Google mění pravidla stále, je ale třeba se tomu přizpůsobit?

Google se neustále snaží měnit pravidla hry vyhledávač vs tvůrce obsahu. Zatímco před lety to bylo poměrně jednoduché, postupem času už se tato hra stávala stále obtížnější až se dostala do bodu, kdy vlastně nevíte, co se vlastně děje. Problémem jsou nová pravidla, která se objevují.

Authorship

Google authorship měl postupně všechno změnit. Tvůrci obsahu měli být novou veličinou, která určuje autoritu. Jenomže na rozdíl od odkazů, které jsou stále nejdůležitějším offpage faktorem a fakticky kdo se je naučí mistrovsky nejen vytvářet ale i využívat rozhoduje. Spousta lidí authorship věnovala hodně energie, práce, času i peněz a nakonec Google velkou část tohoto projektu potopil. Alespoň veřejně.

Má tedy význam naskočit na “velké věci”, které Google vymyslí? Rozhodně se vyplatí diverzifikovat. Třeba takové snippety stále fungují a věnovat čas jejich studiu je v podstatě jednorázová záležitost. Pak si stačí udržovat povědomí o novinkách.

Poučení: Ano nová pravidla je třeba sledovat a vytěžit z nich přijatelné maximum.

Knowledge Graph a Knowledge Vault

Další velkou změnou, je scrapování obsahu a přesun výsledků hledání na Google. Na první pohled se zdá, že to odnesla zatím jen wikipedie, která je přeci jen neziskový projekt. Jenomže Google brzo nahradí kompletně všechny služby, které aktualizují výsledky třetích stran. Znáte IDOS? Taková chytrá stránka, bez které bychom museli chodit na zastávky chodit se dívat v kolik nám to jede. Google jí v budoucnosti kompletně nahradí. Všechna data bude mít, včetně zpozdění. To samé platí o výsledcích sportovních utkání, počasí, dopravní situaci prostě všemu, kde se dají využít data třetí strany.

Možná by se zdálo, že tohle všechno odrovná stávající dodavatelé informací. Jen se změnila pravidla boje o návštěvníka. Stačí byt v dodávání informací lepší. Být o krok dál než Google. Buď v samotných informacích (aktuálnější), způsobem jakým je prezentujeme (lepší UP, 3D vizualizace) anebo jejich propojením.

Poučení: Pokud to uděláme lépe než Google můžeme změnit organickou návštěvnost na přímou.

Více informací o knowledge graph a knowledge vault se dozvíte na Seopedii.

Negativní SEO

“Negativní SEO není možné” anebo “Máme metody jak s tímto bojovat”. Podobné hlášky slýcháváme často. Zvláště u negativního SEO to byla zábava. Přesto že fungovalo a lidi si na něj stěžovali objevovali se oficiální tvrzení, které to popíraly. Pak jej jednoho dne Google potvrdil. Přišel i nástroj jak se mu bránit. Samozřejmě si do disavow tools musíte všechno naházet sami, protože Google nechce (spíše často neví), které odkazy jsou vlastně špatné.

Google propaganda je mocná a většina lidí jí bezmezně věří. Dokonce máte pocit, že snad o každém webu ví naprosto všechno. Kdo přidal z jaké IP komentář, který odkaz je přirozený, jakou máte návštěvnost a další věci. Faktem je, že spoustu informací opravdu zná a neřekli byste to. Ale pochybuju že jde tak daleko, aby počítal třeba přístupy přes Google DNS.

Poučení: Přemýšlejte co je a co není možné. Pravidla mají svou odvrácenou část. Zkušenosti a testování jsou víc, než to co se píše kdekoliv.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Google mění pravidla stále, je ale třeba se tomu přizpůsobit?”

  1. Ja som taký opatrný, až to neni dobré. Nie som prihlásený do google účtu, keď pracujem na webe, nepoužívam Google Webmaster Tools, dokonca cez adblock blokujem google analytics. Jednoducho nemám rád, keď je priveľa dát na jednom mieste pokope. Ten authorship som úplne odignoroval a zdá sa, že som si ušetril kopu času a námahy ;)

    Ja viem, že bez Google to nepôjde, ale robím weby pre ľudí, nie pre Google.

  2. Chci se zeptat, co jste myslel tím, že google velkou část authorship potobil? Četl jsem, že ve výsledcích se už nezobrazují fotky, ale google authorship má stále smysl, posílám odkaz – https://clipsan.com/blog/google-authorship-kompletni-navod-jak-dostat-vasi-fotku-vysledku-vyhledavace/, článek byl aktualizován v červenci, takže nevím, zda platí, co se v něm píše. Každopádně pro ty, kteří by chtěli použít google autorship a neví jak na to, nabízí jednoduchý návod.

  3. Negatívne SEO je bohužial pravda a funguje to veľmi efektívne a nedá sa voči tomu brániť. Pokiaľ niekto cielene prihadzuje blackhat odkazy dlhšiu dobu, nemá webmaster šancu vytušiť že sa niečo deje. Až keď dostane penalizáciu a to je už mnohokrát neskoro.

    Google propaganda je mocná, je to katastrofa.

Comments are closed.