak tady vidíte moje investiční snažení od konce července 2015. Jsem velice konzervativní investor :)

Co se týká samotného přehledu, není zrovna moc přehledný :) Osobně jsem zvyklí spíše na tabulky.

Když kliknete na Čísla, jak si vedu dostanete se do následujícího přehledu.

zonky-jak-si-vedu

Zde už uvidíte jak si vedete i historicky.  Pokud vás zaujalo, že mám splaceno více než je očekávaný platba, tak se jednalo o několik předčasných splátek. Investované peníze, tak máte dříve a můžete je rovnou znovu “otočit” na tržišti.

Jak vidím Zonky po několika měsících

Předně se mi zatím nestalo, že by někdo přestal splácet. Zažil jsem pár opožděných splátek, to je pravda. O všem vás průběžně informují systémová hlášení. Nakonec však všichni zaplatili. Spíše je běžný opačný trend a tím jsou předčasné splátky. Jednu investici už mám dokonce splacenou komplet. Shodou okolností se jednalo o riziko B, do kterých jsem původně ani nechtěl investovat, ale příběh žadatele se mi natolik líbil, že jsem se rozhodl jej podpořit.

Zatím jsou mé dojmy čistě pozitivní. Jediné co chybí jsou žadatelé o půjčky. Na tržišti je pusto a jakmile se nějaká poptávka objeví během pár desítek minut je pryč. Investici stíhám jen díky emailovému upozornění. Člověk by čekal, že bude spíše více žadatelů než investorů. Možná to bude i tím, že si Zonky jednotlivé žadatelé o půjčku celkem dost prověřují a na tržiště se nedostane každý. Na FB profilu Zonky je ostatně o tom i několik diskuzí.

A co moje momentální investiční strategie? Tak tu jsem si upravil následovně: do A++ dávám 600 CZK, do A+ 400 CZK a pro A mám připraveno 200 CZK. Samozřejmě ne vždy to dodržuji. Hodně záleží na příběhu. Několika A++ jsem dal po 200 CZK místo plánovaných 600 CZK.

Ačkoliv jsem si řekl, že nebudu půjčovat nad 10 %, tak koukám i po B, kam často spadají OSVČ, kteří shání peníze na podnikání. Říkám si, pokud můžu podpořit zajímavý projekt/produkt tak proč ne. Zatím jsem to udělal jednou a už je půjčka splacená.

Jinak co se týká poplatků, tak tuším, že až do konce roku se žádné neplatí. Pak bude investora stát investice 1 %.

Závěr

To jsou tedy mé zkušenosti se Zonky. Prozatím si nemám na co stěžovat. Velkou výhodou je možnost investovat malé částky, takže si můžete vytvořit portfólio i za pár tisíc. Ostatně to sami vidíte na screenshotech z mého účtu, že to nepřeháním :)


51 Replies to “Zonky zkušenosti investora”

  1. Zeptam se, co by se stalo kdyby nesplacel? Vymahal bys to ty nebo zonky, na ci naklady a tak?

    To posilani obcanky me teda dost vadi, divny ze tohle chtej u investora.

    1. Měli by to vymáhat oni (včetně případné exekuce). Ostatně u většiny půjček je cca 100 investorů.

  2. Diky za zajimavy nazor, osobne uz asi 4 tydny cekam ve fronte jako investor a moc se to neposouva. Nemohl bys mi poslat prosim pozvanku, abych se tam dostal? Diky

    1. Zdravim, nemate jeste nekdo volnou pozvanku ? Chtel bych ten system zkusit. :)

  3. Ahoj, pár zajímavých věcí o P2P půjčkách píše někdo tady https://winpes.cz/?s=p2p (nemá to v katogoriích, takže to je odkaz na výsledky vyhledávání P2P u něj). Vyzkoušel různé P2P platformy a jde na to trochu “velkoryseji”.

    Mimochodem, četl jsem v jiném tvém článku o tvém akciovém portfóliu. Jak jsi sám zjistil, diverzifikovat malé portfólio, když jedna akcie stojí 10K, není snadné :) Tak se můžeš někdy podívat na EFT (Exchange-Traded Funds), jsou to stovky fondů, které každý podle vlastních zveřejněných pravidel tvoří portfólia. S podílama v nich se obchoduje na burzách stejně snadno a ve stejných objemech, jako s akciemi. Pro menší množství peněz to je asi jediný způsob, jak dosáhnout opravdové diverzifikace. https://winpes.cz/etfvhody-a-nevhody/ (od toho samého zdroje, jako první odkaz).

  4. Zajímavý, já mám po dvou měsících 1 Kč zaplaceno na poplatcích :]
    Vybíráš i podle délky splácení? Já se snažím vybírát krátkodobé, v pár případech max 4 roky. Ono investuj na 7 let, když říkají, že koncept zkouší a až podle výsledků se uvidí dál.

    Jinak jsem poslal pozvánku kamarádovi a říkal, že mu přišla snad po dvou týdnech. Tak buď nějaký jejich fail nebo zbržďují příval nových investorů i takhle :] Tak uvidíme, jestli začnou pouštět i rizikovější žadatele (teď údajně projde cca 10%) nebo dokážou znásobit počet stávajících.

    1. Délku splácení zatím neřeším. U větších investic bych na to ale ohled určitě bral. Jak říkáš 7 let je už poměrně dlouhá doba :)

  5. Ja mám skoro 1000 € v P2P systéme Bondora … najskôr som bola z toho veľmi navnadená .. potom neskôr cca po pol roku začalo veľke percento ľudí nesplácať okolo 40% a to som veľmi pozorne vyberala iba serioznych žiadateľov o pôžičku .. ale ajtak mám nejakých lahko vyše 10% zúročenie ale za takého moralného hľadiska som s tymto systemom skoničila .. proste sú tam pôžičky s úrokom vyše 30% .. a nebudem nikomu požičiavať s takýmto úrokom… Už viac peňazí do bondori nepošlem

    1. Zdravím… udělejte to naopak…tento systém podpořte. Neznám je, ale úrok 30% je super oproti tomu jaká je reálná situace na trhu. V současné době si můžete půjčit u banky, tam ale neprojde 9 z 10 lidí. Stejná situace je u nebankovního sektoru napojeného na bankovní registry typu Home Credit, Cofidis, Cetelem atd. No a pak tady máte Provident a Profi Credit, kteří mají 100% ročně. Asi chápete kam tím mířím.

  6. Díky. Vidím, že když jsem pozvánku zahodil už po přečtení těch nehorázných podmínek, tak jsem udělal dobře. Provozovatel je neschopný sehnat lidi, kteří by chtěli půjčku. Přitom jde o miliardový trh!

  7. Je to pěkná věc ale je dost škoda že tam téměř nejsou žadatelé – proto také nevpouštějí další investory. Na co tolik investorů když není do čeho investovat.

    Na facebooku psali že nemají příliš velký rozpočet na marketing takže proto to vypadá tak jak to vypadá. Možná by si mohli půjčit na marketing :D

    1. Nevím jak to mají s marketingem, alespoň co se týká sociálních sítí, tak se celkem snaží. Spíše vidím “problém” v tom, že dost žádostí zamítají. Zřejmě se chtějí alespoň ze začátku vyhnout neplatičům. No uvidíme jak to půjde dál :)

  8. Fakt veľmi divné logo, ale ako spôsob investovania to vyzerá pekne.

    Osobne keď niekde posielam napr. občiansky preukaz, tak dávam na foto nejaký watermark typu “only for zonky.cz” alebo niečo podobné.. zatiaľ s tým nemali nikde problémy..

  9. Dobrý den,

    rád bych také poprosil o promo kód.
    Děkuji
    V.Š. :-)

  10. Zdravím, pokud by někdo měl ještě volný promo kód do Zonky, byl bych velice vděčný. Mé aktuální pořadí je 2.666 a nevypadá to na nějaký rychlý posun :(

    marsicek82@gmail.com

  11. Dobrý den, rád bych také poprosil o promo kód. Děkuji J.

  12. Ahoj,
    jak tak koukám, tak s mým pořadovým číslem 3275 se dočkám registrace tak za 10 let, že? Kdyby se chtěl někdo smilovat, tak mi prosím hoďte promo kód na
    frantisek.smejkal@gmail.com
    Díky moc.

  13. Dobrý den, chtěl bych se taky připojit, pokud byste někdo měli volný promo kód pošlete mi prosím na tipaso@email.cz, Díky, Michal.

  14. Ahoj, tak jsem se zaregistrovala dnes a přede mnou je 3271 lidí . Kdyby měl ještě někdo náhodou volnou pozvánku, tak bych mu byla nekonečně vděčná, magdulka@centrum.cz

Comments are closed.