Rozdílný přístup u obsahu pro blog farmy

nejak-to-nedava-smyslUž delší dobu přemýšlím o založení si vlastní blog farmy se zaměřením na finance. V podstatě se jedná o několik authority website, které budou méně aktualizované a navzájem se budou posilovat. Tento koncept je starý jak linkbuilding sám. Ovšem dříve stačilo prakticky dělat cokoliv a fungovalo to.

Měl jsem třeba takovou menší MFA farmičku s GEO doménami anebo i minisite farmičku s tématikou půjček. Nic zázračného anebo převratného, jen jsem si chtěl pár věcí zkusit. Vše fungovalo s minimem námahy a s řadou chyb. Blog farma, tak jak jí chci udělat, je už větší výzva, která rozhodně bude časově náročnější, ale také dejme tomu dlouhodobější.

Vzhledem k tomu, že nemám teď moc času, tak si alespoň dávám dohromady poznatky ostatních, aby jsem pak ušetřil čas s experimentováním. Je zajímavé jak se takový teoretický projekt zlepšuje aniž by vlastně existoval :)

Obsah

Je jasné, že více podobně tématických blogů bude muset recyklovat obsah jeden od druhého. Jenomže jak to udělat, aby jeden nebyl kopií toho druhého? Pak by nebyl důvod je odkazově propojovat.

Jednou z možností je psát z různou úrovní odborností. Jednodušší by mohl odkazovat na ten složitější a umožnit, tak návštěvníkům najít si tu správnou úroveň. Jenomže to bude dobře fungovat u dvou, možná třech stupních. Navíc tvořit náročnější články vyžaduje spoustu času. Pokud by jsem to s farmou myslel vážně, tak se to jistě časem zaplatí. U kvalitnějšího obsahu se často návratnost počítá i na roky. Otázkou je zdali chci jít až tak daleko a sedět nad článkem několik hodin, jen proto aby jsem měl obsah.

Podobnou otázku samozřejmě řešilo spousta dalších lidí, kteří tvoří hromadně weby a blogy. Takže jako vždy stačilo projít zahraniční diskuzní fóra.

  • K tématu se můžete postavit z různých stran. Na jednom blogu můžete téma obhajovat na druhém být proti, na třetím označit za banalitu a na čtvrtém jen beznadějně krčit rameny. Už jen ke každému stačí mít vlastní Twitter účet a nechat si je mezi sebou povídat :)
  • Seznamy jsou ideální na recyklaci více článků naráz – 10 tipů jak …, 10 nej z roku 2013, seznam 10 věcí … Zároveň tyto seznamy táhnou návštěvníky.
  • FAQ – často kladené otázky kolem tématu. Na každém blogu mohou být trochu jinak položené a jiným způsobem zodpovězeny. Vtip je v tom, že pokaždé máte nový článek se stejnou odpovědí, ale vždy je unikátní. Sám jsem zvědavý jak u aktuálních problémů pomůže tyto články prolinkovat i přes vzájemné sociální profily.
  • Průzkumy – jako základ použijete data z veřejně dostupných zdrojů a přepíšete je. U statistik se nikdo nepodivuje, že jsou tam stejná čísla jen jinak napsaná. Ovšem je to nuda.
  • Uživatelské historky to jistí. Jedna a ta samá událost na různých místech v různý čas. Nápadná podobnost jen utvrzuje, že se jedná o závažný problém. Jen to nesmíte přehnat :)
  • Komentáře – Pokud někdo něco komentuje na jednom blogu, můžete tento komentář přepsat na druhém jako myšlenku. Náměty od čtenářů jsou fajn, stačí mít chuť je zpracovat.
  • Nepodceňujte různé styly. O tématu se dá vtipně glosovat, vážně jej komentovat anebo jen stroze napsat fakta.

Jde o to, že je jednodušší napsat 3 články o stejném tématu než 3 různé články. Proto hledám metody jak to udělat co možná nejefektivněji. Navíc to může být celkem zábavné, když jeden web bude o všem psát negativně a druhý bude optimistický. Jak na to zareagují čtenáři? Kde budou více komentovat? Který bude více sdílený? Už jen za tu srandu to stojí :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Rozdílný přístup u obsahu pro blog farmy”

  1. Celkem zábavné :D Možná pár prvních měsíců, pak ti nezbyde nic jiného než začít fetovat :)

    Samozřejmě to jde, ale nějak se mi zdá, že je tady v tom oboru omezený výběr témat (variant půjček je pár, nových zajímavých firem moc nevzniká, úrokové sazby se nehýbou každý den,..) takže pak přijde čas, když už budeš muset psát o tom co jsi psal.

  2. Sám takto provozuji trojice webů. Jedno téma ve třech úrovních i délkách. Tři články o jedné věci není problém napsat, deset bych si už ale netroufl, pár krát do roka mi to úplně stačí.

  3. Něco podobného zrovna testuji, tedy snažím se vyrobit i když mimo obor půjček, ty mi nic neříkají a je mi toto tak trochu proti srsti, tak se těším, až tu bude nějaký další článek na toto téma a budu moci srovnat případné úspěchy i neúspěchy ;-).

  4. Přesně tak, 3, 4 články na jedno téma jsou poměrně OK, ale pamatuju si na zakázky, kdy jsem stříhal třeba 10 téměř identických článků. A protože šlo o témata, o kterých se toho moc napsat nedalo (resp. rozvíjet body v jednotlivých článcích), byl to porod :-) Ale jsou obory, ve kterých je to vyloženě brnkačka.

Comments are closed.