Začal Google penalizovat guest posty?

Na Search Engine Journal vyšel článek, ve kterém je příklad manuální penalizace Google za takzvaný guest posting. V článku je několik zajímavých věcí, které stojí za zmínku.

Začněme ale pojmy guest posting a guest post. Před pár lety objevili white hat SEO specialisté velmi efektivní způsob linkbuildingu, který na první pohled neodporoval pravidlům Google. Zjednodušeně řečeno nějakému autoritativnímu webu zdarma nabídnete publikovat váš článek s hodnotným obsahem. Provozovatel má kvalitní tématický obsah pro své návštěvníky a vy zpětné odkazy. Vzhledem k tomu, že to je zdarma s důrazem na transparentost (je vždy uveden originální autor článku, případně i jeho web) a zaobalí se to pod pojem “spolupráce”, tak to na první pohled opravdu vypadalo white hat. Jednu dobu guest posty opravdu frčely doporučoval jej každý white hat SEO odborník jako jeden z nejlepších způsobů linkbuildingu.

Postupem času se to Google však líbilo méně a méně, až se guest posting přesunul do šedé zóny, kde byl víceméně až doposud. Kdo to dělal ve velkém, nekvalitně a okatě, tak slízl nějakou algoritmickou anebo manuální penalizaci. Většinou to však bylo za odkazy (prodej, nekvalitní) anebo prostě za něco úplně jiného. Naopak s mírou se víceméně guest posting v různých formách dělal i dělá.

Manuální penalizace za guest posting

Search Engine Journal přinesl zprávy o lidech, kteří dostali manuální penalizaci za guest posty. Přišla jim zpráva ze Search Console. Říká že Google objevil na jejich stránkách guest posty a navrhl ať odstraní odkazy anebo na ně dají nofollow.

Samotná zpráva výslovně guest posting nezmiňuje, ale postižení přiznávají že jej používají. I když v některých případech je nikde veřejně nenabízí.

“Google detekoval vzorec odkazů z vašeho webu na jiné weby, které jsou buď nepřirozené anebo irelevantní. Tento vzorec se pokouší uměle posílit pozice ostatní webů ve vyhledávání Google. Takovéto nepřirozené pozice by způsobily by preferování výsledků, které nejsou relevantní k tomu co uživatel hledal. Také to porušuje Google pravidla pro webmastery. Proto jsme museli zrušit důvěryhodnost odkazů na vašem webu. Tato manuální penalizace se týká webu domena.tld. Pro nápravu odstraňte nepřirozené odkazy na vašem webu a vyplňte žádost o znovuposouzení. Poté co zjistíme, že je vše podle našich pravidel, zrušíme manuální penalizaci”

V Search Console je pak postup, kde je napsáno, že mají detekovat závadné odkazy, odstranit je anebo označit nofollow a požádat o znovuposouzení.

Takže si to shrneme

Co jsem procházel diskuze a další zdroje, tak Google výslovně guest posty nezmiňuje. Může se tak jednat o kampaň proti neoznačeným reklamním článkům. Všechny odkazy z placených článků podle Google příručky pro webmastery musíte označit, ideálně sponsored, který nahrazuje v reklamních článcích dříve doporučovaný noindex.

V obdržené zprávě jsou zmíněny vzorce. Kdo si hrál s black hat SEO, případně četl v temných komunitách zkušenosti ostatních, tak ví, že chyba nemusí být jen na straně provozovatele webu. Pokud někdo rozjede velkou reklamní kampaň a zaplatí si pochybné články na velkém množství webů, tak pro Google není problém si vše pospojovat. Když pak na vašem webu uvidí více takových případů, tak penalizace může klidně přijít. Před algoritmickou vás ochrání kvalita obsahu a autorita, před manuální však ochrana není.

Google do kvality vyhledávání investuje obrovské prostředky, dá se tedy očekávat že v hledání koupených odkazů/článků bude rok od roku lepší. V black hat SEO komunitách tohle berou s rezervou. Ovšem i tam vědí, že pokud má PBN přežít déle jak půl roku, tak musí růst vypadat co možná nejvíce přirozeně. Nejvyšší weby v PBN také kvalitou obsahu často překovávají průměr.

Pokud bych si mohl tipnout, tak postižené weby dávaly či prodávaly prostor pro články nízké kvality. Těchto reklamních článků bylo hodně v poměru k vlastnímu obsahu a reklamní kampaň byla snadno identifikovatelná (podobné články po internetu, vzorce odkazů atd.). Google se pak přes reklamní kampaně dostal k webům, které vyhodnotil jako málo užitečné pro uživatele (minimum originálního a uživateli přínosného obsahu).

Závěr

Objevilo se pár zajímavých konspiračních teorii :)

  1. Google to dělá protože chce propagovat svou novou koncepci nofollow, která jak rychle vzbudila pozornost, tak se na ní zapomnělo.
  2. Google testuje nějaký nový algoritmus na identifikování reklamních článků. Zatím jej testují pracovníci Google a vyhodnocují ručně výsledky. Později se třeba dočkáme algoritmu s pěkným jménem, co to bude dělat automaticky.
  3. Google bojuje proti placeným reklamním článkům. Spousta zadavatelů při koupi článku investuje nejen do potenciálních zákazníků, ale i dlouhodobému SEO efektu, který by s nofollow či nově sponsored hodně ztrácel. Více peněz pro PPC? ;)

Ať je to jakkoliv pokud chcete být opravdu white hat SEO a mít všechno v pořádku, tak je třeba všechny odkazy, za které jste dostali zaplaceno, označit sponsored a to včetně těch z různých pay per post systémů. Jinými slovy podle Google byste si měli nechat platit za reklamu a ne za linkbuilding. Pak nebudete muset mít strach, že jednoho dne nějakou penalizaci dostanete.

Kdo chce žít na hraně v šedé zóně, tak si musí dávat pozor co publikuje. Pokud mají být odkazy přirozené, tak si pište reklamní články sami a dejte jim přidanou hodnotu. Doporučuji také nenechat si diktovat jak mají vypadat zpětné odkazy a kolik jich má být. Jestli inzerent na nich bude trvat, tak jedině se sponsored.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Začal Google penalizovat guest posty?”

  1. Je vrcholem zabedněnosti naskočit Googlu na tuhle vlnu a každý trouba, který pečlivě všecko označí jako sponsored a nofollow, mu jen pomáhá. Google zcela logicky CHCE, opravdu moc chce, aby mu různí joudové tohle označovali a tím trénovali AI, která to pak bude už hodnotit sama. My ty lidi prostě donutíme solit za PPC…

    Google hodnotí weby pořád hrozně moc podle odkazů, nějakou kvalitu obsahu neumí poznat ani ve snu, to je léta tradovaný mýtus. Tu “kvalitu” hodnotí totiž právě podle CTR, odkazů atd. – kde typicky “virální” a “bulvár” weby těžce válcují ty opravdu kvalitní odborné zdroje.

    Organic jde do kopru, protože máme zero-clicks – právě díky Googlu a masivnímu vykrádání obsahu do SERP. A to zejména zase díky joudům, co mu cpou rich snippety, aby se mu to kradlo dobře. A taky díky cpaní čím dál většího množství výborně maskovaného PPC mezi organic, zejména na mobilech.

    Tohle zcela spolehlivě zabije obsahové odborné weby různých nadšenců, co to nemají jako byznys. Ti za PPC nikdy solit nebudou, z organicu budou vytlačeni, a když na jejich weby nikdo nebude chodit, proč by se vlastně namáhali, že?

  2. Diginomad: Máš úplnou pravdu, v zahraničí ještě jakž takž nějaké i nadšenecké stránky přežijí, protože pokud točí 300K dolarů a teď jen 180K pořád se jim to vyplatí dělat, třeba jen propustí jednoho zaměstnance.
    V českém prostředí ale weby doslova umíraj a to vlastně kromě bulvárů sponzorovaných oligarchy a firemních stránek všechny. Vyjmenujte mi nějaké nové fanouškovské weby? O žádných už mnoho let nevím. Nemá to prostě cenu.

    Největší zabiják je paradoxně wikipedia, blb**ečci joudové co její obsah tvoří zadarmo a dávají svolení aby ho každý volně šířil a užíval vlastně dělají miliardy dolarů googlu, který díky tomuto obsahu udusí jejich konkurenci, která má mozek a nechává si ke svému obsahu nějaká vlastnická práva (i když nedodržovaná). Aneb další příklad z toho jak zcela zneužít nějakou dobrou myšlenku a pořádně na ní zadarmo vyrejžovat… .

    99% těch lidí to ani nedochází a myslí si že konají nějaké dobro

  3. Proč by měl Google výslovně guest posting zmiňovat? Výslovně zmiňuje, že jakákoliv činnost, která by měla za následek pokus o manipulaci s výsledky vyhledávání, je zakazaná. Do této definice přece Guest posting zapadá taky, nebo ne?

    1. Dobrý den,
      souhlasím s vámi. Myslím si, že pokud někdo bude dělat Guest posting, tak to bude zase o něco těžší. Teď někdy mi přišel článek z jednoho SEO nástroje, který začínal:

      It’s been six years since Matt Cutts, the former Head of Web Spam at Google, announced the death of guest blogging as a link-building technique.

  4. Souhlasím s Petrem a Diginomadem. Google vytváří a tlačí specialistům strategie, které využije jen k tomu, aby více protlačili PPC. Souhlasím s tím posuzováním opravdu kvalitního obsahu. Dodnes procházím weby, které jsou na první pozici jen díky nic neříkajícímu obsahu, který je nabitý klíčovými slovy ve špatném tvaru.

    Uvidíme kolik webů přistoupí na tyto doporučení vše značit jako sponsored apod. a jaký to bude mít opravdu vliv na výkonnost.

Comments are closed.