Už žádný update Google Page Rank?

Myslím si, že při dnešní debatě na téma jak se Google chce bránit před prodejem odkazů asi nejednomu SEO mágovi zatrnulo. John Mueller prozradil, že Google Page Rank se zřejmě do budoucna už nebude více updatovat. Že by nastal nový úsvit SEO, na který všichni tak moc čekají?

 

Osobně jsem si nemyslel, že se Google někdy vzdá GPR. Nejsilnějším argumentem prostě je, že by přišel o svůj vliv na to jak se má dělat linkbuilding. Pokud totiž bude existovat nějaká jiná metrika po které všichni půjdou, tak nad ní Google nebude mít naprosto žádnou kontrolu. Takto stačilo problémovému webům prostě srazit GPR na 0 a byl odepsaný. Jejich majitelé už nemohli odkazy prodávat ani vyměňovat.

Co tedy bude dál? Tak jednak si myslím, že slova od Johna Mullera vyšla trochu bez rozvahy, takže se oficiální stanovisko nakonec možná ještě změní. Takže by jsem ještě nepřecházel k plánu B. Na druhou stranu v současné době by určitě stálo za úvahu se na tuto možnost připravit.

Plán A

Plán A počítal se zrušením GPR úplně. Black Hat SEO komunita na GPR vydělávala celkem slušné peníze. Co si budeme povídat. Stačilo sehnat domény, udržet na nich ranky a pak prodávat odkazy, články, reklamu prostě to bylo jedno stačilo aby tím tekl linkjuice.

Samozřejmě show must go on! Plán A s úplným zrušením počítá. Všechny ranky jsou jako kryptoměny a GPR je jejich BitCoinem. Pokud by BitCoin nemohl fungovat, třeba kvůli nějaké technické chybě, v řadě stojí další desítky vhodných kandidátů, které jej mohou nahradit. Stačí aby nehrozilo, že dopadnou stejně. Anebo se alespoň minimalizovala šance.

Už dnes byl GPR značně nevhodný pro ukázku růstu autority webu/stránky. Pomalá aktualizace a skoro žádné posuny při přepočtu rozhodně nebyly ideální. Pokud chcete sledovat jak projekt roste potřebujete úplně jiné metriky. Nabízí se jich hned několik.

  • Ahrefs Domain Rank – Metrika od Ahrefs, kteří indexují dostatek zpětných odkazů k posouzení autority. Může nabývat hodnot 0 – 100. Počítá se jak počet tak i kvalita zpětných odkazů. 0 – 30 znamená, že doména nemá skoro žádnou autoritu, 31 – 70 je průměr a 71 – 100 rozhodně stojí za to.
  • Moz Domain authority – Metrika od Moz. Opět velmi silný základ v podobě zaindexováné velké části internetu. Hodnota od 0 do 100.
  • Trust/Citation flow – Metriky z Majestic site explorer. V podstatě určené jako alternativa k GPR. Ukazují jak moc je vaše doména citována v internetu a jak je jí důvěřováno. V placené verzi se můžete i podívat jaké druhy stránek a s jakou silou na vaši doménu odkazují. Výsledkem je dvourozměrný graf, kdy na X je citation flow a na Y trust flow.

Všechny výše zmíněné metriky se dnes nejen v black hat komunitách používají nejen pro linkbuilding. Jsou na nich vidět pokroky, které linkbuilder udělal. Aktualizují se pravidelně. Jen pro zajímavost provozovatelé private blog network robotům těchto služeb zakazují přístup na stránky. Kdo by také chtěl prozradit konkurenci, odkud jde největší síla ;)

Ale to už je jiný příběh. Metrik je prostě dostatek a ve velké míře fungují. Dá se podle nich určit jakou má web autoritu v internetu a jak moc se vyplatí na něj umístit zpětný odkaz. A to je důležité.

Plán B

Plán B byl nepravděpodobný. Předpokládal totiž, že Google svůj rank nezruší ale nebude jej nadále aktualizovat. Zmizí tak z toolbaru, ale stále se k němu bude dat přistupovat pomocí skriptu. Pokud by to nastalo, což je momentálně celkem reálné, tak se co nejdříve nakoupí domény, které patří do kategorie no hat SEO. V podstatě jde o to, že existují domény, které mají poměrně vysoký GPR 5+ ale nemají k tomu důvod. Nevedou na ně zpětné odkazy a při každém velkém přepočtu jim klesne rank o 1 dolů až nakonec skončí na nula. Nikdo o tyto domény nejeví zájem protože bez zpětných odkazů vypadá rank jako fake. Za pár dolarů se dají koupit v různých aukcích.

Dále jsou to samozřejmě klasické domény s ranky. Jen si to představte. Od této chvíle už GPR všem doménám navždy zůstane. Přitom prodej zpětných odkazů ze dne na den nevymizí. Může tu klidně být ještě roky. Prostě si koupíte doménu s GPR 5, nahodíte odkaz a přidáte do systému na prodej odkazů. Dokud budou zákazníci stále bude vydělávat. Za necelých 200 CZK/rok máte super investici, co se vrátí za pár měsíců provozu a nevíte, kdy skončí.

Plán B právě s tímto počítá. Nakoupit co nejdříve takovéto domény a rychle začít vydělávat.

Závěr

Je jedno co Google udělá. Teď jsou karty rozdány. Je třeba pokračovat ve hře a chytnout se příležitosti dokud je čas ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Už žádný update Google Page Rank?”

  1. Zhruba před 9 měsíci mluvil Matt Cutts se dostal na toto téma v nějakém videu jen tak mimochodem, kde prohodil, že ranky se budou aktualizovat, ale jejich váha nebude taková jako předtím a GTPR aktualizace budou probíhat jednou za delší období.

    Byť je zmiňované video starší, má dle mého názoru jistou logiku. Google chce, aby se od GTPR odpoutala pozornost, tak sníží frekvenci jeho aktualizací. Navíc tak zhorší možnost experimentování pofidérním “obchodníčkům”, protože po 2 aktualizacích a 2 uplynulých letech může být jak algoritmus, tak celkový trend v obchodování s odkazy jiný a nedá se tak počítat ROI apod…

    Přestože se jedná o informaci přímo z Googlu, osobně si myslím, že čekají na situaci, kdy komunita začne polemizovat nad další aktualizací GTPR a v během několika týdnů dojde k updatu, stejně jako to bylo v minulém roce, kde Matt Cutts prohlašoval, že by se divil, kdyby k přepočtu došlo v roce 2013.

    Osobně odhaduji přepočet na přelomu roku, spíše prosinec-únor 2015.

  2. To by teda mohlo znamenať, že môj autentický web už nikdy nezíska poriadny Google Page Rank? Nie, že by na tom extra záležalo, pozerám, ako mi rastie návštevnosť, pravidelne píšem nové svoje zážitky s motorkou, ale tešila som sa ;) Pretože som plánovala blogovaním si zarobiť na nové motorku :)

  3. Dobré info…jen mi dej odkaz, kde se prodává GTPR 5 za pár dolarů :-)No fake GTPR!

  4. Díky hlavně za seznam služeb, u kterých se dá sledovat jakýsi jejich rank a hodnocení toho či onoho webu – je to rozhodně dobré, podle čeho jiného také hodnotit, když GTPR možná odzvonilo a u Seznamu to poslední dobou vypadá možná hodně podobně. Je docela škoda, že jsou tyto tři služby všechny placené. Snad se ještě zeptám, jak často na uvedených 3 službách probíhá aktualizace stavů ranku/hodnocení?

    1. K2R: open site explorer (Moz) by měl být 1x za 4 týdny, ahrefs 1x za 2 týdny, Majestic tuším 1x za kalendářní měsíc.
      petr: já si je nechával chytat přes Dynadot anebo GoDaddy za reg fee. Jinak na GoDaddy jsem dřív kupoval takovéto hezké kousky v closeout či jak se to jmenovalo. Doména tam byla za buy now 5 USD + renew jako poslední fáze před smazáním.
      Patrik: jj zase budou opravovat trubku jako posledně a někdo něco zmáčkne :)
      Unreal][: naprostý souhlas. Už toho lidi z Google tolik naslibovali a navyhrožovali, že je třeba všechno brát s hodně velkou rezervou.

  5. Ještě snad dodám, že na webtrhu jsem nedávno založila vlákno, kde jsem chtěla vědět, právě jména a adresy těchto služeb a do dnešního dne, světe div se, jsem se tam nic nedozvěděla :D

  6. Nebo varianta X, ve které GPR zůstane pouze interním ukazatelem pro Google a nebude možné se k němu nijak dostat.

  7. No je otázka zda Google nepříjde s zcela novým algoritmem. Vůbec bych se nedivil kdyby implementoval nějakou vlastní ver. metriky ahref.com

  8. Nevydel bych to tak cerne. Pravdou je, ze kdyby se tak stalo, tak se obchodovat s odkazy bude stale, akorat podle jinych metrik, takze to vyhledavacum moc nepomuze. Prece jenom Svycarska pobocka nemusi vedet vsechno :)

  9. ADMIN: Máte tady nějak nefunkční časy :) Článek zveřejněn ve 12:00:59h a první příspěvek ve 01:07:44h? Time traveling? :D

  10. zdravim. K citation a trust flow. Je pravda, ze weby, ktore maju nad 20 a tieto cisla su blizko seba, su kvalitne? Inak tiez pracujem na autoritativnych weboch a ten rank uz len z principu chcem. Cakam update v novembri, decembri 2014.

  11. Problém u Ahrefs a Majesticu je v tom, že mají málo zaindexovaných českých domén. Stále jsou to metriky vhodnější spíše pro zahraniční stránky, i když je pravda, že za poslední roky se to výrazně zlepšilo.

  12. Tak plán A může bleskově zkrachovat, pokud Google bude mít rozum a GPR všem webům posledním updatem/zrušením prostě vynuluje.

    Jinak pro mě osobně je MNOHEM podstatnější, jestli má web traffic, jestli nepublikuje PR žvásty a trochu drží kvalitu. Rozdíl mezi odkazem z kvalitního webu a reklamního blábolníčku už snad většina lidí trochu pochopila…

  13. Google Page rank jsem nikdy upřímně nepochopil. Jak může někdo nakupovat odkazy a články jen na základě této metriky a nekoukat raději na zdravý rozum? Pokud bude zrušen, je to jedině dobře. Inzerenti a tvůrci webů budou muset začít používat mozek a tvořit přirozenější odkazy, než když nakupovali zpětné odkazy jen na základě ranku. Ještě by mě zajímalo, jestli to Google celé zakonzervuje, nebo rovnou dá všem webům prostě třeba nulu :-)

    1. to by ses divil, kolik lidí nakupuje odkazy podle ranků. Prodávám odkazy už dlouho a poměrně ve velkém a dovolím si tvrdit, že možná 50 procent lidí řeší primárně právě ranky, až potom tématičnost, umístění odkazu, počet externích odkazů apod. Nechápu to, ale je to tak…

  14. Time, Admin: (12:00:59h AM, 01:07:44h PM) = (12:00:59h, 13:07:44h)? ANO / NE?

  15. Matt Cutts povedal že posledný verejný pagerank update v Decembri 2013 bol spustený úplne náhodne..

    Dnes sa odkazy predávajú hlavne podľa Moz Domain Authority DA a podľa Majestic Trust Flow a Citation Flow.

    Osobne by som preferoval aby odteraz všetky ranky spadli na nulu, súčasný stav je neférový voči majiteľom nových webov ktoré majú PR n/a a spamované domény majú kludne PR 5

  16. No pekne, ja porad cekam jak dopadne ma letos spustena stranka a asi teda uviznu na nule…no co se da delat:)

  17. Mně se asi před rokem povedlo přes Subreg chytit doménu s PR6. Zapomněl jsem na ni a vzpomněl si až nedávno. Nahodil jsem obsah a první prodaný článek mi investici vynahradil.
    Pokud by se PageRank nepřepočítával, tak začíná opět dávat smysl backlinks.com a podobné.

  18. Tazke by to bola naozaj pravda…? Skoda ze sme sa “vianocneho” prepoctu nedockali.

Comments are closed.