Negativní SEO, zničte svou konkurenci!

Když Google vydal Panda Farmera, spousta lidí byla nejdříve nadšena, pak zmatena a nakonec spíše rozladěna. Někteří byli zklamaní jiní naštvaní. Celkový efekt byl prostě takový divný. Pak přišla AntiSpam Panda, kterou v zahraničí pojmenovali Penguin. Ta vzbuzovala značené pochybnosti, protože pomocí offpage faktorů, tedy elementů mimo naší stránku, které nemáme pod kontrolou dokázala sestřelit web. Začalo se šuškat o pojmu negativní SEO. Spousta lidí tušila, že to funguje, ale radši si to nepřipouštěli.

Popravdě to fungovalo už dříve. Sestřelit nové weby na Google byla otázka pár desítek tisíc odkazů.  Ovšem zavedený eshop anebo firemní stránky to bylo dříve jiné kafe. Teď už není.

Po dlouhé době opět mezi námi vítám Ga’s al Rhula, profesora v oboru Mastery in dark art of SEO, který dříve vedl výzkumný tým zvaný Legie stínů SEO křečků. Po vydání Pand, byl převeden do nového SSUPu (Super StartUP – protože běžný startup už nezní tak cool a má ho každý) zaměřeného právě na Negativní SEO. Povypráví nám jak taková zakázka pro negativní SEO probíhá.

V naší společnosti SEO křečků jsme negativní SEO provozovali už nějaký ten rok. Většinou zákazníci chtěli jen nějakou tu penalizaci -50 míst pro konkurenci na pár frází. Nic co by se nedalo zvládnout za měsíc. Na rozdíl od ostatních SEO společností co nabízí white anebo gray hat SEO není potřeba nějaké dlouhodobé přípravy. Efekt je do dvou měsíců jasně poznat. S příchodem AntiSpam Pandy jsem museli přijít s novým konceptem. Prakticky celá Legie stínů byla přesunuta do nové divize.

Jednou za mnou přišel klient a zeptal se jestli by jsme dokázali sestřelit několik cílových webů na Google.sk, aby se mohla jeho stránka posunout výše. Naši klienti nám nikdy neodhalí totožnost jejich stránek, ale když máte sestřelit 9 stránek z 10 na první stránce Google tak je celkem jasné kdo to je.

Analyzovali jsme stránky v prvních 6 pozicích na různá klíčová slova a číslo jedna nás zaujalo. Prakticky na všechny objednané fráze byl web mezi 3mi nejlepšími. Navíc měl Google Page Rank 5, což už je nějaká ta autorita. Bylo jasné, že budeme muset jít od kořenů výš. Analýza je hodně podobná jako u gray hat SEO. Musíte zjistit odkud bere konkurence sílu a zdali jí půjde odříznout.

V tomto konkrétním případě měl web navíc přirozeně budovanou strukturu. Důležité interní stránky s kvalitním obsahem měli Google Page Rank 4. U přirozeného webu se nedá zdecimovat jen hlavní stránka. Jediné co nám nahrávalo, byla špatně navržená struktura. Některé stránky tak byly duplicitní, ale s tím se u Google celkem počítá.

Museli jsme upozornit klienta, že v případě tohoto jednoho webu to bude na delší dobu. Ostatní není problém sestřelit běžnými metodami.  Nevadilo mu to. O příplatek jsme nežádali, tento skalp za to prostě stojí. Začali jsme klasicky s dripfeedblasts. Koupili jsme ten největší balíček co mají a pálili do webu co to jen šlo. 1400 odkazů z různých profilů za den. Samozřejmě jsme cílili na hlavní klíčová slova, aby to vypadalo jako masivní SEO kampaň. U webů s GPR 5 a silnou strukturou postavenou na kvalitním obsahu musíte cílit na větší počet klíčových slov. Cílem je maskovat negativní SEO, za (ne)přirozenou SEO kampaň. Podkopat to nekvalitnější co mají.

Po první vlně většinou vidíme menší Google dance, který je pro autoritativní weby nepřirozený. Pozice se hýbou o 2 – 3 stupínky nahoru a dolů. Náš zákazník byl z toho nadšený a koupil celému týmu sud piva. Což se o majiteli našeho cílového webu říct nedá. Chci ještě dodat, že tento druh výkyvu je běžný pokud Google detekuje nepřirozené chování webu. Je to postavené na principu aktuálního dění. Když se objevuje větší množství nových odkazů na starý obsah Google se snaží dopátrat co nového se kde stalo, že se odkazy virálně šíří. Když nenajde žádnou aktivitu kopne web na chvilku dolů. Zde měníme taktiku a snažíme se simulovat chování zmateného webmástra, který reaguje na změny v SERP.

Tady přichází na řadu Fiverr a s ním FB libí se mi, Google plus, Twitter, takzvané link wheel, spamování komentářů, zvláště se zaměřujeme na ty negativní. Negativní komentáře si kupujeme externě. Zatím na to nemáme dostatečný personální osazení křečků.

A tady přišla třešnička na dortu. Na Google fóru pro webmástry se objevil zástupce společnosti a začal se vyplakávat a stěžovat si. Pro nás to byla super zpráva, protože jsme se rozhodli vyzkoušet jeden nový postup. Podle jeho jména jsme zjistili, jaké jsou jeho další stránky, jaké používá přezdívky, jak vystupuje na fórech, sociálních sítích. Prostě kompletní profil.

Jasně teď si říkáte, že když to naprášil na oficiálním Google fóru tak máme problém. Jenomže nejlepší na oficiálním Google fóru v sekci stížnosti je, že tam doslova prská naprosto každý kolem kterého se jen mihla Panda a to nemluvím s spoustě trolů, kteří nadávají jen proto, že je to Google fórum. Prostě, když se tam objeví opravdu někdo, kdo má problém tak to zapadne a ještě dostane vynadáno.  Jen jsme sledovali jak majitel stránek nadává co to jen jde, jak ztrácí pozice na různá slova přitom si ztěžuje, že na něj někdo schválně vytváří spamové odkazy. No věřili by jste mu?

No ale zpět k našemu vytváření jeho profilu. Začali jsme najímat levné pisálky z Indie, aby vytvářeli podle jeho identity profily na diskuzních fórech a různých službách. Pak měli debatovat o službách, které jeho společnost nabízí. Samozřejmě v každém příspěvku musel být odkaz na konkrétní podstránku, kde daná služba byla. Vlastně jsme si najali armádu termitů, kteří aniž by o tom věděli prožírali kompletně strukturu cílové stránky. Samozřejmě jakmile naši termiti dostali, ban měli za úkol pokračovat z jiného podobného účtu. Vtip byl v tom, že velká fóra problémové spamery občas hlásí rovnou Google.

Samozřejmě jsme neustali v bombardování XRumerem, který vytvářel tuny spamových odkazů.

Cílový web měl stovky tisíc zaindexovaných stránek. Našli jsme v jenom vyhledávání chybu, kdy SQL dotaz trval snad 2 vteřiny. Samozřejmě jsme toho využili a nakoupili kredity v popup systémech a pay to view systémech. Ty jsme nasměřovali na stránky s těmito dotazy. Celková rychlost webu tak klesala. Nechápu proč si toho administrátoři nevšimli. Google ano, ten pomalé weby rád nemá.

Mimo to jsem začali už od začátku duplikovat jejich nové články a nabídky. Cpali jsme to všude kam se dalo, hlavně aby to indexoval google rychleji než na originální stránce. Hojně používané blogovací platformy jsou v indexu do pár minut. To se těžko překonává. Odříznutí od nového obsahu přineslo své ovoce brzo. Náš klient získal náskok u nových produktů.

Majitel webu začal naléhat stále intenzivněji na fóru pro webmástry. Popravdě už i já jsme si myslel, že se něco začne dít. Mimo Google fórum občas našel i porozumění, dokud ne neobjevil někdo, kdo o něm prohlásil, že mu spamoval fórum. Zjistili jsme, že se naši najmutí pisálci opravdu činili.

Součástí celého procesu bylo i likvidace Google reviews. Takové to hvězdičkování. Postupem času jsme naházeli přes 60 pozitivních pětihvězdičkových hodnocení na jeho služby. Google se naštval a naprosto všechna hodnocení smazal, včetně pozitivních, které jsme nevytvořili.

Se shazování webu se stal naprostý masakr. Nestačilo nám, že už nebyl na první stránce, chtěli jsme zjistit jak daleko se až dá zajít. Vytvořili jsme falešné emailové adresy různých společností a upozornili webmástry, kde byly kvalitní odkazy na cílový web, že mají odkaz na stránku, který porušuje autorská práva, je silně penalizovaná, že naše stránky za ně dostaly ban a jestli se nechtějí přidat k hromadné žalobě. Často to byly doslova naprosté hovadiny. Buď nám odpověděli – lol, anebo urychleně odkaz zrušili.

A jak to vypadá dnes? Nepodařilo se nám stránku ani přes naši velkou snahu vyřadit z indexu. Google prostě autoritativní web s historií pryč nevyřadí. Totálně jsme ale zdecimovali jeho pozice. Stále se drží na některé long tail nahoře. Osobně by jsem to nazval, že je jednou nohou v jakémsi sandboxu. Je bez ranků a prakticky bez pozic. Jestli se z toho časem dostane to netuším.

Negativním SEO dokážeme zlikvidovat malé a střední podniky. Větší nesestřelíte. Podle našich měření k nim má Google individuální přístup.

Výše zmíněný text berte jako příspěvek do diskuze. Ně že někoho napadne cokoliv z toho zkoušet :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

30 Replies to “Negativní SEO, zničte svou konkurenci!”

  1. Dost poučné sám jsem nevěděl že vubec existuje negativní SEO možna nebude odvěci napsat druhe pokračovaní a trochu to rozebrat do detajlu

  2. Hlavne nerozoberať do detailov lebo vela ludí si to zobere ako návod.

  3. Zkoušel jsem, povedlo se. Web byl na 3tím míste na Google a do měsíce jsem ho sundal na konec druhé strany. Je to trochu hnus, ale i tak se dá ničit konkurence.

  4. Jsem schopny sehnat statisice za podobny sestrel Heureky. Oslovim zakazniky kterym tento likvidator trhu dela ze zivota peklo. Dokaze to nekdo? Spravne by se tim mel zabyvat antimonopolni urad, ale ten to bohuzel neresi. Piste na email.

Comments are closed.