Pigeon pro ČR aneb jak na lokální vyhledávání

Včera mi přistála v emailu zajímavá otázka. Zdali jsem už začal řešit holubí algoritmus a jak na to. Přiznám se, že nevím jestli vůbec pro ČR se nějaký Pigeon algoritmus na Google řeší. Ovšem lokální vyhledávání tady funguje už nějakou dobu a pokud někde máte krámek/hotel, tak určitě stojí za to se na něj zaměřit. Můžete totiž nabrat poměrně slušné SEO bodíky.

Registrace do katalogů pomáhá

Takže si znovu zopakuje prastarou pravdu a to, že registrace do katalogů pomáhá. Je mi jedno jestli jste slyšeli něco jiného, ale pokud si chcete ukousnout kus lokálního vyhledávání, tak si prostě musíte vytrpět registraci do firmy.cz pro Seznam a do Google maps pro Google.

Tento proces obnáší manuální validaci. Popovídáte si s obchoďákem z firmy.cz a musíte obdržet PIN z Google, kterým pak dokončíte registraci. Tady je třeba si uvědomit jednu zásadní věc. Jakmile si něco vyhledávače mohou ověřit, tak to sakra naboostuje vaši autoritu. Rozhodně to nepodceňujte, tohle vydá za hodiny linkbuildingu a výsledky se dostaví poměrně rychle. Vlastně by tímto měl každý linkbuilder začít.

A to je vše? Kdepak jakékoliv další katalogy, kde je nutné ručně ověřit adresu mají význam. Cokoliv, kde na vás mohou napsat recenzi. Přiznám se, že s tímto ale zkušenosti nemám :)

Sociální sítě

Už jste slyšeli o tom, že Google plus stránka pro vaši firmu pomáhá? Asi určitě, když se navíc propojuje s Google maps :)

Opět důležitá je pevná adresa a samozřejmě uživatelské recenze. Sice se mohou proměnit v noční můru, ale bez nich to dnes už také nejde. Čím více kvalitních tím lépe.

Osobně mám trochu pochybnosti o tom jak vnímají vyhledávače Facebook, Twitter, Foursquare, Instagram atd. Na druhou stranu mít tam alespoň profilovou stránku je základ. Navíc třeba Facebook se dnes rozhodně nevyplatí podceňovat. I když třeba reklama na něm je trochu pochybnější záležitostí. Znám jen jednu společnost, která jí nebere jen pro brand a fakt na ní vydělává. Twitter může být zase v některých případech cestou k novým zákazníkům, zvláště pokud cílovka Twitter opravdu používá. Ten zbytek je pro mě zatím tak trochu záhadou. Nechci nic tedy doporučovat, ovšem některé zdroje je celkem vyzdvihují.

Lokální vyhledávání a lokální sociální interakce k sobě prostě tak nějak patří anebo budou patřit.

Rich Snippet

OMG pomalu už si začínám myslet, že bez snippetů dnes to SEO snad ani nejde dělat. Například věděli jste, že pomocí nich jde třeba naplánovat koncert, akci na diskotéce anebo konferenci?

 

Více info přímo u Google.

Samozřejmě nikdo neříká, že budete takto hezky vidět v SERP. Na druhou stranu element location by na lokální vyhledávání vliv mít mohl. Opět se bavíme v teorii, protože u SEO není nic jisté. Na druhou stranu s rich snippets mám velmi dobré zkušenost při psaní recenzí, které se následně běž většího linkbuildingu umísťovaly podezřele dobře.

Co se ale rozhodně už počítá do lokálního vyhledávání je rich snippet pro komerční subjekty. Zde už se mimo adresy uvádí i geolokace se zeměpisnou šířkou a výškou. Že to ještě na stránkách nemáte? Promluvte si o tom vážně se svým SEO konzultantem. Anebo rovnou řekněte programátorovi ať to udělá vyjde to levněji :)

Lokální telefonní číslo

Tohle je věc, která se řeší hodně v zahraničí. Já osobně si nejsem jistý nakolik je to horká záležitost. Prostě pokud máte na stránce své firmy uvedený telefonní kontakt s místní předvolbou, tak se tak nějak předpokládá, že tam fakt podnikáte. Jedná se spíše o jeden z těch starších SEO mýtů. Ono to dává smysl, na druhou stranu dnes už často pevnou linku nahrazuje mobilní telefon.

V každém případě pokud máte pevnou, tak se vyplatí tam pěkně tu předvolbu uvést.

Fotky

Obrázkům jsem věnoval v jednom článku poměrně hodně prostoru. Jde k nim vložit poměrně hodně informací různým způsobem. Ať už jeho popisem anebo přes EXIF data formou GPS.

Podobně jako u telefonního čísla se bavíme spíše v rovině teorie. Že s EXIF daty umí Google pracovat si můžete vyzkoušet například u Google plus, kam stačí nahrát fotku a hned se z ní dozvíte čím jste fotili. Zajímavější by mohl být experiment, kde by se do EXIF dat vložilo nějaké nesmyslné slovo a podle něj pak zkusit na Google Images. Hmm musím si to dát do To do listu.

To už bych spíše vsázel opět na snippety, ale ty nevím jestli mají k obrázkům nějaké koordináty.

Závěr

Tak asi výše uvedeným bych asi začal. Osobně jsem zatím lokální vyhledávání nemusel řešit. Moje projekty jsou přeci jen spíše celorepublikové :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Pigeon pro ČR aneb jak na lokální vyhledávání”

  1. Pekne shrnuti zakladnich faktu :) jen s tim telefonnim cislem souhlasim, dneska uz jsou vsude hlavne mobily.

  2. Sice v sobe mam uz asi 6 piv, ale rekl bych, ze lokalni vysledky/stranky maji vetsinou mensi konkurenci (krome Praha/Brno) a tak vetsinou staci uvest lokalitu v titlu, h nadpisu a par odkazu na stranku. Takovy detaily jako tel. predvolba bych opravdu neresil. Ale urcite se najde nekdo kdo si to rad vyladi…

  3. Ja osobne nemám žiadný projek cielený na nejakú konkrétnu lokalitu, ale myslím si, že presadiť sa lokálne nie je veľmi zložité. Pretože keď máte nejakú pevnú adresu tak sa s tým da výborne pracovať a robiť nato aj SEO a rôzne druhy marketingu.

Comments are closed.