Hashtagy na Facebooku zatím moc nefungují

facebook-logoV červnu byly na Facebooku naplno nasazeny hastagy. Marketingová oddělení se na to patřičně těšila a připravovala a tak se není čemu divit, že až 20% všech brandových postů je obsahuje a to je na zavedenou novinku opravdu hodně. Problém ovšem je, že nějak extra prostě nefungují. Podle různých ukazatelů  neplní svůj účel a nezvyšují podíl zapojených uživatelů, nepřináší nové, jednoduše neplní očekávání.

Je pravdou, že očekávání byla opravdu velká. Vždyť na Twitter jsou hastagy velice důležité a z pohledu marketingu i dobrým nástrojem jak získávat nové fanoušky, zvláště pokud jsou vaše tweety kvalitní. Na druhou stranu marketéři nad nimi rozhodně nelámou hůl. Věří, že jednou se prosadí a až se tak stane musí na to být připravení.

Facebookovi fanoušci nejsou tak zkušení a světaznalý jako ti z Twitteru. Navíc co si budeme nalhávat zatímco Twitter na nich doslova stojí a propaguje je hned na úvodní straně formou trends, tak Facebook je vlastně nijak neprosazuje. Tak nějak očekává od svých uživatelů že je prostě znají. No uvidíme jestli se chytnou, na blízkou budoucnost to zatím nevypadá.

Zapomeňte na hastagy v kurzu jsou obrázky

Až 74% všech brandových postů obsahuje obrázky a velké firmy moc dobře vědí proč je užívají. Vždyť právě z nich jde až 95% podíl zapojení fanoušků a to už jsou pořádná procenta. Z tohoto pohledu to vypadá, že kdo nepoužívá fotky a obrázky na své Facebook stránce přichází o největší sílu. Samozřejmě že záleží v jakém oboru zrovna děláte. Nicméně je jen velmi málo těch, kde by fanoušci nechtěli pohlédnout do zákulisí…

Mění se pravidla délky postů?

Jestli mi něco vrtá hlavou tak je to délka příspěvků na Facebook stránkách. Jaká je ideální a nejefektivnější? Za poslední rok jsem četl několik doporučení a různých analýz a pokaždé jsem našel něco jiného. Nejdříve, že ideální je rozmezí 100 – 500 znaků, později kolem 250 a tato nová studie ukazuje, že po 99 znacích už opadá zájem.

Ono je to u Facebooku stránek trochu jinak než u blogpostu. Jde o co možná nejvíce sdílení, pak komentářů a nakonec jsou teprve like. U blogpostu se úspěch měří úplně jinak, dokonce se mění podle zaměření a aktuálních trendů. Ale to je spíše jiný článek.

Závěr

Víte co? Uděláme si vlastní průzkum :)

[poll id=”171″]

Zdroje a další informace


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Hashtagy na Facebooku zatím moc nefungují”

  1. Zkusil jsem to, ale vyhledávání zatím nefunguje moc spolehlivě. Twitter je na tom daleko líp.

  2. Mno, zatím to považuji za nepovedený experiment FB. Svuj smysl to ma, ale bez poradne propagace to nikdy nebude moc dobre fungovat.

  3. Hashatagy pouzivam od uplneho zacatku co je facebook spustil. Tak uvidime jaky to bude mit casem efekt. Aspon si na ne clovek zvykne a pak na ne nezapomene. :D

  4. facebook to absolutne nijako nespropagoval, drtivá väčšina ľudí podľa mňa nevie že tam hashtagy fungujú

  5. Včera jsem to poprvé vyzkoušel na jednom příspěvku na FB stránce (cca 550 fans). Efekt? Byl tento post s hashtagem(status bez obrázku i linku) má teď cca 24 hod od publikování cca 1000 views, ostatní se pohybují kolem 150-300 záleží na likes, atp.
    Nárůst fanoušků o 5, což podle trendu nebylo dny předtím, ale v tom mohou hrát jiné faktory.
    Ale přes hashtag se ke mně dostali asi angl. mluvící, což efekt ještě možná snížilo…
    Jinak hashtagy používá z mých friends(140) asi jeden a to způsobem, kterým se to používat nemá… Na FB pages jsem to viděl málokdy, spíše vůbec.
    Hashtag měl zůstat asi na Twitteru, kde to má efekt.

  6. cim o je, ze cokolvek co spusti facebook, je fail alebo pokus-omyl?
    uz aby ta ich siet padla.. investicia do akejkolvek reklamy na facebooku je strata penazi.

Comments are closed.