Jak se dá online zničit celý byznys

Dneska vyšel na wired.com poučný článek How Google Map Hackers Can Destroy a Business at Will. Je zde uvedeno několik příkladů, kdy bylo opravdu jednoduchým způsobem sabotováno podnikání několika lidí. Podobně jako u článku o negativním SEO, který jsem napsal před dvěma roky, považuji za prospěšné o podobných hrozbách alespoň vědět. Vyhnete se tak osudu Rene Bertagna, který na Google places doplatil jako první.

Když vám jedna služba může položit živnost

Rene Bertagna vlastní v USA restauraci Serbian Crown, kterou provozuje už 40 let. Leží na prestižním místě a můžete si zde dát různé druhy masa jako je například koňské anebo klokaní. Dokonce servírovali i maso z medvěda, ale to bylo zakázáno.

Kdo ví komu mohl ležet v žaludku, jestli konkurenci anebo některým ochráncům zvířat. Rozhodně ale někdo zajistil, že mu začala ubývat klientela. Začalo to v roce 2012. O víkendech kdy mělo chodit nejvíce lidí postupně hosté ubývali. Víkendy jsou pro restauraci životně důležité a úbytek 75 % byl znát. Rene Bertagna se začal dostávat do finančních problémů a musel omezit chod restaurace a propustit část zaměstnanců.

Přišel na to po pár měsících, kdy mu jeden z jeho stálých zákazníků zavolal: “Pro máte zavřeno v sobotu, neděli a pondělí? Co se děje?”

Ukázalo se, že někdo upravil ve službě Google Places otvírací hodiny. Podle této služby, jejíž popularita v moderním mobilním věku neustále narůstá, měl o víkendech zavřeno.

Vzhledem k tomu, že Rene Bertagna má restauraci v prominentní čtvrti, kam moc lidí pěšky nechodí, tak to byl velký problém.

Samozřejmě chtěl rychle po Google nápravu ale snaha o změnu údajů po telefonu nikam nevedla. Nakonec to vyřešil tím, že si najal odborníka, který to vyřešil.

Celá kauza bude mít dohru u soudu.

Cílené sabotáže od konkurence

Podobný případ se stal v roce 2010 i společnosti Barbara Oliver & Co Jewelry. Majitelka Barbara Oliver si všimla, že na Google maps je u její společnosti “permanently closed” a to zrovna v období, kdy se u profilu její společnosti začalo objevovat velké množství negativní recenzí.

Barbara Oliver zjistila, že se jednalo o blízkou konkurenci, která si v ten samí čas vylepšovala své vlastní hodnocení na Google reviews o pětihvězdičkové spokojené recenze.

Na rozdíl od předchozího případu však měla jednu výhodu. Zaměstnávala člověka z oboru, který se jí staral o online PR a ten po zjištění problémů sjednal nápravu standardní cestou během několika dnů.

Když každý může anonymně cokoliv

Původní Google places byl komunitní projekt. Každý mohl upravovat a doplňovat co potřeboval. Díky tomu vznikla úžasná databáze, podniků s recenzemi. Lidé kteří tomu věnovali čas mohli upozornit další na nově vznikající místa a navíc pomohli rozvoji místnímu podnikání. Navíc přinutila provozovatele více se zapojit do inbound marketingu. Prostě win – win sitace pro všechny zúčastněné.

Jenomže jak to tak bývá tyto komunitní projekty jsou super dokud na nich nějakou formou nejdou vydělat peníze. Pak se začnou objevovat neexistující podniky, jejichž domovské stránky jsou jen MFAčka anebo maskované affiliate weby.

Ostatně to dobře známe i z wikipedie. Když se kouknete na historii editací komerčně zajímavých stránek uvidíte tam snahu o reklamu i linkbuilding.

A jak je to u nás?

Velké množství podnikatelů stále nemá své stránky a to často mají kamenné prodejny. Jediným spojením na ně je tak jejich online vizitka na Seznamovské službě firmy.cz. Takže takto rozsáhlé a dobře promyšlené útoky by na ně mohli mít celkem velký dopad.

Co se týká eshopařů, tak ti své války s konkurencí užívají pravidelně a na všech frontách. Dokonce je běžné, že se “válečné náklady” promítnou i do cen. Ale o tom by spíše mohli vyprávět oni samotní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Jak se dá online zničit celý byznys”

  1. A to samé může nastat na FB – nákupem “mrtvých duší” na stránku konkurence. Velmi levně a mnohdy nenávratně lze tak shodit celou FB komunitu, která “likeovala” stránku.

  2. planetarne spolocnosti su peklo.

    zabudol som heslo do jedneho gmailu(chodili odtial forwardy, takze nebol dovod sa tam dlhsie prihlasovat). heslo sa mi uz obnovit nepodarilo. google to nezaujima, nepresiel som overovacim procesom. ako si mam na mesiac presne pamatat kedy som pred x rokmi ten mail zalozil?

    quora ma bezdovodne vyblokovala, ziadna info preco a opat ziadna moznost ani obnovy ani kontaktu, nic.

    potreboval som sa po dlhsom case prihlasit k MS kontu, prihlasit sa neslo, aj ked som mal heslo zapisane. obnovil som ho(neslo zvolit to iste, takze to povodne bolo spravne) a pri prvom prihlaseni iba zaznela hlaska temporary disabled, pre podozrive operacie(wtf??). opat sa nieje kam dovolat svojho.

  3. To je ale docela svinstvo, že takovéto záznamy může upravovat každý. Na firmách od seznamu to snad může jen majitel IČ na google každý což je zvláštní.

  4. Dost mazec, s komunitnima projektama to casto ale je, lidi to delaji nezistne a nepocitaji s tim, ze se to takhle zneuzije.

  5. U firem na Seznamu je, pokud vím, ruční kontrola. Už několikrát mi volali a ověřovali si zdané údaje a to i přesto, že mám standardní bezplatný zápis.

  6. taketo veci budu čoraz častejšie. Negativne seo a špinenie dobreho mena na internete.

  7. Tak tohle by měl Google pořádně ošetřit. Jestli si tam může údaje upravovat každý komu se zlíbí, tak to je hodně neprofesionální. Každý podnikatel přeci nemůže denně studovat internet jestli někdo údaje needitoval. :-(

  8. Nepřemýšlel jsem zrovna nad spojitostmi offline a online businessu, ale čistě onlinu. Budete mít například fungující e-shop s nábytkem, milionové roční obraty a někdo vám ho s automatizovaným systémem odpálí v organickém vyhledávání. Naštěstí žádný případ v ČR neznám, ale uvažuji, že to riziko tu je a stále bude poměrně dost vysoké.

Comments are closed.