Google ztrácí na oblibě

angry-bang-bang-bangKaždoroční průzkum ForeSee, pro americký index spokojenosti (ACSI), před dvěma dny publikoval své výsledky. Na 100 stupňové stupnici si Google pohoršil z 82 na 77. Obdobně na tom je i Bing, z 81 spadl na 76. Mezi hlavní důvody uvedl testovací vzorek narůstající počet reklam, které zhoršují výsledný dojem návštěvníka. Celých 22% dotázaných to uvedlo jako hlavní důvod k udělení horšího hodnocení.

Ovšem je nutné se nad tím celým tak nějak zamyslet. Myslím že nebudu sám, kdo má pocit, že výsledky vyhledávačů už dávno nepřipomínají takové to klasické organické vyhledávání, ale spíše výsledky z katalogu. Schválně si zkuste do Google zadat macbook.

Vyjede vám něco podobného:

vysledky-google-macbookČerveně je reklama. Na tu už jsme u Google zvyklí a akceptujeme jí. Oranžově jsou výsledky, které vidět nechceme protože jsou také reklamní. Popis produktu od výrobce jistě může být zajímavý ale jsou opravdu potřeba 3 výsledky? Nestačil by třeba jen jeden? Dále když chci informace o produktu, tak mě nezajímají eshopy, kde je o produktu 265 znaků. Pak tu máme celkem pět výsledků z wikipedie, z toho dva jsou anglicky (označeno šedivě). Lidé wikipedii respektují jako dobrý zdroj informací, ale řekněme si to na rovinu. Recenzi o produktu nám prostě nedá. Když více lidí dává dohromady informace možná vytvoří nezaujatý text, ale do recenze to prostě má daleko.

Co tím vlastně chci říct. Na Google vítězí autoritativní weby a lidé začínají stále častěji vidět jedny a ty samé výsledky. Začíná to být celkem nuda. Navíc s rostoucí silou autoritativních eshopů to vše má tak trochu pachuť “koupených výsledků”. Google si tohle všechno samozřejmě uvědomuje. Zkouší personalizované výsledky, které vybírají pro náročnější uživatele profesionálnější texty, alespoň tak by to mělo fungovat. Problémem je, že takového obsahu vzniká třeba u nás velice málo. Dřív anebo později se Google stejně rozhodně komerční weby “vystěhovat” do placených vod, pokud nebudou mít kvalitní obsah a ne jen pár řádků textu s dostatečně autoritativním vlivem. Ony si ty velké eshopy tu autoritu vždy nějak získají. Když se přestane hrát na odkazy, budou se počítat sociální sítě.

Závěr

Celkem by mě zajímaly vaše postřehy. Nenudí vás stále stejné výsledky ve vyhledávačích? Přece hledáme, aby jsme se dostali k novým informacím.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Google ztrácí na oblibě”

  1. S výsledky e-shopu souhlasím, ideálně, kdyby je poslali pryč (nebo na vlastní zbožový vyhledávač). Není nad to hledat informace třeba o nějakém notebooku asi na 50. stránce, protože 49 předtím jsou samé e-shopy.

  2. google sa postupom času mení, pretože sa menia aj praktiky SEO šamanov ale tá dosť rozsiahla reklama, ktorá sa v poslednom čase začala zobrazovať priamo vo výsledkov vyhľadávania sa mi moc nepáči

  3. Vsetko je to o vyladit dotaz tak, aby si dostal odpoved aku hladas. Niekedy to ale da hodne prace…

  4. Já už jsem přesvědčený, že gůgl neukazuje výsledky hledání, ale “svoje” výsledky. Koukám na jednom počítači na web, dám si zobrazit zpětné odkazy, 12webů. Na druhém počítači(!) na to samé 5webů, z toho jeden je jiný.
    Říkám kolegovi, co jsem včera kde našel, zkouší na mobilu hledat moje slova plus nadpis co si vybavuju z nalezeného webu a ve výsledcích hledání web na první stránce nemá.
    Tohle přeci není normální…
    Dr.

    1. Dr.Ozdi: Google ukazuje personalizované výsledky + ještě podle lokace. Prostě se to mění podle toho co jsi hledal, kdy jsi to hledal a kde jsi zrovna když to hledáš :)

  5. Tiež si myslím, že na jednej strane začína byť tej reklamy (vrátane organických výsledkov, ktoré sa zobrazujú za účelom predať službu či produkt) pri vyhľadávaní dosť, čo je však z hľadiska googlu a e-shopov pochopiteľné, na druhej strane mám pocit, že veľké množstvo používateľov má stále problém s vyhľadávaním aj relatívne ľahko dohľadateľných informácií, nehovoriac o používaní pokročilejších techník.

  6. Mno mám dojem že google (za ty eshopy )až tak nemůže, jen marketéři jsou dostatečně schopní využít netečnost google.

  7. Já kdybych chtěl najít recenzi, tak nebudu hledat “macbook” ale spíš “macbook recenze” nebo tak něco. Potom už je SERP relevantnější.

  8. Na dost veci(treba delsi fraze) pouzivam duckduckgo, google je s vysledkama uplne mimo. Hlavne kdyz pouziju startpage takze google nemuze cheatovat s tim ze vi na co uz jsem nekdy klikl.

  9. Hele, ja ten priklad s macbookem proste nechapu … clovek kterej napise macbook do vyhledavace, tak hleda macbook (obecne) proto jsou stranky Applu, wiki a pripadne Alza podle me vyborny vysledek (Apple macbooky vyrabi, na Wiki jsou obecny informace a Alza je nejvetsi IT prodejce).

    Pokud te zajimaji informace – da ti je vyrobce a wiki (apple+wiki)
    Pokud ho chces koupit – da ti jej vyrobce + eshop (apple+alza)

    Pokud chces recenze, tak se jednoduse a proste blbe ptas … nemas davat “macbook” ale “recenze na macbook” , “macbook recenze”, atd ..

    1. Gransy: to byl jen příklad. Šlo mi o ukázku kolik komerčních stránek lidé najdou pod názvem produktu. U nás to není tak zlé jak v USA na kterou byl test cílen. Stále najdeme dost relevantních výsledků. Namátkou ať vezmeme příklad z oboru třeba nejlepší dedikovaný server. Já si pod ním představím nějakou recenzi, srovnání anebo článek o převratném výsledku. Najdu 7 označených reklam. Dále X odkazů no hostingové společnosti. Něco v angličtině. Jen mi tam chybí ta wikipedie. Za relevantní můžu považovat tak odkaz na webtrh.

  10. mne to pripada akokeby v google zacalo byt prezamestnano… vacsinu toho co chceli uz dosiahli a teraz vymyslaju blbosti len preto aby nieco robili. vid posledny rok zmeny vo vsetkych sluzbach… neviem ako vy, ale ja som nadseny malocim z toho

  11. V první řadě je třeba říci, že podobné samozvané výzkumy jsou asi stejně věrohodné jako naše předvolební – dost pochybuji, že se dotazují lidí ze střední, východní evropy, asie, jižní asie, afriky, jižní ameriky, nebo aljašky… nebo třeba nějakého managera.

    Nicméně po všech krocích které google v posledních dvou letech provádí by byl svým způsobem div kdyby se ve “věrohodností” neblížil právě Facebooku. Vždyť všechny jeho kroky jako G+, neustálá snaha lidi socializovat, personalisovat proti jejich vůli opravdu nemá moc co dělat s core bus. který je vynesl tam kde jsou.

    Namísto zvětšování mezery mezi Ai vyhledávání Googlu a veškeré jejich další konkurence se jde cestou, nucené propagace ve skutečnosti nechtěných produktů, zcela ve stylu např. MS a jejich nejnovějších Win… .

    Samozřejmě, funguje to, bude to třeba i dekádu ještě fungovat, jako např. dominantní postavení jisté TV stanice u nás, ale pak se to jednoho dne prostě zlomí až nějaká nová firma s dostatkem dolarů udělá obdobně schopný vyhledávač a dostetečně ho zpropaguje.

    A co se týče konkrétních výsledků vyhledávání, nejlépe je to vidět např. na Youtube. Dříve byl robot téměř dokonalý, zjistil že má člověk rád např metal, nebo dokonce jaký druh metalu a tak mu pěkně v pravo vždy sem tam nabídl nějakou podobnou skupinu – když se díval na metalové video. Když se díval na video o závodění, jiný závod…

    Dnes se vše “zpersonalizovalo” a robot mi ať se dívám třeba na přistání na měsíci pořád nabízí trailer na Simpsonovi i když sem ho viděl už 5x, ale před půl rokem… . Člověka tak robot vodí vlastně pořád v bludném kruhu toho co už zná, toho co už viděl (toho co se mu dle robota líbí) a nic nového mu neukáže. To rozhodně změna k lepšímu není.

  12. Není se čemu divit, většina, ne li všechny výsledky na aspoň rochu konkurenční slova na několika stranách google jsou placené. At už formou adwords, nebo tím že webmaster zaplatí seo firmě která pro něj nakoupí odkazy.

  13. Zajímavý komentář. Mě přijde, že výsledky z ukázky takto jsou v pohodě. To že je to trochu nudné, s tím souhlasím. Ale lepší než vidět 10 nesmyslů na první straně SERPu.

    Když se otevře nový market, vzniká spousta malých firem, které se postupně spojují a pak z toho vznikne jen pár největších. Kdo ví, co se stane na trhu potom…? Možná to dopadne stejně jako u serpu. Nejdřív různorodé weby, nyní především ty nejautoritativnější weby na prvních pozicích a pak pokračování.

Comments are closed.