Když se odkazová síť pokusí potopit váš článek

Dneska jsem narazil na zajímavý článek, který napsal David McSweeney – Negative SEO: What Happens When You Go To War With A Link Network…. David se zabývá intranetovým marketingem a white hat SEO. V jednom svém článku napsal negativní recenzi na odkazovou síť.  To by až tak nevadilo, black hat SEO služby zrovna u zastánců white hat dobrou reputaci nemají. Jenomže jemu se podařilo s touto svou recenzí umístit na prvním a druhém místě v Google na důležitá klíčová spojení. No a zmíněná odkazová síť se rozhodla jej z těchto pozic sesadit. To by byla jen tak zkráceně.

Asi bude ideální když si to celé rozebereme detailně a vysvětlíme některé pojmy, o kterých se v ČR moc SEO konzultantům mluvit nechce :)

Co je to odkazová síť

Odkazová síť je v podstatě velké množství stránek, které jsou indexované Google a kde si můžete koupit či pronajmout odkaz nějakou formou. Do odkazové sítě jsou zapojené jednotky až tisíce domén, které buď pronajímají prostor pro odkazy, anebo si zde můžete zakoupit odkaz třeba v článku.

Různé služby nabízejí odlišnou formu. Někdy přímo dané domény vlastní, jindy se do odkazových sítí zapojují ostatní lidé, kteří z prodaných či pronajatých odkazů mají podíl. Cena se většinou stanovuje podle různých měřitelných hodnot jako je Google Page Rank, počet odchozích odkazů, stáří domény a tak dále. Cenu však ovlivňuje i IP adresa. Pokud se na ní nachází jeden web (třeba je na VPS) je to lepší než když stovky (sdílený hosting).

Odkazové sítě většinou nabízí nějaké balíčky, kdy rozdělá odkazy podle témat, na různé C bloky IP adres (AAA.BBB.CCC.DDD) a tím je dosaženo většího efektu.

Odkazová síť o které napsal nelichotivou recenzi David McSweeney se jmenuje Link Emperor a patří k těm známějším. Dokáže vám vytvořit odkazy na různých typech webů a nasimulovat různé druhy odkazového profilu. Využil jí například i Charles Floate, který na 6 měsíců ovládl na anglickém Google klíčová slova uk seo, seo uk, seo services, seo company a seo (viz. článek Jak na 6 měsíců ovládnout top SEO pozice na Google.co.uk, v článku je i odkaz na instruktážní video).

Davidova recenze

Davidova nelichotivá recenze byla z pohledu SEO velmi dobře vytvořená. Díky zkušenostem s white hat SEO a psaním vytvořil článek o téměř 1800 slovech, ve kterém nechyběli citace, odkazy, obrázek a další věci. Lákavé přitáhlo zpětné odkazy, zvedlo ohlas na sociálních sítích. Prostě všechno, co má Google rád. Tedy až na ten affiliate odkaz na konci, ten zrovna moc SEO friendly není (spíše nebude). Navíc se nejednalo o nějak extra konkurenční frázi, takže se není čemu divit, že zabral druhé místo na “link emperor” a první na “limk eperor renview”.

Jeho článek v SERP rozhodně nevypadá moc pozitivně.

google-SERP-link-emperor-review

Jak vidíte, rozhodně se vyplatí nedělat jen SEO titulky. Bulvárně laděnější titulky dokáží přitáhnout daleko více pozornosti :)

Negativní SEO v akci?

David si všiml, že mu narostl počet zpětných odkazů z 3,2K na 14,4K z 361 domén. Když situaci začal více zkoumat, zjistil, že většina z nových odkazů mají v textu “link emperor” a “link emperor results”.

Co se mělo stát

Tento druh útoku cílí na algoritmus Penguin. Ten postihuje stránky, na které vedou podezřelé odkazy. Bere se v úvahu kvalita odkazu a hlavně jeho obsah. V Davidově případě 44 % jeho odkazového profilu byl odkaz s textem “link emperor result” a 33 % “link emperor review”. To je v podstatě typický cíl pro Penguina k označkování stránky. Vzhledem k jeho odkazovému profilu se v následující simulaci můžete podívat, jak by dopadl.

Penalizace pak nepostihuje celý web, ale pouze danou stránku a určitá klíčová slova. V tomto případě, by tak jen článek vypadl ze SERP.

Obrana

David vše zjistil rychle a mohl na to reagovat. V podstatě si vybral nejjednodušší metodu jak se řeší už udělená penalizace. Využil nástroje Google na distancování se od zpětných odkazů (Google disavow tool). Průběžně na black list dává všechny domény z kterých vedou podezřelé odkazy.

Jinak mě celkem překvapilo, že v Link Emperor mají povolené i jiné crawlery mimo vyhledávačů. Běžnou praxí třeba u private blog network je zamezení vstupu všech služeb, které by mohli prozradit odkud odkazy vedou. Pokud by se tohoto pravidla drželi, tak je služba ahrefs neodhalí a David by dostal penalizaci.

Proč penalizaci (zatím) nedostal

On sám se domnívá, že se ubránil. Popravdě já si nemyslím, že má vyhráno. To bude vědět, až přežije jakýsi penalizační cyklus. Ten probíhá jednou za čas podobně jako přepočet GPR, jen v tomto případě zřejmě častěji. Navíc zhruba jednou za půl roku bývá větší, spojený s úpravou algoritmu. Alespoň doposud se tak dělo.

Pokud je web podezřelí, dojde k testování podobnému při Požadavku o posouzení webu, přes Nástroje pro webmástry. Z venku je typický velkou aktivitou Googlebota. Ten crawluje doslova jak o život. Po zhruba 3 – 4 týdnech pak následuje samotná penalizace. Do té doby je web naprosto funkční, o žádném problému ani netušíte. David tak teprve může na penalizaci čekat. Podle jeho screenshotu totiž masivní linkbuilding začal zhruba v půli června.

Závěr

David je v nezáviděníhodné situaci. Brání se proti tomu white hat zbraněmi. Mimo disavow tool o tom naspal a přitáhl pozornost dalších lidí. Čímž nabere nové kvalitní zpětné odkazy, které mu zlepší pošramocený odkazový profil. Například já mu jeden odkaz věnoval v úvodu :) Dále je tu šance, že se toho chytne někdo z Google. Třeba si Matt projde seznam nahlášených webů a zlikviduje část Link Emperor. To by také mnohé vyřešilo.

Existuje však nějaká obrana i mimo white hat? Něco z podsvětí? Samozřejmě. Správní “záporáci” jsou vždy o krok napřed. Například inkriminovaný článek by mohl přesunout na poupravenou URL a na původní dát přesměrování. Takto se totiž “perou” odkazy od penalizace. Trik je to ovšem už profláknutý, takže jestli stále funguje negarantuju :)

Ještě bych měl jednu poznámku k tomu útoku. Link Emperor se nespecializuje na negativní SEO. To je totiž daleko sofistikovanější. Podobně jako top pozice nezískáte registrací do katalogů, tak ani web neshodíte jednorázovou akcí. Tohle bylo jen takový pokus vyšťouchnout jednu stránku ze SERP.

V každém případě je vidět, že se vyplatí sledovat svůj odkazový profil :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Když se odkazová síť pokusí potopit váš článek”

  1. Snad budu taky jednou větší ryba a budu vést takové války. Někdy mi přijde flustrující kolik času strávím děláním webů a nikam to nevede. Konkurence je ve všech oblastech obrovská. Má to vůbec smysl bez tisíců na propagaci?

  2. Láďo, má to význam, jen nesmíš čekat výsledky po dvou měsících. Pokud dáš všemu čas, budeš pracovat na webech, tak se chytneš. Mě letos vydělává na adsense web, který jsem vybudoval před rokem…

  3. Som z toho trošku zmätený ale čo ak mu v podstate iba pomohli aby získal ešte lepšie pozície ? či len vďaka tým rovnakým anchor textom hrozí penalizácie ?

    1. Marek: v podstatě nasimulovali nákup zpětných odkazů za které je penalizace na daná klíčová slova. V takovémto rozsahu je pravděpodobné že by přišla.

  4. Matt asi tak skoro nenapise na twitter, ked si dava dovolenku. A aj keby blokli ahrefs a majesticseo, tak by sa tie odkazy objavili vo webmaster tools. (ak sa teda neda rozlisit googleSearchBot od googleWebmasterToolsBot)

  5. White vs Black.. skoro jako star wars a tenhle článek je opravdu skvěle napsaný! :)

    Ale onu Davidovi to přineslo jen práci a nervy navíc… smutné..

Comments are closed.