Jak funguje Bitcoin Ekosystém

Bitcoin

Vzhledem k tomu, že téma virtuální kryptoměny Bitcoin se stává poslední dobou celkem atraktivní, poprosil jsem Carlose, aby pro 404M napsal krátký článek na toto zajímavé téma.

Když mně Drago požádal o představení projektu portálu a diskusního fóra Bitcash.cz , mohl jsem to chápat dvěma způsoby. Buď to pojmout z hlediska toho, co náš portál umí, tedy napojit váš eshop na bitcoin platby anebo nakoupit či prodat bitcoiny na bitcoin burze za české koruny. Anebo to vzít z druhé strany – představit celý ekosystém, který kolem matematicko-kryptografických měn v čele s Bitcoinem vznikl.

Elektronické platby jsou esenciální pro existenci ecommerce. Doposud však byly doménou několika provozovatelů a jejich diktátu. Bitcoin přináší alternativu trochu z jiného světa: nemá provozovatele. Tedy alespoň ne jednoho. Je jím celá peer-to-peer sít. A na příkladu torrentu víme, že jakmile se tyto sítě stanou populární, jsou k nezastavení. Bitcoin má však současně nabídnout alternativu k běžným měnám, má totiž omezené celkové množství bitcoinů v oběhu. Inspirace zlatem je zřejmá – bitcoiny se uvolňují postupně těžbou a stávají se tak omezeným statkem.

Bitcoin i na mne z počátku působil trochu jako hra. Uživatelé na online fórech operující s neznámými výrazy, diskutující témata v tolika různých sférách od kryptografie a programování po makroekonomii. Jaké jsou role uživatelů a komunity kolem Bitcoin?

Bitcoin Ekosystém

Minéři (Miners) – Ze svých peněž zainvestovali těžební vybavení (někdy PC-čka osazená řadou GPU akcelerátorů, jindy racky speciálních ASIC zařízení). Svůj výkon věnují některému mining poolu a za to získávají podíl na vytěžených bitcoinech. Jejich ziskem je rozdíl mezi pořízením vybavení a výtěžkem bitcoinů po odečtení spotřebované elektrické energie.

Provozovatelé poolů (Pool Operators) – Spravují největší bitcoinové uzly a zajišťují tak zpracování veškerých transakcí v síti a jejich uspořádání do tzv. Blockchainu. Každý pool poslouchá na síti zprávy o nových transakcích a formuje je do tzv. Bloku. Na vytěžení bloku neboli umístění do blockchainu potřebuje výkon hashovacích zařízení. Proto se k němu připojují jednotliví minéři, aby spojili síly. Spolu s každým vytěženým blokem je též „vytištěno“ 25 úplně nových bitcoinů. Správce poolu rozdělí odměnu 25 BTC všem zúčastněným minérům a určitý poplatek (cca 1-10%) si ponechá na zajištění provozu poolu.

Kryptokódeři – Bitcoin protokol se neustále rozvíjí díky snaze matematiků, kryptografů a software programátorů. Je nutné si uvědomit, že jde nejen o měnu alternativní k těm národním, ale zejména o fungující elektronické platby. Přináší nesporné výhody jako stabilitu peer-to-peer sítě, rychlost transakcí, jejich necenzurovatelnost (nikdo platby nefiltruje – z principu to nelze), absenci reklamací (jelikož platby jsou nevratné) a také nízké náklady. Je to nejlevnější alternativa k paypalu a je využívána čím dál častěji (viz wordpress.com, reddit.com, flattr.com). Díky API platebních bran můžete implementovat bitcoinové platby do kteréhokoliv eshopu či webové služby.

Investoři a spekulanti – Na úspěchu bitcoinu se chce svézt mnoho spekulantů. Láká je deflační charakter této měny a nezávislost na centrálních bankách a vládách. Investují prostřednictvím bitcoinových burz přímo do fyzických bitcoinů, do firem skrze akcie pořízené za bitcoiny a spekulují na kurz. V poslední době je zaznamenán příliv dalších dolarů z Wall Streetu na trh (Winklewoss bros).

Bitcoinové burzy (Bitcoin Exchanges) – Bitcoin částečně funguje i jako uzavřená ekonomika (za vytěžené bitcoiny koupíte nový procesor), ale část nákladů (zejména elektřinu) hradí minéři v národních měnách. Využívají k tomu směnárny a bitcoinové burzy. Setkávají se tu obvykle spekulanti a investoři, kteří nakupují a těžaři, kteří prodávají výtěžky. Dochází tak k určení tržní ceny za bitcoin v korunách či dolarech. Mimo lidí na trzích operuje několik set botů, kteří využívají nerovnováhy na trhu, velkých spreadů, neznalosti obchodníků, spekulací na vzestup či pokles anebo využívají zisku z arbitráže.

Burzy Cenných Papírů v BTC (Bitcoin Stock Exchanges) – Žádný platební systém by nebyl kompletní bez burzy cenných papírů. Skrze burzu mohou mikroinvestoři zakoupit podíly ve firmách, fondech nebo např. těžební dluhopisy. Sklízet úspěch mohou formou zvýšení ceny akcie v bitcoinech na akciovém trhu anebo při výplatě dividend. Projekty na druhou stranu mohou získat prostředky na další rozvoj. Některé firmy proběhly velmi úspěšným IPO. Např. satoshidice.com upsala své akcie v bitcoinech, aby o 9 měsíců pozdeji došlo k buy-outu za cenu 11 milionů dolarů zatím nezveřejněným kupcem.

Vývojáři ASIC – Aktuálním vynásobením hodnoty Bitcoinu (někde těsně pod 2000 Kč) a denně vytěženého množství (3600 BTC) docházíme k tomu, že je denně sítí „vytěženo“ něco kolem sedmi miliónů korun v bitcoinech. Dokážete si tedy představit jak velká konkurence o ně soupeří. Nejšikovnější hardware architekti již dva roky pracují na vývoji jednoúčelového čipu tzv. ASIC. Několik verzí je již na trhu a prodávají se za astronomické částky. Tito vývojáři pak stojí před otázkou jak nastavit obchodní model, abyse rentovaly obrovské náklady s vývojem a výrobou čipů. Zda hardware prodávat minérům anebo začít s vlastním hardware těžit. Kdo zapojí ASIC do sítě včas, ten vyhraje. Tento závod má však svůj smysl a tím je větší zabezpečení sítě proti útokům zvenčí. S postupným vývojem se tak těžení i další oblasti postupně profesionalizují.

Bitcoin a digitální měny obecně jsou zatím na začátku cesty. Pokud uspějí (a nemusí to být právě Bitcoin, ale například nějaký jeho nástupce) nabídnou alternativu nejen v rámci elektronických plateb, ale i v celkovém pohledu na měny a investice.

Využití transakční sítě roste. Každou hodinu zpracuje 2000 transakcí. Denně změní majitele cca půl milionu bitcoinů (cca 1 mld. korun). Vytěženo je zatím cca 11,5 milionu bitcoinů, tedy cca polovina celkové emise. A zlatá (bitcoinová) horečka pokračuje…

Carlos
(www.bitcash.cz)

Zaujalo vás dění okolo Bitcoinu?
Zjistěte více nebo sdělte svůj názor v diskusním fóru Bitcash.cz.
Nepřehlédněte čerstvou novinku – 1. česká bitcoin burza (nákup a prodej btc za czk)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Jak funguje Bitcoin Ekosystém”

  1. som nečakal že to je až taký zložitý mechanizmus, stále som si predstavoval že to bitcoin je iba normálna virtuálna mena ktorá ma svoj kurz a nič viac okolo toho

  2. Jak se bitcoin staví proti kriminalnim snaham o těžbu? Tím hlavně myslím napadání počítaču pomocí malwarů a jejich nasledné zneužití k těžbě.

  3. Osobně by mne zajímala ekonomika těžby. Náklady na HW/Energie vs zisk bitconů. Je někde srovnání?

  4. malwary jsou mineri, ktere nikdo nechce.. jen pretezuji pooly a ve srovnani s profi ASIC zarizenimi maji jen nepatrny vykon a neumerne vysoky traffic..

    s prechodem GPU na ASIC dochazi k eliminaci tohoto problemu

  5. Mirek: k tomu se nemá (víceméně) kdo postavit. Komunita to může odsoudit, ale fakticky se s tím nic nestane. Problém je malware jako takový, některý holt neshazuje servery, ale těží bitcoiny…

  6. Tak jsem si udělal peněženku, testuji a osahávám si měnu. :) Jen mě štve, že to už asi pár hodin stahuje ty transakce.

    1. Martin Kohout: to je na pár dnů, možná i týdnů :) Zkus spíše MultiBit, ta je za chvilku.

  7. Základní principy jsou mi jasné, ale co se stane, až budou všechny bitcoiny vytěženy? Jakou motivaci poté budou mít uživatelé propůjčovat svůj výpočetní výkon?

  8. Bitcoiny můžete získat těžením, což je poměrně zdlouhavá činnost. Dále je můžete koupit na zahraniční burze (bitstamp, mt.gox), což však může být poměrně komplikované (registrace, ověření identity, drahé zahraniční převody peněz). Jako ideální mi proto přijde využít směnu na uvedeném portálu http://bitcash.cz/ anebo jednoduše přes směnárnu http://flipcoin.cz

  9. >Jakou motivaci poté budou mít uživatelé propůjčovat svůj výpočetní výkon?

    Jako odměnu budou minéři získávat poplatky z transakcí (v současnosti kolem 1-2% z vytěžených bitcoinů).

  10. flipcoin ma jednu velkou nevyhodu, cituji z jejich:

    “údaje o množství obdržených BTC v případě nákupu a obdržených CZK v případě prodeje uvedené během objednávkového procesu jsou pouze orientační.”

    naproti tomu na https://bitcash.cz/market mas uvedenu presnou cenu za kterou se obchod realizuje a muzes se na ni 100% spolehnout.

    nerad odesilam penize kdyz si nejsem jist co za ne dostanu… a to u bitcash.cz nehrozi…

Comments are closed.