Kdo je to ten Kvalitní obsah a poznáme ho?

Poslední dobou oprašuju znalosti ohledně budování kvalitního obsahu. Pro jeden poměrně náročnější projekt potřebuju větší množství textů a multimediálního materiálu. Samozřejmě jsem si procházel nejnovější doporučení o tvorbě tématického obsahu za poslední rok. Jak si pomalu ale jistě SEO šamani budují zázemí prostřednictvím authority website a private blog networks, vzrůstá i zájem o kvalitní obsah. Ostatně na co jiného se dá v době černobílých zvířátek vlastně vsázet, že?

No co vám budu říkat pročetl jsem si toho z různých zdrojů celkem dost a opět využiju blogpost na 404M k tomu, aby jsem si utřídil tak nějak myšlenky.

Délka textu je ukazatelem

Pokud vynecháme striktně komerční témata, kde nám do SERP silně zasahují brandy (fakt by jste netušili kolik negativních emocí vzbudil Hummingbird), tak se stále častěji potvrzují takové ty “nejisté” úvahy. Například z dlouhodobého hlediska (roky) mají největší šanci udržet se na první stránce Google texty, které přesahují dva tisíce slov. Wow texty z délkou 2000 slov jsou už něco. Na 404M.com jsem publikoval přes 2,4K postů a přes dva tisíce slov jich šlo jen pár. Popravdě takto dlouhé texty nejsou určeny pro každodenní blogování. Pokud chcete psát komplexní a obsáhlejší článek, tak takový se rodí i několik týdnů.

Stejně mi to nedalo a nechal jsem si z databáze WordPress vyjet posty seřazené podle délky. Sice zrovna články zde nejsou psané pro vyhledávače, ale tak proč to nezkusit :)

Post Publikováno Stáří Google Seznam Délka
Rozhovor s autorem nové E-shop knihy 6.10.2013 211 24 0 2430
10. věcí, které zabijí váše blogování 8.3.2012 788 140 4 2203
Mých 50 způsobu jak získat zpětný odkaz 10.9.2011 968 5870 108 2039
Optimalizace obrázků nejen pro vyhledávače 2.10.2012 580 184 52 1942
Rozhovor s provozovatelem Svizne.cz 10.7.2012 664 136 16 1814
Domain Day 2 27.11.2009 1620 144 16 1799
Pravdivý příběh webtrhu 12.4.2011 1119 604 4 1628
Jak efektivně prodávat reklamní místo na stránce 9.12.2008 1973 464 24 1619
Jak na indexaci seznamu 23.3.2010 1504 1036 100 1425
Encyklopedie Pand a jak bojovat s penalizací 14.8.2012 629 220 4 1160

Takže předně jsem u vytváření této tabulky zjistil, že mi nějak zlobí Google Analytics a má problém si vzpomenout na historická data. Při různých intervalech házel rozdílná čísla, která v součtu neseděla, takže je třeba brát výsledek s rezervou.

Dále jsem se dozvěděl, že pro vyhledávače opravdu nepíšu. Pokud jsou zadané parametry u vytvořených pluginů v Google Analytics správně, tak nějakého SEO úspěchu dosáhl jen článek Mých 50 způsobu jak získat zpětný odkaz a Jak na indexaci seznamu. Což alespoň podle nadpisu na druhou stranu parametry SEO článku splňují :)

No když nad tou tabulkou teď uvažuju, tak ono ani není moc čemu se divit. Jestli chcete, aby ve vyhledávačích byl váš článek “nesmrtelná” je nutné mu zajistit nějakou tu protekci formou zpětných odkazů.

Články z mého blogu zřejmě nejsou dobrým příkladem jak se dělá SEO obsah, takže doporučím raději How Important is Content Length? Why Data-Driven SEO Trumps Guru Opinions. Sice dva roky stará záležitost ale autor se trefil.

Multimédia musí být

Každý kvalitní návod či recenze musí obsahovat multimediální dokumentaci. Tohle pravidlo asi už dneska také nikoho nepřekvapí. Stačí se kouknout na většinu zahraničních SEO magazínů. V každém článku je několik grafů anebo nákresů. Jakmile dojde na lámání SEO, tak jde responzivní dezign, šetření přenosů a ostatní ohledy na mobilní zařízení stranou :)

K tomu asi není moc co dodat. Když si čtete recenzi na produkt tak očekáváte že tam budou fotky a ne jedna, ale rovnou celá galerie. U odborných článků zase potřebujete vidět nějaká čísla, srovnání časový vývoj a tak dále.

Jinak dostal mě jeden člověk v diskuzi (tuším na BHW to bylo), který si nechává dělat pro svůj private blog network o módě videoposty. Prostě zaplatí peníze studentkám ať něco plácají o tom jak vnímají módu celebrit na TV kanálech jako MTV. To natočí na obyčejnou webkameru, jejich “škaredá” (tak to napsal) kamarádka to pak přepíše a má videopost + text. Není to geniální?

Mimochodem multimédia se také lépe využívají pro sdílení přes sociální sítě. V zahraničí letí pinterest a PBNka rozhodně nejsou města duchů.

Odkazy pro všechny

Téma odkazování je důležité. Dodnes jsem se nedozvěděl jestli se mají PBN prolinkovat. Někdo tvrdí, že to v rámci témat a maximálního zabezpečení není problém, dokonce nutnost a druzí už staví nové bez jakýchkoliv stop (footprints). Ačkoliv druhou skupinu naprosto chápu přijde mi to trochu škoda. Moc dobře si vzpomínám, jak se popropojoval MFAčka do MFA farmičky a krásně to poskočilo nahoru. A to byly tehdy sitewide odkazy.

Co je ale nutnost jsou externí odkazy. Ačkoliv by se mohlo zdát, že u authority website anebo PBN půjdete jasně po tom co možná nejvíce šetřit linkjuice, tak opak je pravdou. Z každého článku tak SEO šťávička musí stříkat na všechny autority. A tím není myšleno že polezete do zadnice Google, Wikipedii a dalším. Projekty kde investujete do kvalitního obsahu mají za úkol maximálně zefektivnit všechnu činnost, to znamená že SEO je jen základ. V jednom návodu, bylo že podobně jako děláte průzkum klíčových slov by jste měli udělat i špionáž lokální blogsféry. Tedy zjistit kdo píše o podobných tématech, na koho je napojený a jak s dalšími blogery vychází. Následně při psaní článků se opřete o jejich silná témata a neváháte odkazovat. Jednak posilujete sousedské vztahy, které budou protistranou při nejbližší příležitosti stvrzeny zpětným odkazem, ale také ukazujete i vyhledávačům kam patříte. V podstatě takto to normálně vlastně chodí. Jen teď to děláte účelově. Prostě taková politika.

Ještě jedna věc k externím odkazům. Nezapomínejte, že jsou stále vnímány jako reference a to nejen odbornou veřejností. Takže pokud si opravdu při odkazování dáváte záležet na ozdrojování máte daleko větší šanci získat nádech autority a to může být při dalším linkbuildingu zásadní ať už nám v budoucnosti Google či Seznam vymyslí cokoliv. Anebo Bing. Ještě není mrtvý.

Jen pro zajímavost. Procházel jsem si nějaké články na wikipedii a zabrousil i do diskuze. Občas se právě z ní dají získat zajímavé postřehy. No a jednalo se o trochu komerční téma, takže se debatovalo, které odkazy ponechat a co smazat. Dva wikipedisti se pustili do anonyma, že si dovolil dát odkaz na (zřejmě jeho) web, kde měl slovníček pojmů a celkem hezky zpracovaný. Neměl tam ani reklamu. Naopak tam nechali odkaz na blog s reklamou (affilem), kde byl tedy hezky zpracovaný článek. Důvodem bylo, že tam affilák měl odkaz na několik knížek, které mu údajně posloužili jako zdroj pro “zpracování” tématu.

Tak nezapomeňte – když odkazujete na zdroje informací nevypadáte tak podezřele :) Njn linkjuice pro všechny, vždyť nás odchozí odkazy nic nestojí ;)

Závěr

Já si myšlenky urovnal a třeba někomu tyto mé úvahy i poslouží.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Kdo je to ten Kvalitní obsah a poznáme ho?”

  1. Myslím, že krátké články rychle vyletí ve vyhledávání nahoru, pokud jsou aktuální, ty dlouhé zase stoupají pomalu, ale jsou to stálice. Sám mám jen pár Pamfletů ala Dva tisíce slov, ale zřejmě jich teď pár doplním ;)

  2. Mám podobnú skusenosť. Krátky aktuálny článok rychlo vyletíé hore a potom pomalinky klesa v serpe. dlhý článok všeobecný naberá na sile časom a pomali stupa v serpe.

  3. řekl bych, že oba vyletnou nahoru. Ten delší nikdo nechce číst, takže o to rychleji padne dolů… ale dlouhodobě má nějaké odkazy a čtenost a jde pomalu nahoru. :)

  4. Otazka pak co je lepsi, jestli 10 kratsich clanku, ktere sice vydrzi kratsi dobu ale dycky vystreli az nahoru a predbehnou u dlouhy clanek

  5. Řešit rozsah textu, počet obrázků a infografik, použití barev, odkazování na relevantní zdroje a podobně, je zkrátka nesmysl.

    V době sociálních sítí je hlavní vypovídající metrikou počet sdílení obsahu. Sice je každý návštěvník jedinečný a má jinou představu o kvalitním obsahu, ale pokud těch sdílení je více, tak se vytvoří mustr reflektující převažující názor dané zájmové skupiny.

  6. Ale dává to smysl, za předpokladu, že tu délku (a nejlépe hodně moc) řeší druzí. Ty si zatím můžeš trhat pozice pro sebe a usmívat se nad hloupostí. :-)

  7. Díky za skvělý článek. Pokud mohu, zeptám se na dvě věci.

    1. Jak Google vnímá články kolem třeba 5000 slov a delší?
    2. Jak Google vnímá externí odkazy spíše k závěru nebo na konci takto dlouhých článku? Nejsem odborník, ale někde jsem četl, že bere hlavně ty na začátku.

    Díky moc!

  8. Kolem a kolem. Podle mě není problém v délce článku, i krátká textová zpráva může přinést odpověď na dotaz. V tom kontextu mě napadá otázka, když je článek krátký, může se jednat o nějakou agregaci?

  9. hezké shrnutí i k dalšímu zamyšlení – každopádně vychází ze zkušenosti a jsem zvědav, kam se to bude v SERPu posunovat dál :-)

Comments are closed.