Pár věcí k “špatným odkazům”

SEO-meme-01Před chvílí jsem narazil na zajímavý článek Should you pay for link removal? a rozhodl jsem se s vámi podělit o některé zajímavosti k tématu. Problém se “špatnými odkazy” začíná být v zahraničí zajímavý byznys, kterému otevřela Google Panda (Penguin) dveře. Mnoha z vás zřejmě přijde naprosto “ujeté” platit peníze za odstranění zpětného odkazu. Na druhou stranu vsadím se, že tento článek čte další skupina, která si to samé myslí o koupi odkazů jen na základě GPR.

Ale zpět k tématu. Jak ukázal Disavow tool experiment Cyruse Sheparda, nemusí být využité tohoto nástroje zas tak rychlé a efektivní. Je nutné tomu dát čas. Jenomže když vám spadne na nejdůležitější fráze eshop, nemáte čas čekat až čtvrt roku, než dojde k většímu Panda update. Je nutné to vzít do svých rukou a zde můžete narazit na neochotu webmástrů. Právě proto se platí “motivačí poplatek”, “náklady na vynaložený čas”, prostě poplatek za odstranění odkazu. Cena se pohybuje od 5 do 10 USD. Možná se vám to zdá jako výpalné, ale bez tohoto poplatku váš email bude spousta webmástrů ignorovat. Často se totiž takovýto odkaz nachází na mrtvých projektech a lidé jsou prostě lenivý.

SEO čističi občas zkouší výhrůžky “Pokud to neodstraníš jdeš na všechny moje disavow seznamy! Mám tu 200 ověřených webů, uvidíme co na ně řekne Google!” No tady už spousta lidí znejistí. Ignorovat emaily je jedna věc, ale dostat se do dvou set blacklistu na Google už je jiná. I když by zřejmě Google těch 199 odkazů ignoroval, protože na ně přece žádný můj odkaz nevedl, tak přece nikdy nevíte.

V článku je zmíněno, že Google nepoužije informace z disavow souboru proti stránkám, které na nich jsou. Zkoušel jsem toto tvrzení dohledat, ale nenašel jsem. Jak celý nástroj ale přesně funguje stejně nikdo přesně neví. Co platí dneska zítra může být jinak. Ostatně Google už nám ukázal, že některé fajn postupy se rázem můžou stát nežádoucími (třeba odkazování na zdroj u infografik).

Jednu myšlenku z článku by jsem ke konci ještě rád vyzdvihl. A to postupné posuzování. Nejdříve odstranit všechno, co jde ručně a zdarma. Chvilku počkat, než si s tím Google poradí. Požádat o znovuposouzení Google. Když stále bude tvrdit, že vedou na stránku nepřirozené odkazy, zkusit se dohodnout s webmástry i za menší úplatu. Například, že to je pro klienta důležité a pokud se někdy uvidíte, tak jej pozvete na pivo. Na vtipněji podaný požadavek webmáster občas uslyší. Možná by se šlo dohodnout i na nějaký slevový kupón, třeba registraci do katalogů :) Pokud bude ale chtít rovnou peníze, tak zvážit zdali to za to opravdu stojí. Někdy je levnější vytvořit nové kvalitnější odkazy, než nechat ty staré odstranit. Jakmile máte druhou fázi za sebou, zkuste požádat o znovuposouzení. Nezabralo ani tohle? Pokud už v kapse nemáte nic dalšího (linkbuilding, mafii, zneužití bezpečnostní chyby k hacknutí webu a odstranění odkazu sami), tak nezbývá než zkusit disavow tool.

Závěr

Takže co jsme si odnesli z dnešního článku?

  • Nenechte se vydírat disavow nástrojem.
  • Za odstranění odkazu začíná být běžné platit “všimné”.
  • Bez znovuposouzení stránky nespoléhejte, že se něco změní u penalizace.
  • Pokud někomu čistíte odkazový profil, diavow tools, je vzhledem k tomu, že nevíme jak funguje posledním řešením.
  • Někdy je levější nechat vybudovat nové permanentní odkazy, než ty nekvalitní odstranit.

Samozřejmě disavow tool funguje. Existuje hned několik ukázek jak zabral. Ovšem když to pokazíte, tak do váš web odskáče jako celek. Každý odkaz totiž sebou nese linkjuice, který se v rámci vnitřního prolinkování rozlije skrz web a posílí jej. Další na co se často zapomíná u linkbuildingu je identifikace stránky pomocí zpětných odkazů. Pokud si odstřihnete tématické zpětné odkazy, tak to poznáte. Chce to myslet vždy komplexně. Ono když si všechny odkazy na stránku (nikoliv web) pod sebe poskládáte v excelu/calcu a přiřadíte jim určité atributy, tak se v tom dá vidět spousta zajímavých věc ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Pár věcí k “špatným odkazům””

  1. Tak to se brzo objevi podnikavci kteri vas web zadaji do sve site spatnych webu a pak budou pozadovat baksis za jejich odstraneni… hm dobre vyuziti mrtvych mfa a PR webu :D

    1. lubo: v Google Webmaster Tools – Návštěvnost z vyhledávačů – Ruční zásahy – Požádat o kontrolu (červené tlačítko pod problémem)

  2. admin: ked nemám žiadne ručné zásahy tak web penalizovaný nieje a netreba žiadať nikde?

    panZero: zadám web ktorý chcem skontrolovať a presmeruje ma na ručné zásahy kde nič nemám

  3. Souhlasím s panZero: Žádost o znovuposouzení je pro manuální penalizace.

    Jinak se Ti Drago trochu pomíchala zvířátka – odkazy postihuje hlavně Penguin, ne Panda ;-)

    1. Martin Šimko: díky za upozornění, jak je to černo-bílé tak mi to splývá :)

Comments are closed.