Zpětný odkaz k infografikám a v pluginech je “nelegální”

misc-are-you-fucking-kidding-meŽe Google považuje linkbuilding za “nekalou” praktiku už jsem si tak nějak zvykl. Dneska jsem se ale dozvěděl, že odkazovat na zdroj informací formou infografik a poskytovatele rozšíření do CMS, už je považováno za špatné, pokud neobsahuje nofollow.

Matt Cutts ve svém posledním videu Should I add rel=”nofollow” to links that are included with my widget? tak trochu přepisuje dějiny Google. Protože právě základem Google je, či radši budu psát bylo, odkazování na zdroj. Čím více vedlo referencí na zdrojovou stránku tím více byla důležitá a zasloužila si lepší pozice v SERP. Podle nového videa už to neplatí. Pokud chcete odkazovat na infografiku, která se vám zalíbila tak takovýto odkaz musí mít nofollow. Pokud si vkládáte do WordPressu nějaký oblíbený plugin, který odkazuje na autora musí tento odkaz být také nofollow.

Mě osobně to přijde silně neetické. Pokud používám něčí plugin anebo infografiku, tak mi přijde fér na něj odkázat. Dokonce odkážu rád a s vědomým, že nejde o reklamu, ale poděkování. Ostatně používám něčí práci, která stojí čas a prostředky. Naprogramování a udržování pluginů není žádná sranda. Vytvoření infografiky taky. Nutit mě k tomu dávat nofollow je pro mě naprosto nepochopitelné.

Vzhledem k tomuto kroku je jasné co bude následovat. Postupně každý sitewide odkaz bez nofollow bude špatný. To znamená na čem váš CMS jede a kdo vytvořil šablonu.

Závěr

Běžně mi je jedno co Matt říká. Většina starých dobrých postupů stále funguje a čím více lidí má z nich strach tím lépe pro ty co se nebojí. Ono uhasit problém s odkazy na webu zas takový problém není. Například penalizaci za prodej zpětných odkazů se mi podařilo zrušit do 72 hodin. Takže výpadek minimální, zvláště na miniwebu. Tentokrát mě to ale celkem rozladilo. Představa že edituju cizí plugin a přepisuju odkaz na nofollow mi je prostě značně nepříjemná a dělat to nehodlám.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Zpětný odkaz k infografikám a v pluginech je “nelegální””

  1. Napsal jsem to jednou a napíšu to znova…snad už nějaký další Page nebo Brin pracují na novém “Googlu”… zlatý Seznam :-)

  2. Ono i představit si to z druhé strany – možnost někoho zlikvidovat tím, že na něj pošlu několik sitewide odkazů je dost absurdní. Jestli Google chce penalizovat tak jednoduše, tak musí vymyslet i způsob, jak se bránit negativnímu SEO, protože jinak to prostě nemůže fungovat. Jasně, je tu disavow, jenže co jsem zatím četl tak to moc nefunguje, navíc většina menších webmasterů vůbec netuší, že něco takového existuje a je to dost nepohodlné – neodpovídá to představě Google o “přirozené podstatě webu”. I to, že se tomu zatím není moc jak bránit je důvod toho, že staré praktiky ještě fungují.

  3. Mám za to, že se jedná jen o optimalizované odkazy, čisté URL budou v pohodě. Sám Matt to tak říká, i když jeho závěr (raději narvěte nofollow všude, kde si nejste jistí) je klasicky velmi přizdisráčský;)

  4. Neetické to možná je, ale pro vyhledávače to dává smysl. Představ si, že máš si máš blog o hubnutí a hodíš si tam nějaký WP plugin, který bude odkazovat na zahraniční stránku s pár free pluginy. Je odkaz z českého blogu o hubnutí tématický s cílovým webem? Spíš ne, jen ukazuje, že blog je další web využívající služby pluginy, to ale se SERP nesouvisí.

  5. Jestli jsem dobre poslouchal video, tak tam Matt Cutts rika, ze dofollow linky u widgetu >osobne< nedoporucuje. Zrejme chystaji nejakou zmenu algoritmu, ktera na toto tema uderi, ale ne vsem stejnou silou.

  6. To aby se bál člověk vůbec dělat web nebo dávat odkazy na někoho. Začínám mít google a všech jeho služeb už plné zuby…

  7. Je to škoda a to jsem poslední dobou začal silněji v textech odkazovat na zdroje a hle evidetně špatně.

  8. Proto se začínám zaměřovat na biz se stálou komunitou návštěvníků a na google už pomalinku začínám srát. Kde jsu ty časy, kdy se dalo měsíćně trhnout 50000 CZK na MFáčkách…

  9. stefan: ty casy jsou stale tady, ale tobe se rozhled omezil

  10. stále samé bu bu bú, som zvedavý či to nakoniec bude fakt také hrozné, keď budem odkazovať na zdroj pluginov a infografik, veď etika je proste etika a nejaké video ma od toho nemôže odradiť

Comments are closed.