Zahrajeme si hru zvanou Linkbuilding – část 2.

Před více jak dva roky pro vás Ga’s al Rhul připravil první část hry, která vám měla poodhalit jak se dělá linkbuilding. Byla to taková zábava, která měla trochu nastínit jak se vyhledávají weby pro, řekněme ehm …  takový lehčí “komentářoví spam” :)

Ga’s al Rhul je už delší dobu mimo, ale mám tu od jeho kolegy, který se zabývá tvorbou miniwebů, námět na jednu zajímavou hru, kterou můžete rozhodně zkusit a sami budete překvapeni jaký to bude mít vliv.

Johnny-5 jak mu budeme říkat si dal do roku 2014 zajímavé předsevzetí. Každý den udělá na svůj miniweb dva odkazy z různých domén. Celkem chtěl na konci roku 2014 mít 730 odkazů ze 730 domén. Podle jeho slov se mu to nakonec nepovedlo. Počet odkazů totiž skončil zhruba kolem 500. Tedy 31,5 % odkazů se neobjevilo v GWT, což mě celkem dost překvapilo.

V každém případě miniweb, který jel na doméně s několikaletou historii zaznamenal celkem hezkého nárůstu ve vyhledávačích. Obsadil snad všechny myslitelné long tail a dokonce se mu údajně vyhnula akce škatule škatule hejbejte se na Seznam.cz, která tento rok postrašila nejednoho majitele. Miniweb jede na jeho vlastním pseudoCMS (tak jej pojmenoval), který toho moc neumí, ale stahuje si reklamy a odkazy z centrálního serveru. Začínal s ranky 1/1. Tento rok má 1/3 (GPR se neaktualizuje). Celkem mu vzrostla návštěvnost z 1,2K návštěv/měsíc na 5,2K návštěv/měsíc z vyhledávačů. Krom 2 odkazy/den se na webu změnil jen poskytovatel reklam z AdSense na Sklik (téma webu je kolem peněz). Btw. to už je druhý člověk, který mi napsal, že mu vychází sklik na tyto témata lépe než adsense (viz. František Szabó a jeho článek Příběh jedné authority site – bez bullshitu!).

Ale zpět k tématu dnešní linkbuilding výzvy!

Dokážete každý den udělat tolik odkazů, abyste na konci roku 2015 měli alespoň 500 odkazů z 500 domén? Podobně jako u předchozí výzvy je to šance naučit se něco nového a přitom to ani nebude stát tolik času. Vždyť jsou to jen 2 odkazy za den. Stačí každý den někam hodit komentář (i nofollow odkazy se počítají), přispět na fórum anebo využít jednu z desítek metod popsaných na seopedii.

Já do toho tedy jdu s jednou authority website, zatím jsem na 16 odkazech v GWT a pokud mě nepřemůže linkbuilderská prokrastinace, tak se o pokroku či výsledku dočtete v dalších článcích.

Kdo do toho jde se mnou? :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

30 Replies to “Zahrajeme si hru zvanou Linkbuilding – část 2.”

  1. Tak teda začínám. :-D

    Je fakt, že je potřeba nastavit laťku nízko do takové míry, aby člověka nevylekala. 2 odkazy denně zní přijatelně a neděsí to. :) Jdu do toho. :)

  2. Jdu do toho taky, mam novy financni web, nasadim sklik a odkazu pocitam tak minimalne 7-10 za tyden, tak uvidime na konci roku :)

  3. aky web mas najuspesnejsi? aspon nejake statistiky :)

    1. Ani nevím. Nejlepší statistiky za 2014?
      Jedno MFAčko bez údržby má RPM 274 CZK za rok 2014 na AdSense (téma půjčky). Jiné MFA podobného tématu CPC 13 CZK na AdSense ale pokrytí jen 65,75% (což je mi trochu záhada). Mimo půjčky si vede zajímavě jeden web zaměřený na charterové lety. Sice jen cca 4K zobrazených reklam ale 174 prokliků, to už ale není MFA spíše takové prehistorické pseudoAutority site.
      Jinak mě překvapily kupóny co jsem přidal na cn130. Z Wedos affilu cca 5K za 3 měsíce, což považuju asi za největší úspěch/překvapení. Kupónový web doporučuji zkusit. Je to zábava :)
      Samozřejmě jsem hrdý, že 404M drží tempo 365 článků/rok.

  4. Výzva přijata – laďka zvednuta. 1000 odkazů z českých webů a vyloženě z CZ domén. Spam u Draga na 404m se teda nepočítá. :-)

      1. Je to takový projekt pro zábavu a abych si vyzkoušel CMS mediawiki. Externí odkazy tam skoro nejsou a standardně tuším vždy nofollow. Tam nemá cenu nic dávat :)

  5. Kdybys to napsal o něco dřív, když jsem zrovna hledal prospecty na linky, tak bych se rád zúčastnil. Nicméně, když jsem přidával linky do první várky (relevatní fóra a komentáře), tak se mi to zas znechutilo, že jsem si i na Twitteru musel pobrečet. :)

    Chápu když někdo vymaže komentář “Ahoj, pěkný článek – tady je můj odkaz”, ale pokud si někdo najde čas, aby třeba článek doplnil nebo jinak obohatil s tím, že si tam přidá i odkaz a stejně ho vymažou, tak mi to přijde natvrdlý.

    Co se týče diskusí, udělal jsem naivní chybu. Jelikož propaguju začínající authority site s kvalitním obsahem, tak jsem si říkal, že si nebudu hrát na kolemjdoucího, co “našel odkaz na tenhle super web”, ale že se budu rovnou představovat jako jeden z členů webu. 9/10 diskusí mi smazalo či zablokovalo účet po prvním příspěvků :D Já naivka :D

    Jeden tip na závěr – Pište e-maily, co nejvíc kontaktujte administrátory, kteří by teoreticky mohli přidat odkaz na článek/web do jejich zdrojů nebo něčeho podobnýho. Pro vyšší konverzi doporučuju co nejvíce e-mail zosobnit (přečtěte si pár jejich článků, něco si o něm zjistěte) a nepsat ho nějakým korporátním tónem, ale přátelským. Dostanete pak skvělý linky s potenciálem do budoucna.

    1. To mi připomíná mé pokusy procpat odkaz na wikipedii. Detailně zpracovaný kus textu s přidanou hodnotou a jako potvrzení odkaz na web, kde je ještě detailněji rozpracované téma. Následně odstraněno wikipedisty. Tuším důvod byl vlastní výzkum či tak nějak. Pak ještě pár neúspěšných pokusů, než jsme přišel jak na to. Vypiplat účet s cca stovkou editací + nějaké ocenění, následně vždy dvě encyklopedické (sou)věty a u nich odkaz na zdroj.

  6. kadžý odkaz sa počíta, ale nie je dobre máť príliš veľa odkazov len z jednej domeny. Trošku som s tým experimentoval a napr. odkazy z blog.cz mi skôr uškodili

    1. Tak urcite, ale stejny problem budou i “komentarove odkazy” napric internetem, jasne, je jednoduche je “poridit”, ale zase se rika, cim horsi je odkaz sehnat, tim je kvalitnejsi. Ja se snazim budovat vsechny typy odkazu i klidne z katalogu, aby odkazovy profil byl pestry :)

      1. Doplnil bych ze samozrejme odkaz z textu v clanku je nejlepsi, takze to je u me na prvnim miste, pak klidne tematicka diskusni fora, komentare, katalogy.

    2. Obecně jsou odkazy z blogspotů z hlediska SEO nepříliš účinné, protože se nejedná o plnohodnotné domény. Nicméně pokud se jedná o známý blog(například o módě), který píše nějaká studentka a pokud je to tvoje cílovka, tak můžeš získat z takových odkazů pěknou návštěvnost a “SEO efekt” už tě ani tak nezajímá :-)

  7. No, nejsem si jist, zda je tohle úplně ideální cesta. Zvlášť v takovémto měřítku.

    Osobně se snažím jít cestou guest postingu a kvalitního obsahu. Odkazy v diskuzích a z komentářů pak beru jako šikovný doplněk, se kterým by se to ale nemělo přehánět

  8. tak už vím, kde se na wiki berou odkazy na nic neříkající/neřešící články bez informací a můj odkaz který k nečemu byl byl smazán. Cajk! :-D

  9. Asi to nedavam, uprimne, pokud bych byl studentik a mel na tu propagaci jen 1-2 weby tak by to slo, ale kdyz cloveka zivi weby firem, pak 1 odkaz denne u kazdeho je nerealizovatelne :(

  10. tak tohle je velmi zajímavé! jsem uplný nováček, ale na článek jsem narazila poměrně snadno ve vyhledávači – asi vám to linkování funguje. Sama se na byznys teprve chystám a zjišťuji si chytré rady. Váš krátký článek mi leccos osvětlil, děkuji. Můj malý blog je mým vlastním testem (laskovaadela.wordpress.com). Dále by mě zajímalo, jestli lze linkovat pro klienty jako freelancer ;) ?

    1. Není to jen o odkazování. Chce to znát věci jako bbcode, základy html, jak se chová který CMS atd. Například tvůj odkaz co jsi dala do příspěvku není aktivní. Přitom stačilo přidat http:// a hned by byl (automaticky je převádí WordPress). Aktivní odkaz by ti hned přivedl návštěvníky. Pro další tipy koukni sem http://404m.com/zpetne-odkazy/

  11. Velká výzva, ale sám za sebe říkám (píšu), že to nedám. Reálně mám tak tak 3-5 odkazů týdně, ale na více svých webů, takže to leze opravdu pomalu. Zase na druhou stranu, mám širší základnu a nikam nespěchám, zatím mě významně živí off-line práce u jedné firmy na půl úvazku, takže mám čas ty své blogy piplat a občas i něco fotografovat. Odkdy dávám na weby větší a kvalitnější fotky, mám pocit, že mi vzrostla čtenost. Jako by lidé byli líní číst, jen si prohlížet obrázky :D

  12. I když trochu se zpožděním, rád bych se připojil k výzvě a zároveň děkuji za zajímavý blog :-)

  13. Ahoj Drago,
    chtěl bych se tě zeptat na Tvuj nazor co se zpetných odkazů týče: Zda zpětné odkazy vedoucí z vlastního webu snižují váhu webu v SERP ? Je tedy lepší pro SERP mít web uplně bez odkazů ven ? Myslíš že když má web má např. 2-5 odkazu smerujicich na jiný web ( ale v danem oboru jako je ) můžou být nějaké minusove body pro pozice v SERP ? díky za tvuj nazor jak sem nebo na muj mail.

    1. Josef: pokud mi je známo tak nic nesnižují. Dělal jsem experiment s uzavřeným webem a nevedl si nijak špatně. Na druhou stranu tím přicházím například o možnost vložit do/pod článek odkaz na zdroj, což už hodnotící faktor je.

Comments are closed.